Autor Wątek: Karolka E-12 wróciła od doktora  (Przeczytany 6089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andgron

• Gość
Karolka E-12 wróciła od doktora
« dnia: 15 Lutego 2009, 00:17:24 »
Ponieważ brała olej(ok.1L na 1000km) znajomy mechanik wymienił w niej:pierścienie (oryginał toyota),uszczelniacze zaworowe(oryginał toyota),panewki wału korbowego  + ileś tam innych uszczelnień.Oczywiście nowy olej (Mobil) i filtry.Łącznie kosztowało to mnie 3200 zł.Autko chodzi wyrażnie ciszej ale sedno sprawy czy "branie " oleju ustanie.Tego zapewne się dowiem jak przejadę z 1000km co przy obecnej zimie pewnie trochę potrwa.Zastanawiam się czy mam teraz traktować karolkę jak auto na dotarciu ? Jeśli ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tej sprawie niech się odezwie.Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Karolka E-12 wróciła od doktora
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2009, 22:42:47 »
[...]Zastanawiam się czy mam teraz traktować karolkę jak auto na dotarciu ?[...]

Tak.
I to przez kilka tysięcy km. U mnie po takim samym zabiegu zużycie oleju spadło dopiero po ok. 15-17tys. km! Znaczy się, pewnie tyle układały się pierścienie.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

andgron

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2009, 20:42:13 »
To aż tyle czasu potrzeba aby te pierścienie się ułożyły ?? A ja  myślałem ,że będę mógł juz jeżdzic bez zapasu oleju w bagażniku. Trudno , mimo wszystko nie ma to jak Corolla. Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2009, 00:11:09 »
To aż tyle czasu potrzeba aby te pierścienie się ułożyły ?? A ja  myślałem ,że będę mógł juz jeżdzic bez zapasu oleju w bagażniku. Trudno , mimo wszystko nie ma to jak Corolla. Pozdrawiam.

Wiesz, nie jest powiedziane, ze u Ciebie będzie podobnie. Ja miałem wsadzone jakieś podobno japońskie zamienniki, ale znając skośnookich i wytrzymałość ich materiałów z góry zakładałem docieranie przez kilka tys. km. Silnik, który przeżywa kilkaset tys. km bez remontu nie dotrze się przez 1000km. To nie wytwór FSO czy FSM, który po 100tys. oczekiwał kapitalki.
Nie powiem, te kilkanaście tys. układania mnie zaskoczyło i to mocno. Zużycie mi spadło ok. 50% i od tamtej pory trzyma się równo.
Tak więc pierwsze 3-5tys. delikatnie z gazem i obserwuj olej.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

andgron

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2009, 18:05:10 »
Dziękuję,zastosuję się do Twoich rad,krzywdy na pewno jej nie zrobię ! <narka>

andgron

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2009, 22:17:14 »
Przejechałem od remontu 1000 km z czego 800 w mieście .Staram się nie szaleć ,utrzymuję obroty w zakresie 2000-4000 i ..... nie ubyło mi nic oleju ! Oby tak dalej ! :grin:

andgron

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwca 2009, 22:13:22 »
Przejechałem 4000 km,zużycie oleju "0",to mi się podoba,jutro w nagrodę karolka dostanie nowy filtr i  olej .Będzie to nadal mobil15w40 (tak zdecydował mechanik który robił remont silnika). Auto chodzi cicho ,równiutko i fajnie przyspiesza.W ubiegłym tygodniu byłem w Gdyni i na autostradzie A-1 pozwoliłem sobie na parę kilometrów z prędkością 170 km na godzinę -wszystko było ok. Warto było zrobić ten remont,jak pomyślę ,że chciałem ryzykować zakup używanego silnika to mnie ciarki przechodzą !Nie ma to jak Toyota,pozdrawiam ! <brawo>

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2009, 19:18:22 »
Witam!
Dziwię się trochę, że zalewasz 15 a nie 5 skoro nie bierze oleju to po co aż taki gęsty? Ale mechanicy wiedzą najlepiej. Przyjemnej jazdy przynajmniej przez 200 tys km!
Pozdro
d.s.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2009, 00:36:02 »
Eeee... po wymianie pierścieni to zalałbym na spokojnie pełnego syntetyka.
Zawsze możesz zejść niżej jakby zaczęła podpijać, a szkoda męczyć silnika minerałem :\
Pozdro.
*
*
*
*

andgron

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2009, 17:22:55 »
Do Jads 72 i Perzana , no to daliście mi zagadkę ? Tak jak pisałem to mechanik, który robił remont silnika wyrażnie mi powiedział żeby wlać Mobila 15 a nie syntetyk.Stwierdził,że auto chodziło kilkadziesiąt  tysięcy na minerale i niech tak zostanie,dodał,że oleje mineralne są już tak dobrej jakości,że silnikowi na pewno nie zaszkodzą a syntetyk w krańcowych przypadkach może doprowadzic do rozszczelnienia silnika !! Co o tym myślicie ? Ps.auto chodzi jak zegarek.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2009, 21:41:06 »
to nie jest stary typ silnika zeby rozszczelnilo ... rozumiem rolka z 1990 ( w mojej przy polsyntetyku po 3 latach zaczelo sie pocic), ale tutaj ... jezeli boisz sie pelny syntetyk to moze wlasnie pol ?

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2009, 18:13:35 »
A no właśnie, ponieważ jak wiecie nie każdy 5W40 jest pełnym syntetykiem, tzn nie każdej firmy, są to czasami półsyntetyki. I taki olej po wymianie pierścieni i innych naprawach można, moim zdaniem, śmiało polecić. 
Pozdrawiam
d.s.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwca 2009, 23:40:45 »
Skoro oleje mineralne teraz takie cudowne to czemu mechanik boi się przejścia na syntetyk ?  Coś tu nie gra...  Chyba jednak nie są takie świetne :(  (w porównaniu z syntetykami)
Ja po przejściu z minerała na syntetyk nie stwierdziłem żadnych wycieków, ale apetyt na oleum mu się zwiększył dość znacznie. Też zrobiłem pierścienie + panewki i apetyt zmalał o ok. 50-70% do wartości akceptowalnej przeze mnie. :)  Od czasu roboty leję tylko Mobil 1 5W50 i apetyt jest na stałym poziomie :)
Pozdro.
*
*
*
*

andgron

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2009, 21:38:52 »
Od wymiany pierścieni i uszczelniaczy przejechałem 8tys.km Nic się nie dzieje ,autko chodzi jak zegarek,oleju NIC nie bierze ! Warto było ruszyć kasą !Ps.na trasie pali 6.1 na 100 km a w mieście do 9l.Pozdrawiam.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2009, 21:45:20 »
czyli przez ten czas zaoszczedziles na oleju ;-)
oczywiscie 3200 to troche kasy, ale na pewno autko posluzy jeszcze dlugi czas i bedziesz zadowolony z inwestycji ... jaki to silnik ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl