Autor Wątek: Problemy z uruchamianiem zimnego D4D 2,2l 136KM  (Przeczytany 4113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SebastoS

• Gość
Problemy z uruchamianiem zimnego D4D 2,2l 136KM
« dnia: 10 Marca 2009, 21:40:47 »
Witam!!!
Od maja jestem posiadaczem Rav'ki. Do tej pory przejechałem nią 45kkm. Ostatnimi czasy przy niższych temperaturach ( już od okolic + 2* C w dół ) po nocnym postoju mam problem z odpaleniem samochodu; muszę kręcić od kilku do kilkunastu razy zanim załapie. Tydzień temu byłem na przeglądzie po 45tys w Toyota Fietz w Poznaniu. Problem zgłosiłem przed przeglądem. Panowie coś tam posprawdzali po czym stwierdzili, że muszę lać uszlachetniacze do diesla (mimo iż tankuję Ultimate'a i Vervę) bo oni nie mają pojęcia co to może być (na marginesie jestem zalamany takim podejściem). Po paru dniach od wyjechania z serwisu i dolaniu zalecanego uszlachetniacza temperatura znowu w nocy spadła w okolice 0* i problem zaistniał na nowo. Może mi ktoś doradzi co to może być ( to przy następnej wizycie podpowiem specom na serwisie ) i co w takiej syt. byście zrobili na moim miejscu?!

Offline aw

• Toyot Chodzacy
Odp: Problemy z uruchamianiem zimnego D4D 2,2l 136KM
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2009, 19:54:50 »
a czego po matołach się spodziewałeś  <narka>. jakbyś przyjechał na wymianę filtra lub czegoś prostego, to by się cieszyli, a ty z problemem który ASO przerasta  :grin: sprawdź czy wszystkie świece grzeją (zmierz ich rezystancję), może zawór SCV w pompie szwankuje, sprawdź też korekcje wtryskiwaczy (może któryś padakę zalicza). a i nic nie lej do baku - żadnych wynalazków!!!
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2009, 19:57:06 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2009, 21:04:52 »
Powinni w ASO wiedzieć ze w takiej sytuacji przeprogramowuje się komputer sterujący pracą silnika.
Dobranie nowego prawidłowego programu jest troszkę trudne wiec jeżeli nikt tam tego nie umie to będą kręcili.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline roy25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2011, 10:33:38 »
Jeżdżę co prawda Avensisem z 2 l motorem ( 126 km ), niemniej miałem podobny problem.
Zgłosiłem to w ASO - znali dobrze temat ( mówili coś  o ciśnieniu ). Zamówili i wymienili mi jakiś zaworek    ( nie wiem co to było ). Po wymianie było znacznie lepiej, choć nie tak jak powinno być.
Pozdrawiam.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2011, 23:05:58 »
Te historie o ASO są przerażające - najpierw zróbcie pełną diagnostykę testerem (pomiary ciśnienia turbo i paliwa w czasie testów drogowych) i na bazie analizy wyników można podjąć konkretne działania.
Te zawory, o których pisze roy25 - to są zawory SCV (zielony i czerwony) i przed wymianą (koszt samych zaworów to ok. 900 PLN), aby mieć pewność, że to jest wina zaworów należy zrobić testy drogowe w celu sprawdzenia ciśnienia paliwa oraz test aktywny na pojedynczym zaworku SCV.
Jeżeli będzie za słabe ciśnienie na listwie CR lub na pojedynczym zaworku to wtedy można przeczyścić je w nafcie, potraktować prądem i cieszyć się z powrotu mocy silnika i zaoszczędzonych 900 PLN :-)
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

d-cat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2011, 09:46:47 »
Te historie o ASO są przerażające - najpierw zróbcie pełną diagnostykę testerem (pomiary ciśnienia turbo i paliwa w czasie testów drogowych) i na bazie analizy wyników można podjąć konkretne działania.

mozesz polecić jakis tester diagnostyczny i oprogramowanie do domowych zastosowan ...
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2011, 09:48:55 wysłana przez d-cat »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl