Autor Wątek: hałas z tyłu auta  (Przeczytany 4172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radcom

• Gość
hałas z tyłu auta
« dnia: 10 Lutego 2009, 18:22:04 »
dzień dobry
w moim autku (corolla verso 2006 D4D) slychać szum z tyłu (przy prękości od ok. 90 km/h i więcej) - myślałem że to łożyska - zostały sprawdzone i są OK, podczas sprawdzania okazało się, że tylna tarcza hamulcowa miała leciutkie wybrzuszenie - zostały założone nowe tarcze+klocki i wg mechanika miało to pomóc. Jednak hałas pozostał - ma ktoś jakieś sugestie co to może być? Czy to może być przez opony? Auto zakupione w styczniu więc nie wim jak się zachowuje na letnich oponach.

robson74eh

• Gość
Odp: hałas z tyłu auta
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2009, 19:45:19 »
jestem bardzo ciekawy przyczyny hałasu
jam mam verso z 2005 D4D, około 90 tys przebiegu i też mam taki hałas, jednakże ja nie przywiązuję do tego szczególnej uwagi. hałas jest zbliżony do dźwięku łożyska, ale łożysko by się już w moim aucie chyba rozsypało, ja zauważyłem ten dźwięk minionego lata, i on anie nie ustępuje, anie się nie nasila.zbytnie nie naciskam swojego mechanika, bo zamierzam przed wyjazdem do Chorwacji zmienić rozrząd, sprzęgło, tarcze i myślę rzy tym mu wspomnieć
czekam na diagnozę

-----------------------------------------------

a tak na marginesie, to jakie kupić sprzęgło do swojej Toyotki, na allegro widziałem sprzęgła AISIN, zaznaczam że nie mam ochoty jechać do serwisu, toyotka nie jest już na gwarancji, mam zaprzyjaźnionego i zaufanego mechanika, i pewnie jak zawsze zdam się na jego polecenie, ale nie szkodzi zapytać. na allegro widziałem ofertę sklepu JAPANMOTO z Rumi, chociaż trochę się boję kupować na odległość. muślał bym o jakimś dobrym i niezbyt drogim sklepie w Warszawce bądź okolicy

scalilem dwa posty (jeden po drugim)
Radex E9
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2009, 07:02:14 wysłana przez Radex E9 »

radcom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2009, 23:23:03 »
mi akurat ten hałas przeszkadza ale może te toyki tak maja (może ktoś inny to potwierdzi lub nie), co do części to jestem laikiem i zdaję sie na mecahników i szukam ew. w necie.
Jeżeli tylko sie dowim jak to wyeliminować to dam znać

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2009, 23:11:21 »
Często przy większych prędkościach szumią osłony termiczne tłumików i rury wydechowej.
Ja u siebie je zdemontowałem. W żaden sposób nie wpływa to na bezpieczeństwo użytkowania, no ale po coś one były. Prawda ?
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2009, 08:07:23 »
może bagażnik dachowy ??

radcom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2009, 00:18:46 »
bagażnika na dachu jeszcze nie mam, nie mam też relingów więc to coś innego. poczekam do wiosny i zobaczę po zmianie opon czy dalej jest ten hałas.

radcom

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2009, 20:25:15 »
zmieniłem opony na letnie i hałas zniknął, okazało się, że tylne opony byłu trochę "zdeformowane"
Dziękuję za wcześniejsze sugestie.
myślę, że temat można zamknąć

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marca 2009, 21:12:32 »

a tak na marginesie, to jakie kupić sprzęgło do swojej Toyotki, na allegro widziałem sprzęgła AISIN, zaznaczam że nie mam ochoty jechać do serwisu, toyotka nie jest już na gwarancji, mam zaprzyjaźnionego i zaufanego mechanika, i pewnie jak zawsze zdam się na jego polecenie, ale nie szkodzi zapytać. na allegro widziałem ofertę sklepu JAPANMOTO z Rumi, chociaż trochę się boję kupować na odległość. muślał bym o jakimś dobrym i niezbyt drogim sklepie w Warszawce bądź okolicy

Polecam sprzęgło firmy SACHS.Jest dobrej jakości  i trwałości.
Pozdrawiam

robson74eh

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2009, 21:22:20 »
zmieniłem opony na letnie i hałas zniknął, okazało się, że tylne opony byłu trochę "zdeformowane"
Dziękuję za wcześniejsze sugestie.
myślę, że temat można zamknąć

a jaki oponki, bo też muszę coś kupić na lato, to znaczy już w przyszłym tygodniu

uzyj prosze funkcji "szukaj" o oponach jest kilka tematow

Radex E9
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2009, 21:53:52 wysłana przez Radex E9 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl