Autor Wątek: sonda lambda - padła 2-gi raz  (Przeczytany 26564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
sonda lambda - pad³a 2-gi raz
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Grudnia 2004, 19:32:48 »
Jesli pozwolicie - spytam jeszce o jedną rzecz ważną moim zdaniem. Jakim olejem zalać mój silnik. Ma on 150 kkm i w książce serisowej wpisany jest ostatnio Castrol TWs - czy coś takiego (jestem laikiem, ale strasznie nabazgrolone). Tymczasem na stacjach nie znają takiego oznaczenia Castrolu - czy to może jakiś symbol serwisowy?  jakiej gęstości oleju on odpowiada? czy wlać syntetyk, czy półsyntetyk? a może jeszcze inny olej ?
Dzięki Wam i
pozdrawiam

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudnia 2004, 21:30:01 »
Cytat: p_flori
Castrol TWs - czy coś takiego (jestem laikiem, ale strasznie nabazgrolone). Tymczasem na stacjach nie znają takiego oznaczenia Castrolu - czy to może jakiś symbol serwisowy?
pozdrawiam

Omijaj szerokim łukiem stacje serwisowe, które nie znają tego oleju.
TWS to bardzo dobry olej syntetyczny. Nie dostępny w sprzedaży detalicznej.
Więcej informacji otym oleju znajdziesz tutaj : http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=82916736&contentId=6006514

Ja bym zalecał dalej lać ten sam olej. Ewentualnie możesz pomyśleć o zmianie na półsyntetyczny VALVOLINE Recing. Ale dopóki nie będzie Ci brała oleju to na Twoim miejscu pozostałbym przy TWSie.

Pozdrawiam,

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Grudnia 2004, 17:51:45 »
Cytuj (zaznaczone)

Hehe! swego czasu SLX tez był hitem. Czy TWS tez zostawia taki gnój w silniku po sobie?:) Zalej czymkolwiek innym tylko nie castrolem, to moja rada.

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Grudnia 2004, 22:39:43 »
TWS nie jest hitem. Jest poprostu dobrym olejem, jeździłem na takim trochęczasu.
SLXa nigdy bym nie wlał.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2004, 22:52:28 »
Cytuj (zaznaczone)
SLXa nigdy bym nie wlał.

Tak też było na początku auto było zalane SLX, potem po jakimś czasie TWS-em (ksiązka serwisowa). Skoro już tyle pisano na tym forum a-propos castrolu, myślę, że teraz kolej na olej, który stosowałem od lat w innym samochodzie i moim zdaniem sprawdził się(każdy ma poprostu swoje przyzwyczajenia). Silnik żyje jeszcze mimo prawie 400 kkm i do padu jeszcze trochę, tylko tam lałem półsyntetyk od początku - co sądzicie o olejach półsyntetycznych.
Pozdrawiam

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Grudnia 2004, 12:39:39 »
ja mam teraz 10w40 mobil-1 i 190kkm lany od początku (z małymi przerwami na jakieś TEXACO czy SHELL) i jestem zadowolony, to po prostu dobry i sprawdzony olej i tyle.
pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudnia 2004, 13:18:34 »
Cytat: serwisSJ
Cytuj (zaznaczone)

Hehe! swego czasu SLX tez był hitem. Czy TWS tez zostawia taki gnój w silniku po sobie?:) Zalej czymkolwiek innym tylko nie castrolem, to moja rada.

Niestety to fakt. Zalewałem RS i fakt ze gnuj w silniku był straszny. Teraz mam Valwoline i jestem zadowolony.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Grudnia 2004, 13:57:49 »
moze zrobimy liste najlepszy olej , najlepszy plyn chlodniczy, najlepsze tarcze i kloce co wy na to ?, oraz najgorszy olej,plyn...
 kiedys widzialem ankiete oleji w polsce do samochodów osobowych i mobil po prostu zdeklasował rywali i kilkadziesiat procent, no chyba ze ktos oddawal po kilkadziesiat glosów to co innego ale jakby kazdy mogł zabrac tylko 1 głos na jedną kategorie i zrobic małą ankiete ...JESTEM ZA
pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Grudnia 2004, 11:45:29 »
Cytuj (zaznaczone)
moze zrobimy liste najlepszy olej , najlepszy plyn chlodniczy, najlepsze tarcze i kloce co wy na to ?, oraz najgorszy olej,plyn...

tez jestem za taką ankietą

a wracając do sondy - mój znajomy dał mi sondętzw. uniwersalną boscha - kupił, ale sprzedał auto - ma ona tkie same kable (kolory jak moja) i zakres napięć 0-1V, gwint raczej pasuje. Czy można uszkodzić coś jeśli taką podłączę. (kolor do koloru - nie ma problemu) jednak, który biały do którego - bo są dwa białe kabelki.
Na razie kontrolka sięnie pali więc nic nie robię, ale może byc może zaistnieje problem wymiany. Jesli ktoś podłaczał juz takie uniwersalne sondy dajcie znać jak chodzą.
Bo przy cenie japońsiej - może warto nie ryzykować, byle nie wASO - bo tam 800 PLN.
Pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lutego 2005, 00:00:17 »
Przywołujęstary temat, bo wreszcie sie uporałem z sondą, a w zasadzie znalazłem zamiennik, który działa. Otóż nie łatwo z tymi zamiennikami. Sondy tzw uniwersalne - to nawet ich nie próbowałem bo każdy twierdzi, że jak 4 kable i kolory sięzgadzają to ok. Figę, działa, ale komp sięszybko połapie. Oczywiście BOSCH pasuje, ale o zupełnie innym nr. katalogowym niż na ich stronie. Koszt 180 zł i przeróbka wtyczki.
Jeszcze raz wszystkim dzięki za rady i podpowiedzi. Pozdrawiam.

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Kwietnia 2005, 14:17:47 »
Cytat: Iceman

Niestety to fakt. Zalewałem RS i fakt ze gnuj w silniku był straszny. Teraz mam Valwoline i jestem zadowolony.

co to znaczy gnój?
ja mam RS'a a jak czytam wasze opinie o nim to popadam lekko w zwątpienie

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwietnia 2005, 14:30:12 »
Cytat: yufuyf
Cytat: Iceman

co to znaczy gnój?
ja mam RS'a a jak czytam wasze opinie o nim to popadam lekko w zwątpienie

Cały silnik był w takim czarnym osadzie. Który sie lapił do wszystkiego wyglądał jak osad z mineralki. Ale po wypłukaniu nadal sie znierał. Wywaliłem zalałem valwoline i jest czysto.

Ja na początku jezdziłem na RS potem zaczeły sie pojawiać nowe opakowania itp i zaczeły sie problemy z nim i dałem sobie spokuj.
BMW E46 320d
Mini Cooper

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Kwietnia 2005, 00:34:48 »
własnie zmieniłem TwS-a na GTX magnatec 10W-40 (pozostałem przy Castrolu)- gęstszy, bo brała olej, więc liczę, że pomoże - jak na razie nie ma syfu pod korkiem a olej po 5 kkm wygląda żółtawo, zuzycie spadło i to znacznie, z checkiem były problemy, ale to zpowodu gazu, a raczej jego partackiej instalacji. Na razie ok - zobaczym co dalej. Jeszcze raz dzięki za rady i opinie.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Kwietnia 2005, 10:09:17 »
No i warto sie trzymac 10w40, a jak bedzie cos niejak to VALVOLINE tak jak pisze Icek i lux.
Slyszalem ze to dobre oleje
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwietnia 2005, 10:33:33 »
jeśli to gdzies było - to przepraszam, ale i tak warto podać jeszcze raz

OLEJE - http://seicento.autokacik.pl/baza/oleje.htm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl