Autor Wątek: Centralny zamek - problem !  (Przeczytany 54405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

johny_b

• Gość
Odp: Centralny zamek - problem !
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Kwietnia 2006, 11:01:29 »
Witam
Moj ojciec ma AVE '98 i od jakiegos czasu mam problemy z pilotem centralnego zamka. Z kluczyka wszystko dziala bez problemu, natomiast pilot nie dziala. Baterie byly wymieniane i to nie ich wina. Ostatnie pol roku dzialal bez problemow ale w zeszlym tygodniu AVE byla na przegladzie technicznym i najprowdopodobniej przez wystrzasarke cos sie poluzowalo i znow nie dziala. Stad moje pytanie czy ktos wie gdzie znajduje sie modul centralnego zamka i/lub odbiornik pilota w samochodzie? Moze wystarczy jakis wtyk docisnac i bedzie ok?

Pozdrawiam

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Kwietnia 2006, 15:54:23 »
No niestety temat znany i (nie)lubiany.
Proponuję pogooglać - może się okazać, że winny jest sterownik zlokalizowany w drzwiach kierowcy i niestety bardzo podatny na wilgoć.

johny_b

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Kwietnia 2006, 13:59:31 »
Zeby sie do niego dostac to co trzeba rozebrac? tabicerke (boczek)

ave409

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Kwietnia 2006, 15:19:39 »
wada mojej ave :)

bezpieczniki poszły, lub cos w drzwiach.

jedz do elektryka najlepszego, bo sam nie dasz rady, a kiepski elektryk weźmie się za pilota znając życie, tak jak w moim przypadku.

pozdrawiam

Yorth

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Kwietnia 2006, 20:40:33 »
Czesc

Mam pytanko przy okazji tego. Ktos ambitnie probowal wlamac mi sie do samochodu na moje szczescie mu sie nie udalo, ale rozwalil mi caly zamek w drzwiach. Ktos wie moze jakie sa koszty naprawy takiego zamka? Co tam trzeba wymienic, bo zostalo mi otwieranie na pilota a to moze mnie kiedys zawiesc.

Dzieki
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:54:02 wysłana przez ayrsen »

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Sierpnia 2006, 09:54:57 »
Witam
Poruszam się avensis rocznik 2002. Przy każdym uruchomieniu silnika automatycznie ryglują mi się zamki. Może to jest fajne jak się żyje w mieście gdzie wyrywają różne rzeczy ze środka na światłach ale osobiście mnie to strasznie denerwuje (tym bardziej, że mogę ręcznie zablokować zamek w razie potrzeby). W instrukcji pisze, że mogę wyłączyć tą funkcję - ale muszę się skontaktować z serwisem toyoty :)
Czy to jest aż tak bardzo skomplikowana operacja żeby konieczny był serwis?
Pozdrawiam
Szymon

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Sierpnia 2006, 10:09:22 »
Czy to jest aż tak bardzo skomplikowana operacja żeby konieczny był serwis?
Wszysko zalezy od Twojej wiedzy, umiejętności i chęci. U mnie, za zamykanie drzwi po uruchomieniu silnika odpowiada moduł alarmu (Challenger). Jeśli potrafisz samemu go konfigurować, to nie musisz korzystać z serwisu. Jeśli nie potrafisz, to pomoże Ci każdy serwis montujący alarmy/centralne zamki a nie koniecznie ASO. Powodzenia.

P.S. Jeśli napiszesz jaki masz model alarmu, to może będziemy Cię w stanie poinstruować... ;)

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Sierpnia 2006, 10:33:40 »
Na pilocie od alarmu właśnie pisze mi CHALLENGER.

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Sierpnia 2006, 13:25:27 »
z tego co wiem to na centralce która jest umiesczona z przodu pod deską rozdzielczą mozna wlasnie wylaczyc ta funkcje, podobnie jak "szczekanie na pana" podczas uzbrajania i rozbrajania alarmu :) tym niemniej jest to operacja dosc czasochlonna (dostanie sie do centralki)

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Sierpnia 2006, 14:31:14 »
szczekać nie szczeka :) ale z zamykaniem przesadza
Instrukcja którą mam do alarmu ma tylko możliwość wyłączenia / włączenia poszczególnych funkcji za pomocą pilota. Czy posiada ktoś może instrukcję bardziej zaawansowaną (sądzę, że powinna to być instrukcja instalatora).
Będę musiał rozebrać deskę bo chce założyć zestaw bluetooth z poprzedniego auta - przy okazji zobaczył bym na alarm.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Sierpnia 2006, 14:36:22 »
nie szczeka, bo takie sa przepisy - nie moze szczekac w nowych autach......
co do zamykania auto drzwi to wedlug mnie na polskie warunki idealne rozwiazanie, ale oczywiscie nie kazdemu musi pasowac....

proponuje podjechac do ASO - jelsi bedize to 'dobre' ASO zrobi Ci to bez zadnych oplat itd, bo czas potrzebny im do tego to 2 min wlacznie z wstawieniem auta na hale..... - tyle u mnie trwalo wlaczenie tego bajeru.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

robertGon

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Stycznia 2007, 13:35:28 »
hej,potrzebuję pomocy..w moim AVE 98 centalny zamek działa z pilota tylko na zamykanie,otwierać nie chce..oczywiście z kluczyka
bez zarzutu działa,ale troszkę jest uciązliwe otwieranie kluczykiem zwłaszcza gdy człowiek chce się dostać tylko np do bagażnika
może ktoś miał podobny problem??

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Stycznia 2007, 16:40:57 »
Dziwne - bo skoro działa w jedną stronę, to dlaczego miałoby nie działać w obie ???
A co się dzieje, gdy spróbujesz zamknąć/otworzyć auto z kluczyka zintegrowanego ??? Tego z przyciskami - też tak jest ???
Generalnie w Ave T22 występowały problemy z zamkiem centralnym i jego dostrojeniem do instalacji alarmowej, Często tez uszkodzeniu ulegała szyna centralnego zamka.

fazzi

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Stycznia 2007, 18:51:05 »
Witam wszystkich. Zakładam ten wątek ponieważ nie znalazłem nic na ten temat. Od kilku dni central w tojc avensis 1999 zwariował. Otwiera mi się sam na postoju oraz podczas jazdy po zaryglowaniu się automatycznym. Wygląda to tak: wsiadam, uruchamiam, ryglują się wszystkie drzwi, jadę około 30 sek. i otwierają się. Zatrzymuję się na parkingu. Wysiadam, zamykam drzwi z pilota bądź z kluczyka nie zdążę porządnie odejść a one się otwierają - te zamki znaczy się  :-)
Widział kto takie cuda?
pozdrawiam
fazzi
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:54:28 wysłana przez ayrsen »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Stycznia 2007, 20:56:23 »
robertGon, fazzi - tematu dot. zamka centralnego w Ave T22 zostały scalone w jeden, usunąłem też krzaczki - myślę, że lektura całości tematu wszytko wyjaśni... A jeśli nie - to pisać i pytać... :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl