Autor Wątek: Centralny zamek - problem !  (Przeczytany 54377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fazzi

• Gość
Odp: Centralny zamek - problem !
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Stycznia 2007, 07:43:54 »
Dzięki ayrsen - nie ma to jak pomoc modera :) Na poniedziałek zapisałem się na diagnostykę w aso Olsztyn bo inne zakłady nie chcą się podjąć tematu. Jak będę wiedział co jest mojej "tojce" dam Wam znać. Chyba , że ktoś do tego czasu  znajdzie odpowiedź ;)
pozdrawiam
fazzi

fazzi

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Stycznia 2007, 16:25:14 »
Odebrałem dziś autko i dowiedziałem się tyle, że coś pochrzaniło się w przednim lewym centr.zamku. Z tego co zrozumiałem to jest tam coś odpowiedzialnego za pracę całości i konieczna jest wymiana tegoż. Koszt w całości około 900 złotych. Najgorsze, że na allegro nie znalazłem "używki".
Pozdrawiam
fazzi

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Stycznia 2007, 22:27:37 »
fazzi - przykro słuchać... :|
A to co się popsuło, to prawdopodobnie właśnie szyna centralnego zamka - był to prawie standardowy problem w Ave i większości wymieniano na gwarancji - szkoda /jak ze wszystkim/, że nie popsuło sie znacznie wcześniej... :-(
Powodzenia w poszukiwaniach!

fazzi

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Stycznia 2007, 12:25:47 »
Znalazłem "miszcza" - złota rączka, który usunął usterkę za 100 zlotych. Nie wiem dokładnie co było ale nie wymieniał żadnej części.

Looke

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Stycznia 2007, 13:00:38 »
No to 800 jesteś do przodu :)

fazzi

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Stycznia 2007, 16:57:07 »
No to 800 jesteś do przodu :)

Ano właśnie!!!! Złota Rączka powiedział, że to z powodu wilgoci i wine ponosi ktoś kto wcześniej dokładał do Ave autoalarm no i oczywiście On jest mi w stanie założyć nowy alarmik w to miejsce :) :) :) Na razie podziękowałem.
pozdrawiam
fazzi

demar

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Lutego 2007, 17:13:30 »
Witam!
Zamierzam zainstalowac w ave 01 d4d kombi alarm sterowany centralnym. Moze wiecie gdzie szukac centralki od zamka centralnego? Potrzebuje rowniez schematu badz opisu wyprowadzen. Jezeli ktos z Was ma schematy elektryczne lub mechaniczne auta rowniez prosze o udostepienie, najlepiej na prv (nie chce zasmiecac forum).
pozdrawiam!
Marcin

zibi_m

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Lutego 2007, 06:54:21 »
Witam,
piszę tego post'a pomieważ też mam problem z CZ, ale żaden z wątków nie opisuje mojego problemu. Ja w przeciwieństwie do innych nie miałem problemy z dziwnim działaniem CZ. Po prostu padł i już. A ściślej mówiąc od pewnego niedzielnego poranka nie mogę zamknąkć pilotem, ani kluczykiem wszystkich zamków. Zamyka się jedynie zamek od kierowcy. Nie uzbraja się również alarm, który jest zintegrowany z komputerem i sterowany przyciskami w kluczyku (nie mam dodatkowego pilota). Natomiast nie ma problemu z otwieraniem z pilota, wszystko działa poprawnie. Dodam jeszcze, że mogę użyć CZ wciskając przycisk w drzwiach i wtedy dizała on normalnie. Może ktoś ma jakiś pomysł co się mogło zchrzanić i nie będę musiał jechać do ASO :|
Aha, mam Ave 2001 D-4D, kombi
pozdrawiam wszystkich
zibi_m

janciosz

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Lutego 2007, 12:32:43 »

Wlasnie sie zreflektowalem ze ponizsza porada juz sie ukazala w tym watku :)
Przepraszam za duplikat.

Czesc,
Ja mialem dokladnie taki sam problem. Nie pamietam juz gdzie znalazlem rozwiazanie ale winien byl taki mikrowlacznik w systemie zamka drzwi kierowcy. Odpowiada on za otwieranie kluczykiem z zamka drzwi kierowcy wszystkich blokad. Jesli ci nie zalezy na tym to rozwiazanie jest nastepujace. Nalezy zdjac oslone boczna z lewej strony pedalu sprzegla. Pod nia sa dwie kostki w uchwycie. Po rozlaczeniu dolnej z mniejsza iloscia kabli, odlaczamy modul sterowania CZ w drzwiach kierowcy (wtedy nie dziala zamykanie ani z kluczyka ani wewnetrznym przelacznikiem na drzwiach). Mozna tak zostawic jesli nie uzywasz tego przelacznika na drzwiach. Jesli chcesz miec dzialajacy przelacznik to z kostki odepnij (albo przetnij) dwa kable: niebieski i niebiesko-pomaranczowy a kostke wepnij z powrotem. W ten sposob zamykanie i otwieranie z pilota dziala, wewnetrzny przelacznik na drzwiach dziala a kluczykiem mozna otwierac i zamykac tylko drzwi kierowcy.
Pozdrowienia
Jancio
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2007, 14:51:14 wysłana przez janciosz »

campiglio

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Lutego 2007, 18:37:17 »
witam
Mam problem z CZ. Sprawdzałem żarówkę na podsufitce bo sie nie pali. Sprawdziłem bezpieczniki, są ok. Chciałem zamknąć samochód a centralny zamek nie reaguje. odpaliłem silnik (2.0 D4D 2000 r.), chodzi dobrze. Zgasiłem silnik ale zamknąć samochodu nadal  nie mogę. Za wszelkie sugestie wielkie dzięki.

zibi_m

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 07 Marca 2007, 11:54:12 »
Gdzie szykać mikrowlacznika w systemie zamka drzwi kierowcy. Odpowiada on za otwieranie kluczykiem z zamka drzwi kierowcy wszystkich blokad ?

dajoda

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Marca 2007, 08:08:15 »
Można przeciąć w mniejszej kostce prowadzącej do drzwi kierowcy przewody: niebieski i niebiesko-pomarańczowy, co odetnie przełącznik sterujący. Zyskamy wtedy pewność, że auto samo się nie otworzy i samo nie zamknie. Stracimy możliwość sterowania CZ z zamka w drzwiach. Kluczykiem otworzymy tylko drzwi kierowcy. Pełne sterowanie cz. zachowane zostanie z pilota w kluczyku, pilota alarmu i przycisku na panelu sterowania el.szyb.
Postanowiłem również zrobić porządek z centralnym wg powyższych zaleceń. Odciąłem te dwa przewody i jest możliwość tylko zamknięcia wszystkich drzwi z pilota w kluczyku, otwieranie nie działa. W celu otwarcia drzwi muszę otworzyć z kluczyka drzwi kierowcy i kolejno ręcznie pozostałe niezbędne drzwi. Podsumowując u mnie ten sposób naprawy nie zdał egzaminu. połączyłem przewody tak jak były. Teraz mam mozliwość otwierania wszystkich drzwi kluczykiem. Czy normalnym zjawiskiem jest mozliwośc tylko otwierania wszystkich drzwi kluczem? Logiczne byłoby gdyby wszystkie drzwi zamykały się w momencie zamkniecia z klucza drzwi kierowcy. No cóż, pozostaje mi zabawa z zamkiem w weekend.

dajoda

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Lipca 2007, 13:24:18 »
Po długich walkach z centralnym (czyt. wyżej) wszystko było ok, ale radość nie trawała długo ... znów coś nawaliło.
Problem polega na tym, że czasami, a nawet dość często jednocześnie znika kontrolka otwartych (którychkolwiek) drzwi, zerują się liczniki kilometrów i zegarka, po wyłączeniu silnika wskazówka obrotów zatrzymuje sie na ostatniej wartości (po ponownym włączeniu zapłonu wskazówka ruchem drgającym opada).
I gdy to sie dzieje nie mogę włączyć ani wyłączyć centralnego - ani z kluczyka, ani z panelu w podłokietniku kierowcy.
POdejrzewam brak styku w którjeś kostce, ale za bardzo nie wiem której - ruszam wszystkimi kablami.
Czy któryś z kolegów/koleżanek wie może gdzie znajduje sie kostka do której schodzą kable od liczników, podłokietnika i centralnego?
Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam

ky

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Lipca 2007, 17:42:38 »
Witam!

Czy znalzłby się ktoś uprzejmy mógłby zmieścić zdjęcie jak wygląda zamek od drzwi kierowcy z tym mikroprzełącznikiem po to by ktoś nieznający się na rzeczy (np. ja) miał jakieś szanse nie dać się naciąć przy zakupie tegoż zamka z demontażu?

Czyba, że nie da się tego rozmontować w wszystkie tego typu zamki są z tymi mikroprzełącznikami.

CZ zamyka mi się samoczynnie i chyba mam problem opisywany w tym wątku

pozdrowienia

dajoda

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Lipca 2007, 22:01:59 »

więcej mogę wysłać mailem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl