Autor Wątek: Centralny zamek - problem !  (Przeczytany 54400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bubu

• Gość
Odp: Centralny zamek - problem !
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Stycznia 2005, 19:00:46 »
Cytat: kbielawski
(...)Obecne zaś wyje mi często gdy u mnie w pracy ktoś nadaje przez radio lub też CB w najbliższej okolicy. W miejscu mojej pracy zdarza się to dość często.  :( (..)

Zmniejsz czułość ultradzwięków.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:25:00 wysłana przez ayrsen »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Stycznia 2005, 18:18:41 »
to normalne! w centrum Wawy pod Pałacem Kultury, alarmy bardzo często wariują! Jest to wina koncentracji różnego rodzaju nadajników.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:26:49 wysłana przez ayrsen »

Artoone

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Stycznia 2005, 20:26:22 »
Już kiedys napisałem, że miałem dwa razy sytuację identyczną do opisywanej tzn. uzbrajał się alarm a nie zamykały dzwi. Po wymianie akumulatora nigdy sie to nie pojawiło ale, że sytuacja miała miejsce tylko dwa razy zdiagnozować tego do końca nie mogę.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:27:57 wysłana przez ayrsen »

deesz

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Stycznia 2005, 21:23:50 »
Zamiast wymieniać zamek można zasugerować naprawę polegającą na odłączeniu przewodów od oryginalnego siłłownika który jest w zamku i zainstalowaniu dodatkowego siłownika 5-przewodowego. Koszt ok. 50zł.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:29:14 wysłana przez ayrsen »

MWCCC

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Stycznia 2005, 14:09:46 »
Przyczyną wszelkich problemów z CZ w Avensis jest zwykle zamek w drzwiach kierowcy. Nie we wszystkich aso toyoty wiedzą o tym, iż zamek należy wymienić - to dla tych nielicznych, którym została jeszcze gwarancja.
Co dla innych. jest kilka rozwiązaą zależnie od oczekiwaą klienta.
W zamku kierowcy uszkadza się przełącznik sterujący pracą zamka- zamknij-otwórz. Przez to uszkodzenie auta nie można zamknąć, otworzyć lub sam otwiera się lub zamyka.
Co można zrobić samemu?
Można przeciąć w mniejszej kostce prowadzącej do drzwi kierowcy przewody: niebieski i niebiesko-pomarańczowy, co odetnie przełącznik sterujący. Zyskamy wtedy pewność, że auto samo się nie otworzy i samo nie zamknie. Stracimy możliwość sterowania CZ z zamka w drzwiach. Kluczykiem otworzymy tylko drzwi kierowcy. Pełne sterowanie cz. zachowane zostanie z pilota w kluczyku, pilota alarmu i przycisku na panelu sterowania el.szyb. W celu konsultacji bądź dalszych napraw zapraszam. Tel:501348588
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:31:26 wysłana przez ayrsen »

andnn

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Marca 2005, 07:53:01 »
Witam ponownie, mój zamek na razie sie uspokoił, ale zauważyłem pewną prawidłowość  - mianowicie zamek zaczyna głupieć w czasie intensywnych opadów deszczu i dziwne zachowanie zamka trwa do ok. 3 dni po ustaniu opadów. Podejrzewam więc nie tyle awarię zamka, co raczej jakieś spięcie pod wpływem przedostającej się wilgoci. Może macie pomysł gdzie woda może się najłatwiej dostać i narobić szkód? Skupić sie na kostkach czy raczej (co chyba mniej prawdopodobne) nieszczelna jest uszczelka przy szybie?
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:33:14 wysłana przez ayrsen »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Marca 2005, 12:35:47 »
Woda w drzwiach to normalka, ścieka z szyby i przez nieszczelną uszczelkę do drzwi, odkręć tapicerkę i wyjmij siłowniczek, osusz go, wyczyć i powinno być ok. Przy okazji możesz sprawdzić kostki.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:34:13 wysłana przez ayrsen »

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Marca 2005, 17:22:17 »
i do wszystkiego WD 40 i bedzie lux

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Marca 2005, 17:51:25 »
Cytat: Nygus
Witam.

Z uwagi na natłok obowiązkłw przez dobre kilka miesięcy zupełnie wypadłem z przysłowiowego obiegu. Powoli jednak życie wraca do normalnego tempa i mam nadzieję znaleźć nieco więcej czasu na "swoje sprawy" 

Co do autka: podkładka trzyma się dziarsko, przez te kilka miesięcy maska otwierana była dwa razy: na wymianę oleju i na sprawdzenie numerów podczas przeglądu. Tak więc jest lepiej niż dobrze.

Część grupy zapewne pamięta moje mordęgi z wariującym centralnym. Na szybko wertując archiwum zauważyłem, że nie jestem jedyny. Co prawda objawy uszkodzonego sterownika (?) są różne, ale generalnie temat sprowadza się do problemów z NIENAPRAWIALNYM modułem. No właśnie. Na czas jesiennych i zimowych nocy i dni temat stracił na aktualności, ale wystarczyły pierwsze cieplejsze dni aby wrócił jak bumerang. W skrócie: centralny zamek potrafi się a) samoczynnie zamknąć, b) samoczynnie otworzyć, bez rozbrajania alarmu. Ostatnio jednak doszło do samoczynnego wyłączania aktywności alarmu bez odryglowania drzwi (na postoju naturalnie).

No i wreszcie clue posta: jak to obejść nie wykłądając 1300 zł w ASO Toyoty? Może ktoś testował jakąś alternatywę?

Za wszelkie info będę wdzięczny
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:46:50 wysłana przez ayrsen »

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Sierpnia 2005, 14:54:23 »
Witam.

Czy ktoś orientuje się, ile kosztuje moduół odpowiadający za sterowanie centralnym zamkiem? Ostatnie wariactwa (samoczynne ryglowanie lub odryglowywanie się) zaczęły być już irytujące. No chyba, że jest sposób aby obejść ten moduł w jakiś sposób. Dodam, że wariactwo zaczyna się wraz z wysokimi temperaturami...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 21:15:00 wysłana przez ayrsen »

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Sierpnia 2005, 15:12:41 »
bylo na ten temat na forum i z tego co pamietam to nie jest odpowiedzialny za to modul tylko czujnik w drzwiach kierowcy. poszukaj w dziale Ave bylo to opisane dosc szczegolowo

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Sierpnia 2005, 15:33:56 »
Jakies ramy czasowe???

W serwisie Challengera winiono MODUŁ (koszt. ca. 900 zł).
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 21:15:41 wysłana przez ayrsen »

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Sierpnia 2005, 14:11:53 »
Chciałbym odświeżyć temat gdyż po ostatnich deszczach powrócił u mnie problem z centralnym w moim Avensis'ie.
Postanowiłem skorzystać z rady MWCCC:

Cytat: MWCCC
Można przeciąć w mniejszej kostce prowadzącej do drzwi kierowcy przewody: niebieski i niebiesko-pomarańczowy, co odetnie przełącznik sterujący. Zyskamy wtedy pewność, że auto samo się nie otworzy i samo nie zamknie. Stracimy możliwość sterowania CZ z zamka w drzwiach. Kluczykiem otworzymy tylko drzwi kierowcy. Pełne sterowanie CZ zachowane zostanie z pilota w kluczyku, pilota alarmu i przycisku na panelu sterowania el.szyb.

Przeprowadzenie tych czynności zajęło mi 10 minut i problem z wariowaniem zamka zniknął. Jest jednak pewien efekt uboczny o którym nie wspominał MWCCC, mianowicie otwarcie samochodu z pilota alarmu nie powoduje otwarcia centralnego, konieczne jest naciśnięcie "Unlock" w kluczyku. Podobnie wyłączenie samochodu przez przekręcenie stacyjki nie powoduje otwarcia centralnego.
Są to niewątpliwie dokuczliwe efekty jednak całkowicie rekompensowane przez brak wariowania centralnego.
Dodam tylko, że poprzedni właścicel też musiał mieć podobne problemy z centralnym, gdyż kabelki które przeciąłem były już kiedyś przecinane.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:52:06 wysłana przez ayrsen »

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Sierpnia 2005, 12:08:54 »
GrzegorzN, moze wlasnie tam masz podpiete sterowanie cz z alarmu. podlacz sterowanie cz z alarmu pod przelacznik ryglowania od wewnatrz

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Sierpnia 2005, 22:19:01 »
Cytat: Bubu
GrzegorzN, moze wlasnie tam masz podpiete sterowanie cz z alarmu. podlacz sterowanie cz z alarmu pod przelacznik ryglowania od wewnatrz

Właśnie miałem dopisać dzisiaj na forum ale padł serwer no i się nie udało.

W ten weekend podszedłem jeszcze raz do problemu no i zauważyłem że popełniłem błąd. Okazało się, że kabelki były przecinane nie z powodu wystęŞpowania problemółw z centralnym tylko w trakcie montowania alarmu. Ja zaś odcinając te dwa nieszczęsne kabelki nie zwróciłem uwagi z której strony łączenia odcinam. Po wykonaniu poprawki zachowanie zgodne z opisem MWCCC
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:53:36 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl