Autor Wątek: Centralny zamek - problem !  (Przeczytany 54367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dajoda

• Gość
Odp: Centralny zamek - problem !
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Sierpnia 2007, 22:29:44 »
Po długich walkach z centralnym (czyt. wyżej) wszystko było ok, ale radość nie trawała długo ... znów coś nawaliło.
Problem polega na tym, że czasami, a nawet dość często jednocześnie znika kontrolka otwartych (którychkolwiek) drzwi, zerują się liczniki kilometrów i zegarka, po wyłączeniu silnika wskazówka obrotów zatrzymuje sie na ostatniej wartości (po ponownym włączeniu zapłonu wskazówka ruchem drgającym opada).
I gdy to sie dzieje nie mogę włączyć ani wyłączyć centralnego - ani z kluczyka, ani z panelu w podłokietniku kierowcy.
POdejrzewam brak styku w którjeś kostce, ale za bardzo nie wiem której - ruszam wszystkimi kablami.
Czy któryś z kolegów/koleżanek wie może gdzie znajduje sie kostka do której schodzą kable od liczników, podłokietnika i centralnego?
Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Czy rzeczywiście nikt nie spotkał się z takim problemem?Podejrzewam, że może mieć to związek z temperaturą, bo gdzy się silnik nagrzeje przy ciepłym dniu to wtedy występują wspomniane objawy.

biskup

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Marca 2008, 22:28:26 »
Witam, miałem podobny problem przez ponad miesiąc. Spać nie mogłem bo zamek stukał i słychać go było w całym bloku mimo że stał przed budynkiem na parkingu. Rozebrałem wszystkie elementy wykonawcze zamka we wszystkich drzwiach i bagażniku. Wszystko było ok. Po zamknięciu zamek się otwierał bez wzlędu czy kluczykiem alarmu czy kluczykiem w drzwiach. Zdesperowany wyjąłem bezpiecznik centralnego zamka. Zamykałam auto kluczykiem. Po 2 tygodniach włożyłem bezpiecznik i do tej pory, a minął już rok, centralny zamek działa nienagannie. Elektryk nie był w stanie podać przyczyny tego zjawiska. Pozdrawiam użytkowników Avensis bo to jest bardzo fajny samochód, tylko mam masę upierdliwych usterek, które nie są oficjalnie podawane przez serwis toyoty o co mam żal do serwisu toyoty która twierdzi że jest to bezawaryjny samochód.

przemekg

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Maja 2008, 15:25:05 »
Witam. Miałem podobny problem z zamkiem i rozwiązanie jego ekscelencji biskupa pomogło. Jedyna uwaga to bezpiecznik należy wyjąć na dłużej niż kilka minut. U mnie nastąpił "reset" po 2 dniach. Pozdrawiam.

mis_82

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Maja 2008, 16:43:05 »
Witam, posiadam Avensis 2002
Ja posiadam taki problem.
Po pierwsze pytanie do Was. Z jakiej odległości możecie otwierać i zamykać CZ z kluczyka? Bo ja z bardzo bliska. Jak odejdę na 10 metrów to już nie ma szans.
Po drugie nie wiem czy to przez to ale tydzień temu zakładali mi autoalarm (SEO PERFECT) który działa teraz z mojego kluczyka razem z CZ i raz działa bez problemu a raz ani nie da się zamknąć CZ a raz jak zamknę to mam potem problem z otworzeniem CZ i muszę zamykać i otwierać z kluczyka a to powoduje np. albo nie załączenie alarmu a jak już zamknę z pilota to jak otwieram z kluczyka to oczywiście alarm huczy na całe osiedle :)
Jak byłem u kolesia który montował autoalarm (zostawiłem auto na 7h) to powiedział ze z jego strony jest wszystko OK i działa. Prawie auto miało dzień że działało. Czy to może być wina tego że ma słaby zasięg???? Jaki ma mieć zasięg???? Jest jakaś antenka czy jak?? Auto niedawno kupiłem.

Pozdrawiam
Michał

funek89

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 07 Stycznia 2009, 11:37:57 »
witam
tak jak ktoś w temacie pisał mam problem ale nie został on rozwiązany.
W ave 1998 r z pilota oryginalnego model chyba kostal moge jedynie zamknąć samochód. Otworzyć nie da rady. W chwili obecnej musze otwierac kluczykiem drzwi kierowcy następnie przekręcam kluczyk do zapłonu i wtedy moge otworzyc z przycisku z drzwi.
Czy jest dla mnie jakaś pomoc rada?

Pozdrawiam

harry

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Lipca 2009, 23:38:31 »
od dwoch dni mam to samo co kolega powyzej... na szybkiego przejrzalem porady - no i jutro zaczynam od resetu centalki zamka poprzez wyjecie bezpiecznika...
w czasie jazdy zablokowany zamek zaczal sie otwierac samoczynnie, a dzialo sie to chyba w momencie zalaczania klimy... od wczorajszego popoludnia nie moge otwierac z kluczyka, po wejsciu do wozu wlaczam kluczyk i moge otworzyc drzwi z centralki na drzwiach.
a taki jestem zadowolony z Ave - dotychczas zadnych wiekszych problemow nie bylo ;-)

rysem

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Lutego 2010, 17:44:05 »
Witam
Przestał działać mi siłownik tylnej klapy. Sprawdziłem go podłączając zasilanie i siłownik działa. Prawdopodobnie coś musiało się stać przy sterowniku. Gdzie go szukać?  <zalamka> Wszystkie pozostałe zamki działają bez problemu.
Czy są w necie jakieś schematy elektryczne? Jak znaleźć tą centralkę czy siłownik?
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl