Autor Wątek: Czy Starlet EP91 pobiera normalnie olej silnikowy?  (Przeczytany 3158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartlomiej78

• Gość
Czy Starlet EP91 pobiera normalnie olej silnikowy?
« dnia: 12 Kwietnia 2009, 22:26:53 »
Witajcie,

Czy Wasze starletki biorą olej, jeśli tak to ile i jak często musicie dolewać?

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy Starlet EP91 pobiera normalnie olej silnikowy?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2009, 23:16:19 »
Bierze śmiało. Ja dolewam co 5000tyś 1litr. Teraz jest to 0W30, ale były inne syntetyki.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2009, 23:20:10 wysłana przez qbann »

lukaszy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2009, 23:37:14 »
Moja nie bierze oleju. Teraz mija jakieś 8tyś od wymiany, może dwa milimetry na bagnecie ubyło
(nie zaznaczyłem stany odrazu po wlaniu nowego) ale to bardziej przez katowanie <diabel>.
Leje połsyntetyk Mowa oczywiście o ep91.

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2009, 23:45:11 »
Jeżeli jeździsz na syntetyku będzie brała - im mocniej ciśniesz tym więcej. Silnik był raczej policzony na półsyntetyki (patrząc na zalecenia producenta) w nieco słabszej specyfikacji niż obecnie produkowane oleje szczególnie, że syntetyki mają dużo więcej detergentów. Coś za coś  :-)

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2009, 00:01:02 »
Tak wiem.
Od nowości jeździła na półsyntetyku, chyba 10W60. Ale zrobiłem to czego się nie robi i zalałem syntetykiem. W sumie od 60 tys nic strasznego się nie stało. Tylko dolewki są normą. Teraz po 150 tys zaczął się lekko pocić kolo miski i pokrywie rozrządu. To i tak dobry wynik moim zdaniem. Ale może trzeba będzie wrócić do półsyntetyka, w końcu to już 11 letnie autko ;-)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2009, 10:10:20 »
Jak nie dymi to nie ma sensu wracać do półsyntetyka bo wycieku już nie zatrzymasz. Wymieniasz uszczelki i jeździsz dalej bez obaw.
Gdyby zaczęła puszczać olej pierścieniami to i tak przejście na syntetyk nic nie zmieni. Co najwyżej będziesz miał gorsze smarowanie przy mrozach do czasu kiedy olej się nie rozgrzeje. A jeśli by poleciały pierścienie, to nie podjęcie ich wymiany (i np. nadzieja, że syntetyk wszystko załatwi) sprawi, że bardzo szybko doprowadzisz do większych uszkodzeń (a szlifowanie tłoków nieco kosztuje)...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2010, 01:44:49 »
Przy tych ostatnich mrozach można sie nabawić na kiepskich półsyntetykach czy minerałach większych wycieków niz po wlaniu pelnego syntetyka na silnika mocno zanieczyszczonego i obrosnietego nagarem :-)

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Admin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2010, 14:12:23 »
Taaa a sprawdzał ktoś z was jak wyglądają teraz półsyntetyki i mineralki pod względem detergentów myjących ? To radzę poczytać najpierw a potem pisać takie rzeczy. Dobre mineralki i półsyntetyki mają więcej detergentów niż nie jeden syntetyk. Cieknie dla tego ze silnik był policzony na inny olej i tyle. Cała tajemnica.

Croom o czym piszesz bo jeśli o temperaturze płynięcia to w przypadku 10w40 masz około -35C. Bardziej obawiał bym sie przegrzania oleju w naszych silnikach. Wszystkie japońce mają małą miske olejową wiec olej szybko łapie temperaturę pracy ale też szybko sie przegrzewa i o ile w przypadku oleju 10w60  lepkość w 40c wynosi około 89.5 mm2/s gdzie 0w30 ma 52,6 mm2/s

I na koniec jeszcze słowo na temat osadów i tp.
Castrol SLX 0W30 - syntetyk - 8,7mg KOH/g
Castrol GTX 15W40 - mineralny - 9,4mg KOH/g
Ta liczba to  liczba zasadowa (TBN) - Określa zdolności myjące i neutralizujące oleju.

Olej dobiera sie taki jak zalecił producent samochodu a nie widzi mi sie kierowcy. Oczywiście jeśli lubimy upalać czy tak jak ja polatać czasem bokami czy pogonić pana w TDI to zalewam olej o lepszych parametrach. Lepszych znaczy takich które zapewnią mi ochronę silnika najdłużej jak się da.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl