Autor Wątek: Carina E - zawieszenie (F)  (Przeczytany 15152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Quazarro

• Gość
Carina E - zawieszenie (F)
« dnia: 08 Grudnia 2004, 22:42:40 »
mam wrażenie, że mój autobus zachowuje sięjak statek na fali. mięciutko wybiera nierówności, ale jest miękki, pochyla sięw zakrętach, a 'leżący policjanci' pokonywani być muszą bardzo wolno.  :?
możecie doradzić, czy wymiana amorów (50-60% tłumienia) i sprężyn coś pomoże? :?:
wybrałem już KYBy - Excel TwinTube GAS i sprężyny Eibach.
zależy mi na komforcie i wygodzie, ale stabilność również sięprzyda.
KYB na przód to jakies 300PLN sztuka, ale na tył cena wynosi ponad 550PLN (ceny z InterCarsu). może podpowiecie, gdzie mogęznaleźć tańsze?
co do Eibach - to nie mam pojęcia jakie te sprężyny mają być. mogą być innej firmy...
jeśli dobrze policzyłem, to za całość z wymianą będęmusiał zapłacić ponad 2500PLN  :asmiliecry  masakra.
czy rozpórka na przednim zawieszeniu coś pomoże? i czy nie zaszkodzi (pękająca przednia szyba, trzeszczące plastiki w środku itp.) :?:
wózek ma 272tys km przebiegu.
może macie jakieś inne pomysły... :chmmm

VoodooRider

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2004, 23:06:10 »
Witam!

Co do amortyzatorow, to moim zdaniem dobre (wzglednie) i tanie (nie powiem dokladnie ceny) robi AL-KO, kiedys juz prawie kupilem, ale pojechalem na test i sie okazalo ze mam wiecej niz sprawne. Maja przedstawicielstwo bodajze w Jozefowie k/Warszawy, co do amorkow Kayaby, to mam kolege, ktory zalozyl te Excel Twintube Gas do Vectry 2.0 i na trasie byla makabra, przy 160kmh samochod zaczal chodzic na boki :shock: , ja bym sie chyba teraz mimo wszystko zdecydowal na Bilsteiny B4, (wyzszych modeli nie ma do Cari :( ), a co do sprezyn to Eibach to dobry wybor, tansze sa Lesjofors'y, ale co do tych sprezyn to slyszalem bardzo rozne opinie, jedny mowia ze super, drudzy ze kibel, i badz tu madry :lol: Jeszcze jedna opcja jest H&R ale to jest jeszcze wyzsza polka i z tego co sie orientuje to koszt w granicach 1100-1200zl...  Pozdrawiam!!! :)

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2004, 12:42:54 »
Wystarczy wymienic tylko amory, sprezyn nie musisz... no chyba ze ciągniesz od dłuzszego czasu przyczepe:) Masz angielska czy japonska carinke? Ale juz widze ze amory moga byc tańsze. pozdrawiam

Quazarro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2004, 15:29:56 »
jeśli twierdzisz, że sprężyn nie trzeba zmieniać, to jak sprawdzić czy jeszcze sięnadają do użytku?
przyczepędwuosiową ciągnąłem tylko raz - 2000km. powiem, że Carina zdrowo przysiadła, ale bez szorowania...
Carina jest japońska.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2004, 17:05:55 »
Sprezyny wytrzymuja spokojnie duzo wieksze przebiegi, badz spokojny o nie. A amorki kayaby gazowe 230szt przod i 450szt tył, wymiana gratis:) pozdrowienia

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2004, 19:35:17 »
sprężyny dopóki nie pękną dopóty są dobre, zwykła zawieszka (Gli) poprostu jest miękka, założyć możesz gumy na sprężyny i będzie lepiej + rozpórki i nic więcej

Quazarro

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2004, 19:51:13 »
Cytuj (zaznaczone)
A amorki kayaby gazowe 230szt przod i 450szt tył, wymiana gratis:)

brzmi zachęcająco, ale:
1) święta tuż-tuż
2) nowa obywatelka RP w drodze (koniec lutego)  :aclap
3) Małżonka dość już ma słuchania kolejnych kwot na wymianę/naprawę
4) dziura budżetu domowego robi sięcoraz większa  :aduh
może po nowym roku... albo po kolejnej kumulacji w totka  :wink:
ale dzięki za ofertę...  :athunbsup

Quazarro

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2004, 19:52:57 »
Cytuj (zaznaczone)
sprężyny dopóki nie pękną dopóty są dobre, zwykła zawieszka (Gli) poprostu jest miękka, założyć możesz gumy na sprężyny i będzie lepiej + rozpórki i nic więcej

jaka rozpórka (tylko przód) i ile może mniej-więcej kosztować?
czy nie pęknie przednia szyba i nie będą po pewnym czasie skrzypieć plastiki?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudnia 2004, 19:55:51 »
po rozpórce skrzypienie i pękanie?? no co ty,spokojna twoja (a jak się3ma elegancko-polecam), rozpórka made by "self" 180 zł przód, tył ca. 120 zł, tak btw to 4 m-ce tyemu monroły gasss na tył kupiłem i zapłaciłem 255zł/szt :D

Quazarro

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2004, 20:25:10 »
Cytuj (zaznaczone)
po rozpórce skrzypienie i pękanie?? no co ty,spokojna twoja (a jak się3ma elegancko-polecam), rozpórka made by "self" 180 zł przód, tył ca. 120 zł, tak btw to 4 m-ce tyemu monroły gasss na tył kupiłem i zapłaciłem 255zł/szt

a jak sięzachowują te monroe? wiem, że KYB wytrzyma na naszych drogach nawet 100tys km, a obecną Cariną chcemy pojeździć jeszcze z 5-6lat. przy naszych zdolnościach to ok. 30tys km rocznie, czyli byłyby akurat.
o Monroe nie słyszałem zbyt pochlebnych opinii. Mój przyjaciel kiedyś założył do maximy 3.0 i padły (wylały z tyłu) po ok.2 mies. może miał źle dobrane przez mechanika? :wink:

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudnia 2004, 22:05:13 »
Konrad-my mamy troche inne zawieszenie i nieraz zwykle carinki nie maja mozliwosci wymiany samego wkladu amorka tak jak w naszym przypadku a cena bedzie wtedy wieksza.Wersja GTI ma mozliwosc wymiany wszystkich wkladow bez potrzeby wymiany calej kolumny.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudnia 2004, 23:38:24 »
Cytat: Quazarro

a jak sięzachowują te monroe? wiem, że KYB wytrzyma na naszych drogach nawet 100tys km, [...]

No nie wiem... albo ja miałem pecha, albo tak katujęauto, albo w Kraku mamy tak dziurawe drogi, że jeden z tyłu padł mi po ok. 40-50kkm (nie wiem dokładnie w którym momencie to było - wyszło na przeglądzie). Właśnie na początku grudnia wymieniałem jeszcze na gwarancji :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudnia 2004, 23:57:28 »
Cytat: Perzan
No nie wiem... albo ja miałem pecha, albo tak katujęauto

A latales na nich ? ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudnia 2004, 02:22:14 »
Kurna, kiedy było Lubiatowo ???  :shock: Amorki zmieniłem w grudniu 2002 to sam sobie odpowiedz.  :wink: Moja skleroza jest wielka :( Po Lubiatowie już nie latałem (tak wysoko  :-DD )
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

karo

• Gość
Odp: Carina E - zawieszenie (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca 2008, 09:26:06 »
Witam. Chce kupic gumy usztywniajace do tylnego zawieszenia http://moto.allegro.pl/item334175455_gumy_usztywniajace_zawieszenie_najtaniej_.html
I Mam pytanie jaki rozmiar kupic?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl