Autor Wątek: Rdzewiejący Auris  (Przeczytany 32863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
Rdzewiejący Auris
« dnia: 06 Maja 2009, 20:45:38 »
Dziś jadąć Prymasa Tysiąclecia nie wierzyłem własnym oczom :-o!!!! Widziałem Aurisa z lekko przytartym tylnym błotnikiem i na światło dzienne wyszła rdza. Czyżby Aurisy nie posiadały ocynku??

Robsajson

• Gość
Odp: Rdzewiejący Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2009, 20:50:39 »
Często blachy są tylko powierzchniowo ocynkowane i po przetarciu schodzi. Wtedy ruda ma prawo chrupać.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2009, 21:45:57 »
Mam podejrzenie ze nie są. Avensisy już nie mają ocynku :-P

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2009, 21:51:13 »
Bo robią dzisiaj takie auta na 10lat niestety a te starsze i 30 lat wytrzymują i wielu tzw ,,Poprawek lakierniczych" nie przechodzą.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2009, 10:06:33 »
Nie chcę być niegrzeczny, ale jak czytam ten wątek, to nie wiem czy śmiać się czy płakać?
Jak blacha ma być inaczej ocynkowana niż powierzchniowo?
Mają Aurisy gwarancję na perforację nadwozia na 12 lat czy nie? Więc jak tutaj mówić o nietrwałości nadwozia?
Każda blacha karoseryjna rdzewieje po uszkodzeniu lakieru/podkładu i warstwy ocynku. Uszkodzenie takie może nawet nastąpić od uderzenia kamienia.
Toyotami jeżdżę już kilkanaście lat i jeszcze nie widziałem auta tej marki, które miałoby jakiekolwiek kłopoty z korozją. Innych marek, i owszem.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2009, 10:18:14 »

Toyotami jeżdżę już kilkanaście lat i jeszcze nie widziałem auta tej marki, które miałoby jakiekolwiek kłopoty z korozją. Innych marek, i owszem.

Troche sie chyba zagalopowałeś kolego.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maja 2009, 10:39:23 »

Zapraszam do mojego garażu Toyota yaris 1.3 2005 r. rdzewiejąca klapa bagażnika - auto mam od nowości i nie było bite.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maja 2009, 00:26:29 »

Są 2 główne zasady ocynku blach. Ocynk ogniowy i ocynk powierzchniowy, nazywany też na kilka innych sposobów (np. jako ocynk elektrolityczny). Ocynk powierzchniowy polega na nałożeniu cienkiej warstwy cynku na blachę. Ocynk ogniowy polega na wytrawieniu blachy w specjalnej mieszance kwasów, następnie zanurzenia całego elementu w kadzi z cynkiem i dodatkami i na końcu odpowiedniego wygrzania całości w specjalnym piecu. W wyniku tego procesu otrzymujemy ocynk bardzo trwale połączony z blachą który doskonale wypełnia wszystkie "pory" powierzchni oraz nieznacznie wnika w strukturę blachy.
W efekcie element ocynkowany powierzchniowo i zarysowany mocno gwoździem na 100% będzie rdzewiał w miejscu zarysowania. W przypadku ocynku ogniowego taka przeciętna głęboka rysa zrobiona gwoździem nie doprowadzi do całkowitego usunięcia warstwy cynkowej a tym samym element ten nie będzie pokrywał się w miejscu uszkodzenia rdzą....

I z tego powodu jeśli tylko jest możliwość zawsze oddaje bramy i ogrodzenia do ocynku ogniowego... no chyba, że klient woli ciąć koszty... ale wtedy robię to na jego odpowiedzialność i daję krótszą gwarancję na korozję.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maja 2009, 07:22:17 »

Są 2 główne zasady ocynku blach. Ocynk ogniowy i ocynk powierzchniowy, nazywany też na kilka innych sposobów (np. jako ocynk elektrolityczny). Ocynk powierzchniowy polega na nałożeniu cienkiej warstwy cynku na blachę. Ocynk ogniowy polega na wytrawieniu blachy w specjalnej mieszance kwasów, następnie zanurzenia całego elementu w kadzi z cynkiem i dodatkami i na końcu odpowiedniego wygrzania całości w specjalnym piecu. W wyniku tego procesu otrzymujemy ocynk bardzo trwale połączony z blachą który doskonale wypełnia wszystkie "pory" powierzchni oraz nieznacznie wnika w strukturę blachy.
W efekcie element ocynkowany powierzchniowo i zarysowany mocno gwoździem na 100% będzie rdzewiał w miejscu zarysowania. W przypadku ocynku ogniowego taka przeciętna głęboka rysa zrobiona gwoździem nie doprowadzi do całkowitego usunięcia warstwy cynkowej a tym samym element ten nie będzie pokrywał się w miejscu uszkodzenia rdzą....

I z tego powodu jeśli tylko jest możliwość zawsze oddaje bramy i ogrodzenia do ocynku ogniowego... no chyba, że klient woli ciąć koszty... ale wtedy robię to na jego odpowiedzialność i daję krótszą gwarancję na korozję.
Czyli co TOYOTA tnie koszty i robi ocynk powierzchniowy ?
Pozdrawiam
Obi

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maja 2009, 22:22:15 »
Witam. Dagon a jak jest z naszymi Carinami E bo jedni mówia że ocynk inni że nie . A na moje to blachy Carin są bdb . No najgorsze to ranty dzwi ( mi zerwali silicony  szpachel na to i ruda wtrynia ) Ale tak szczerze to zardzewiałej CARI to nie widziałem prócz swojej . Pozdro . Daj znać .

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2009, 13:25:05 »
to nie widziales mojej :D:D:D  chyba 95% carin ma ten problem z drzwiami
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2009, 23:33:38 »
Tak... przednie drzwi muszą w Cari polecieć.. nie ma bata... Ale jak się dobrze zrobi, to na drugie tyle wystarczy. Polecam zakład Wujka (z forum)...
Blachy w Cari są ocynkowane.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maja 2009, 10:05:12 »
Tak... przednie drzwi muszą w Cari polecieć.. nie ma bata... Ale jak się dobrze zrobi, to na drugie tyle wystarczy. Polecam zakład Wujka (z forum)...

z tymi drzwiami to roznie bywa.
ja mam jedne drzwi takie, ze kazdy odprysk lakieru konczy sie sladami rudej.
na pozostalych odpryski do golej blachy jezdza juz kilka lat i nic.

te drzwi z ruda chyba w koncu wymienie bo juz powoli zaczynam przegrywac walke (szczegolnie na dolnym rancie).

z kolei znam goscia, ktory kupil cari nowa w salonie i wszystkie 4 drzwi dwa razy robil na gwarancji (a bardzo malo jezdzi) i znowu rdzewieja  :|

pozdro,
cholo

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Maja 2009, 22:47:47 »
Prawda jest taka ze cariny z produkcji brytyjskiej mają problem z drzwiami bo oryginalne z japonii nie zauważyłem by ten problem miały. Myślę że Angole cos spaprali i z tąd problem. U mnie dzrwi tez narusza ząb rdzy i myśle o zakupie od jakiejś japońskiehj cari z 92 roku, i myśle że pożegnam sie z ruda na zawsze. W cari 2 pomimo że jest z 92 roku niema tego problemu wiec na tym opieram swój wniosek a co do Aurisa napewno nie jest ocynkowany, toyota daje na niego tylko 7 lat gwarancji wiec napewno nie będzie to już tak wytrzymała jednostka ja Carina  no i to spalanie z silnika 1.3 prawie 8 litrów to dużo w porównaniu z silnikami z cariny 1.6 czy nawet 2 litry., No cóz chyba toyota postawiła już tylko na zarobek bo o trwałości i ekonomii możemy zapomnieć, SMUTNE!!!! :cry:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maja 2009, 22:52:42 »
No to muszę Cię zasmucić z drzwiami z Japońca.Moje drzwi głównie te tylne też zaczyna ruda chrupać.Nie ma tragedii ale muszę się tym zająć.Chodzi mi o dolne ranty drzwi. Nie ma chyba reguły czy to Anglik czy Japoniec. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl