Autor Wątek: JAK WYBRAć INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ???  (Przeczytany 20084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: JAK WYBRAć INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ???
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Listopada 2023, 09:47:31 »
Mam kabelek MiniVCI (tylko już nie pamiętam gdzie dokładnie go kupiłem 3 lata temu na Aliexpress, a jest tego dużo) - działa ze zhakowanym Techstreamem w RAV4 Hybrid prod. 2020-10
Kilka razy go użyłem by sprawdzić jakieś ustawienia auta. Nie jest to jednak zbyt wygodne bo trzeba korzystać z laptopa w aucie i łączyć się kabelkiem.

Niedawno kupiłem interfejs: Vgate vLinker FD+ BT 4.0 na Aliexpress za ok 160 zł (na Allegro o 100 zł drożej).
Dobrze współpracuje z apkami na smartfonie z systemem Android, np.: Hybrid Assistant, Tire Assistant, Dr.Prius, Car Scanner (ten ostatni działa po polsku).
To rozwiązanie jest dużo wygodniejsze od kabelka - można sprawdzać parametry i ustawienia na smartfonie. Np. ciśnienie w oponach w Tire Assistant (w Car Scanner też są w sumie widoczne ciśnienia z czujników TPMS, tyle, że trzeba do nich dojechać przewijając całą masę innych parametrów).

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudnia 2023, 10:15:42 »
Wiem, zaczynam być upierdliwy. Ponieważ mój VCI nie komunikuje się z autem zaryzykowałem i kupiłem drugi i... ten też "nie widzi" auta/gniazda OBD. Szczerze mówiąc trochę nie chce mi się wierzyć żeby drugi kabel był już walnięty na starcie, zatem moje pytanie. Czy możliwe, że padło gniazdo OBD? Czy gniazdo OBD ma swój bezpiecznik? Bo jeżeli tak to faktycznie mogło odciąć zasilanie gniazda i wtedy z wiadomych powodów nie komunikują się kabelki. I jeżeli takowy bezpiecznik istnieje to gdzie go szukać?
Szukając po necie znalazłem opis na klapce bezpieczników(niestety w hybrydzie) w pozycji 4 od góry z prawej. Dobrze kombinuję? Sprawdzę czy jest spalony. Problem się zacznie gdy okaże się, że jest dobry.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2023, 10:22:40 wysłana przez bbbb »

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2023, 12:51:16 »
No i sprawdziłem bezpiecznik(wg klapki)-sprawny. W gniazdku OBD na pin 16 jest napięcie. Sprawdzałem z masą w OBD na pin 4 i bezpośrednio na karoserii(jakaś śruba). Wniosek oba kabelki nadają się psu pod ogon. Swoją drogą, temu kto zaprojektował to miejsce na skrzynkę bezpieczników kazałbym 10x dziennie sprawdzać bezpieczniki. Tylko bezmózg, albo złośliwiec mógł wpaść na takie umiejscowienie bezpieczników.

Offline Damlap

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Grudnia 2023, 18:48:57 »
Witam, jaki polecacie interfejs do Corolli 2019 1.8 hybryda żeby można było zaprogramować domykanie szyb z pilota i wyłączyć pikanie o nie zapiętych pasach ?

ciezki_paluch

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lutego 2024, 02:37:56 »
Ja też chciałbym zapytać jaki moduł OBD z BT stosujecie/polecacie do Corolli Hybrid 2023.
Jeszcze nie jestem pewien czy chcę wyłączać alarm niezapiętych pasów, ale chciałbym spojrzeć co można sobie zmienić np. 5 mrugnięć kierunkowskazów zamiast trzech po półnaciśnięciu dźwigni.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Maja 2024, 18:54:53 »
No dobra, niech będzie Carista. Pytanie-czy interfejs Carista będzie tylko przyciskiem do papieru gdy skończy się subskrypcja na aplikację Carista? Czy i jakie możliwości stracę gdy skończy się subskrybcja? Czy przynajmniej będzie można przeskanować wszystkie protokoły tak jak w wersji PRO(tej opłaconej)

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Sierpnia 2024, 19:31:54 »
Nareszcie Carista po polsku
https://fb.watch/u1VBkqdW3V/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl