Autor Wątek: Wycieki oleju Camry 2.2  (Przeczytany 3846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cichy_gda

• Gość
Wycieki oleju Camry 2.2
« dnia: 25 Lutego 2009, 11:17:53 »
Witam Serdecznie wszystkich użytkowników Camry:)

Mam problem. Kilka dni temu zauważyłem pood samochodem wyciek oleju z silnika po stronie rozrządu.
Moje pytanie brzmi czy są jakies najczęstsze miejsca wycieku w tym silniku  (5s-fe). Pamiętam, że kilka lat temu posiadając Carine E 2.0  benzynka (3s-fe) miałem wyciek z podobnego miejsca i okazała sie to uszczelka przy pompie oleju, może to to samo???

Niestety nie mam mozliwości w najbliższym czasie umyć całego silnika i popatrzyć skąd cieknie:(((

z góry dzięki za pomoc.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Wycieki oleju Camry 2.2
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2009, 15:40:01 »
Sa dwie mozliwosci;
1- uszczelka siemera na wale glownym
2-uszczelka na pompie olejowej
U siebie wymienilem kiedys uszczelke na wale pomoglo ale wyciek byl z uszczelki na pompie olejowej.Tez wymienilem i pomoglo na pol roku i zpowrotem ten sam problem.przestalem kombinowac tylko zakupilem cala pompe olejowa z przednia czescia i zaworem nadmiarowym.po wymianie chodzi jak nowka,silnik odzyskal swoje wlasciwe cisnienie w magistrali olejowej.Cicho pracuje i wogule oleju nie gubi ani nie pali a juz mu strzelio 504 722km przelotu.Pamietaj ze nalezy wymienic wszystkie siemeringi gdyz sie okaze ze za miesiac bedziesz wymienial nastepne a tak masz zdjety przod i to zaden problem.
1 siemering na glownym wale
2siemering na  walku rorzadu z przodu silnika
Dobrze te prace skoordynowac z wymiana paska rorzadu i rolki dociskowej.
Pracy bedzie troche ale wszysko jest do zrobienia w domu.Pamietaj o dobrym silikonie do miski olejowej.tam sie nie wklada zadnej uszczelki.Slikon musi byc wysokiej klasy to wtedy nie bedzie zadnych wyciekow.Dobra tuba siliconu kosztuje okolo 40€.

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2009, 16:06:58 »
Ok dzięki za pomoc, tak myślałem że to najbardzoej wrazliwe miejsce tych silników:P a co do silikonów to hmmmm do zastanowienia, ja używałem zawsze klej polimerowo silanowy, czyli takie polączenie silikonu i poluretanu, uzywany w pracy zawoodowej:) także sprawdzony.

Dzieki wielkie za pomoc.

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2009, 16:08:29 »
Aha a te simeringi wszystkie kupić w ASO czy lepiej jakieś zamienniki???

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2009, 19:10:40 »
Witam Serdecznie wszystkich użytkowników Camry:)

Mam problem. Kilka dni temu zauważyłem pood samochodem wyciek oleju z silnika po stronie rozrządu.
Moje pytanie brzmi czy są jakies najczęstsze miejsca wycieku w tym silniku  (5s-fe). Pamiętam, że kilka lat temu posiadając Carine E 2.0  benzynka (3s-fe) miałem wyciek z podobnego miejsca i okazała sie to uszczelka przy pompie oleju, może to to samo???

Niestety nie mam mozliwości w najbliższym czasie umyć całego silnika i popatrzyć skąd cieknie:(((

z góry dzięki za pomoc.

Witam w klubie

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15503.15  Zaerknij na foto na dole strony i powiedz czy tak ssamo to u Ciebie wyglada

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2009, 22:59:31 »

Witam w klubie

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15503.15  Zaerknij na foto na dole strony i powiedz czy tak ssamo to u Ciebie wyglada

Podobnie niestety...

Pozostaje wycieczka po części, bo co innego zrobić:P

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2009, 10:39:45 »
ASO, ceny nie zabijają.

I wszystko od razu, żeby nie robić dwa razy - pisałem o tym właśnie w w/w wątku, więc nie będę powtarzał.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl