Autor Wątek: sonda lambda - padła 2-gi raz  (Przeczytany 26546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
sonda lambda - padła 2-gi raz
« dnia: 08 Grudnia 2004, 22:50:01 »
W Corolce z 2001 r. padła po raz drugi sonda lambda (pierwszy raz na gwarancji więc pół biedy) , ale teraz to trochębolesny wydatek
silnik 1,4 ZZE 111 - przebieg 150 tys km
w serwisie ASO zczytali kompa i powiedzieli, że to sięzdarza i trzeba wymienić.
czy aby nie za częste te awarie? paliwo, oleje, filtry, świece  - wszystko pilnowane jak należy.
czy może znacie jakieś tańsze zamienniki tej sondy - skoro tak często je trzeba wymieniać? może ktoś juz miał taki problem
nr katalogowy 89465-02040
Dzieki i pozdraiwam.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2008, 12:31:18 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
sonda lambda - pad³a 2-gi raz
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2004, 12:37:23 »
A która sonda, pierwsza czy druga? Masz gaz? I co dokładnie padło, obwód czujnika czy obwód grzałki? to wazne.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2004, 15:30:15 »
sonda proksymalna, czyli ta przed katalizatorem, nie mam gazu i oczywiście dopóki nie zlikwiduje usterki nie mogęgo założyć. Nie znam sie na obwodach, w serwisie powiedzieli mi - cytuję"sonda frontowa wysyła okresowo nieprawidłowy sygnał do komputera".
W tym czasie świeci sie kontrolka "check'a", czasami gasnie ona i nie pali sięprzez kilka dni, a czasem zapala sie tylko na chwilę. W każdym razie jak sięświeci - silnik pracuje nieregularnie - czasem szarpie przy wciskaniu gazu (przyspieszaniu). Gdy kontrolka sie nie pali - jest ok. Pojechałem do ASO i powiedzieli mi j.w.
Kontrolka świeci sięniezależnie czy silnik zimny, czy ciepły, czy jeżdżęostro, czy spokojnie. Ale który obwód sięprzepalił, lub niedomaga (bo to jak pisałem usterka nie jest stale sygnalizowana przez komp) - tego mi nie powiedzieli.
Pozadrawiam gorąco.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2004, 17:09:04 »
Cytuj (zaznaczone)
"sonda frontowa wysyła okresowo nieprawidłowy sygnał do komputera".

skoro tak to faktycznie uszkodzeniu ulega "obwod" czujnika i jest to spowodowane czynnikami zewnetrznymi. A przypadkowo nie bierze Ci oleju ten silnik?

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2004, 20:13:32 »
Co do oleju - to jeszcze nie wiem bo auto mam od niedawna - jeszcze nie wyczułem czy nie bierze oleju. To co widać po książce serwisowej - wszystko było ok, poza wymianą tej sondy.
Czy jest możliwe uszkodzenie obwodu czujnika poza sondą? np na kostce łączącej, kabel,  bezpiecznik itp. Bo takiej ewentualności mi nie sprawdzili - co prawda nie byłem przy aucie w trakcie pracy serwisu, ale nie widziałem by zaglądali gdzieś pod auto - ta sonda jest chyba pod spodem.
Co byś radził, jeździć i poczekać aż padnie całkiem (ciągłe świecenie kontrolki, czy wymieniać już)?.  Przy okazji sprawdze zużycie oleju. Ile takie silniki biorą oleju? (chodzi mi o normę).
Dzięki i pozdrawiam.

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2004, 22:10:49 »
Cytat: p_flori
Bo takiej ewentualności mi nie sprawdzili - co prawda nie byłem przy aucie w trakcie pracy serwisu, ale nie widziałem by zaglądali gdzieś pod auto - ta sonda jest chyba pod spodem.

A właśnie że sprawdzili - ta sonda nie jest pod spodem.
No a odnośnie oleju to przecież na miarce było minimum - to chyba o czymś świadczy.

PS. To już nie jest serwis ASO.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2004, 09:00:43 »
Skoro tak to masz jasność sprawy:) Silnik bierze olej i z tego powodu element pomiarowy sondy jest zabrudzony osadem po spalonym oleju. Odkrec sobie korek wlewowy oleju i zobacz jak on wygląda od spodu :lol:
pozdrowienia

adi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2004, 16:01:04 »
mialem to samo w yarku....w koncu lampka awarii palila sie all time az dokladnei w te mikolajki cudem przestala sie palic....i do srody bylo wsio ok ale mialem dzwona wiec nei wiem jak bedzie jak odbiore fure,....

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2004, 13:13:13 »
Cytat: serwisSJ
Silnik bierze olej i z tego powodu element pomiarowy sondy jest zabrudzony osadem po spalonym oleju.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2004, 13:25:43 »
Cytat: serwisSJ
Silnik bierze olej i z tego powodu element pomiarowy sondy jest zabrudzony osadem po spalonym oleju.

Co do tego oleju, macie rację, korek co prawda suchy pod spodem, ale może go oczyścił jeszcze poprzedni właściciel - zreszta nie wiem jak ma wyglądać taki korek auta, które bierze olej (osad?), natomiast odkręciłem sondęlambda (troche ciężko bo jest ona jednak pod spodem auta) - rzeczywiście zabrudzona sadzą podobnie jak i rura w środku. Po przeczyszczeniu lampka checka zgasła i nie pali sie już 2 dni. A olej sprawdze raczej tradycyjnie - zobaczęile weźnie po np 5 kkm (to ok miesiąc jazdy). Wczesniej jednak uszczelka pod deklem zaworów (drobny wyciek).
czy istnieją jakieś zamienniki nieoryginalne tych sond?
dzięki i pozdrawiam

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2004, 21:19:09 »
Są zamienniki BOSCHA, zresztą najprawdopodobniej właśnie tej firmy sondęmasz  zamontowaną.
Dzwoń tu i dokładnie sięwszystkiego dowiesz http://www.mabi.pl/

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudnia 2004, 10:25:18 »
Cytuj (zaznaczone)
Wczesniej jednak uszczelka pod deklem zaworów (drobny wyciek).

powodzenia z tym drobnym wyciekiem :wink:  a sonde np. japońska mozna kupic juz za 360zł

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Grudnia 2004, 15:13:19 »
A jak mozna po korku sprawdzic czy bierze olej ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Grudnia 2004, 15:44:33 »
Pośrednio poznaje sie po tym co jest pod korkiem. Jezeli masz nagar i maź to znaczy ze juz albo w najblizszej przyszłosci beda problemy z pozaraniem oleju, poniewaz podobnie wyglada cały silnik w srodku...pierscienie, uszczelniacze itd. U Ciebie Croom tego nie ma:)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudnia 2004, 16:00:23 »
Wiem ale moj umysl jest strasznie chlonny jesli chodzi o takie techniczne aspekty :lol:  :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl