Autor Wątek: linka elektrycznych szyb  (Przeczytany 2533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adamus 77

• Gość
linka elektrycznych szyb
« dnia: 08 Maja 2009, 19:42:39 »
Witam. w któryms z moich wątków wspomnialem ze urwala mi sie linka od elektycznych szyb i jeden z forumowiczów napisal mi ze mozna ja naprawic za pomoca linki rowerowej . Jezeli by ta osoba czytala to prosilbym o podanie instrukcji jak to naprawic bardzo mi na tym zalezy. Pozdrawiam

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
Odp: linka elektrycznych szyb
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2009, 22:05:52 »
Witam . Musisz zdemontować mechanizm ( odkrecić szybę i podeprzeć jakaś listewką , rozpiać wtyczki itp ) . Pierwsze co to odkręcasz dekiel od rolki ktora nawija linkę i wyjmujesz resztki linki ( tej całej i porwanej ) . Linka jest zarobiona  w trzech miejcach : środek do ciegła mocowania szyby i na dwóch końcach . Wszystko to przechodzi przez pancerze . Musisz zmierzyć długość starej linki( dodając wymiar tej porwanej ) . Jesli będziesz znał wymiar tej linki to do sklepu i zakupić . Potrzebne narzędzia to : imadełko . pilnik płaski , wiertełko grubości linki , wiertarka , przcinak , młotek . Do tego trzeba zakupić kpl kluczy imbusowych potrzebne będą do zarobienia ( obcinasz z nich krótkie odcinki takie jak w starej lince ) . Nową linkę obcinasz na wymiar starej , końcówkę która jest oryginalnie oszlifowujesz na wymiar taki jak w starej lince lub po prostu aby to weszło w beben . Zaznaczasz miejsce gdzie zarobiony jest bolec środkowy i przekladasz linke przez ten plastik ze spreżynką i pancerz . Zaklep środkowy i umieść go w gniezdzie , resztę linki przewlecz przez kółko jesli to bedzie góra i przez pancerz ze sprężynką i plastikem . Zaklep ostatni bolec wykonany z imbusa . Jesli zajdzie potrzeba to wymień pancerz bo też potrai być przegnity w środku ( wszystko od rowera ) . Teraz najgorsze nawinąć to na bęben . Proponuję spręzynki ścisnąć drucikiem bo za chlerę nie nawiniesz . Mechanizm działa na zasadzie nawija odwija i odwrotnie , musisz wszystko nawinąć tak aby nie było luzu . Dopiero po popuszczeniu spręzynek one naciągna linkę . No i Panowie smaru i jeszcze raz smaru gdzie się da . Jak jedna poszła zaraz pójdą następne . Podaj wymiar linki dla innych będzie bo ja nie pamiętam . Jak to robilem to jesze nie  wiedzialem o forum że jest . W ASO cały mechanizm( 1400 zł) bo linka jest zarobiona i nie ma możliwości żeby ją oddzielnie sprzedawali  . Chodzi do dziś . Pozdro miłej zabawy .
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2009, 22:08:24 wysłana przez Slawektoyo »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: linka elektrycznych szyb
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2020, 22:25:57 »
Niestety również i u mnie linka przegniła. Wymontowałem mechanizm podnoszenia tylnej prawej szyby i kupiłem w castoramie nową linkę (fi 1.5mm) ale trudno ją założyć.

Czy ktoś ma gdzieś zapisane ile dokładnie ma wynosić długość linki, ewentualnie ile wynosi odległość pomiędzy trzema ciężarkami zamontowanymi na lince (prawy tył w carina e gli 2.0, 3s-fe, sedan, z 1995r.)? Ewentualnie też ile wynosi długość pancerzy? - u mnie 1 przegnił i się rozsypał i nie zmierzę go).

Pytanie drugie, jak wymieniacie linkę, czym blokujecie 2 sprężyny które idą od pancerzy do silniczka?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl