Witam szanownych Grupowiczów,
Postanowiłem poprosić Was o pomoc w rozstrzygnięciu czy objaw, który występuje u mnie w aucie jest usterką czy też „ten typ tak ma” ?
Posiadam auto Corolla Verso 2005r. 2.0 D-4D (116 KM).
Wcześniej nie zwracałem na to uwagi (aczkolwiek wydaje mi się, że kiedyś było tak samo) aż do momentu gdy zrobiłem przegląd w ASO po 60 tyś. Po takim przeglądzie człowiek zaczyna obserwować kontrolki, zachowanie auta i zastanawia się czy aby nie zapomniano jakiejś śrubki dokręcić.
Sprawa dotyczy hamulca zasadniczego. Na „zgaszonym” silniku pedał jest twardy jak beton i nie ma oznak pompowania lub wpadania w podłogę. Problem pojawia się gdy uruchomię silnik. Gwałtownie przyciskając … - pedał hamulca wpada, wciskając kilkukrotnie … – pedał się pompuje, przytrzymując napompowany … – delikatnie pedał opada. Mało tego, jak podpompuję to na chwilkę zaświeci mi się kontrolka ręcznego i zaraz zgaśnie. Na zimnym silniku jak zacznę pompować pedałem to kontrolka ręcznego zaświeci się i zgaśnie w momencie uruchomienia silnika. Obserwowałem zbiorniczek płynu hamulcowego podczas pompowania i nie zaobserwowałem jakichś bąbli lub przemieszczania się płynu, poziom płynu jest prawie pod sam korek a płyn jednorodny.
Co do kontrolki to wydaje mi się, ze kontrolka reaguje nie na poziom płynu hamulcowego (bo on jest stały i się nie zmienia podczas pompowania) tylko na ciśnienie (podciśnienie lub różnicę ciśnień) w układzie wspomagania hamulców (serwo?).
Wymieniono mi płyn hamulcowy, klocki z przodu (tylnych nie bo mają jeszcze 60% grubości), tarcze zostały stare i z przodu i z tyłu, z uwagi na ich bardzo dobry stan. Odpowietrzali mi układ dwa razy i objaw nie znika. Na ścieżce diagnostycznej, hamulce wypadły za każdym razem OK.!!!
Na innych forach dyskusyjnych wyczytałem, że w autach z ABS’em pedał nigdy nie będzie twardy i będzie miał tendencję do pompowania a w innej ASO w konsultacjach okazało się, że niby „ten typ tak ma”. Doświadczyli tego ponoć na kilku autach, nawet na aucie testowym. Ale czy każdy egzemplarz z silnikiem Diesla tak ma …???? Nadmienię, że wg ASO problem dotyczy tylko aut z silnikiem Diesla !!!
Co Wy na ten temat sądzicie?, czy może macie podobne przypadki?, a może jest to jakaś wada fabryczna ????
Pozdrawiam Toya.