Autor Wątek: Rozebranie pulpitu zeby dostac sie do słupków w Avensisie T25?????  (Przeczytany 7404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
Hejka,

Oczywiscie CA pochłonęło do reszty i ciągle mieszam i zmieniam klocki, ale niestety tweeter'y w fabrycznych miejscach (trojkaty przy szybie przedniej) to nieporozumienie. Oczywiscie idac za ciosem kupiłem na allegro osłony słupków przednich do Toyoty T25 zeby zrobic sobie słupki z odpowiednim ukiernukowanie Tweeterów, tak zeby grały dla mnie a nie dla siebie (jak jest teraz). Oczywiscie wiąże sie to troche z pewnymi "robotkami ręcznymi", czyli najpierw jazda z tweeterami na m.in. plastelinie zeby ukierunkowac odpowiednio tweeter a pozniej, pierscienie, zywica z utwardzaczem, szpachla z utwardzaczem, klej, ponczochy :) i tapicer.

No wlasnie dzisiaj mi przyszly osłony (backup) na słupki i chciałem przyjrzec sie temu troche i juz na dzien dobry widze ze od CH*JA roboty bedzie , bo zeby dobrac sie do słupków, wyjsc z kablami do tweeterów w słupkach trzeba niestety rozebrac konsole (^&#%$^#$&#$&*#$&, ku*wa mac) i teraz gorąca prosba do @Red_point'a o jakies cenne wskazowki jak w T25 rozebrac to góre, zeby nic nie urwac, połamac rozjeb****. Widziałem pare razy kilka jego zdjec z prac i doswiadczenie w demontowania i montowaniu tego elementu posiada bo to robiłem a juz jakby zrobił takie fotostory jak z drzwiami, to juz wogle kosmos.

Red pls o jakies wskazowki z gory dzieki.

Pozdr.,
disaster3

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Rozebranie pulpitu zeby dostac sie do słupków w Avensisie T25?????
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2009, 15:51:18 »
generalnei banalnie proste, ale opisze to  (mam nadzieje) w sobote, bo teraz wlasnie koncze prace i do soboty (az dotre do domu) nie bede mial netu....

co do slukow, to wedlug mnie nie jest konieczne demontowanie gory deski, aby poprowadzic kable, ktore spokojnie zmieszcza sie za uszczelka....;)

opisze jednak co i jak w sobote... (mam nadzieje ze wytrzymasz... chyba ze ktos zrobi to szybciej...;))

co do samego montazu, to bedzie musialbyc wykonany mega dokladnie i "konkretnie"...
osobiscie tez o tym myslelm, ale biorac pod uwage znajdujace sie tam kurtyny (oslona slupka odrywa sie od budy) jest to troceh ryzykowne...
dlatego u mnie tweetery znajduja sie w 3jkatach...

pzdr i do soboty...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2009, 15:58:49 »
siema, nie ma cisnienia  :grin: (nawet sie zrymowało), narazie robie przymiarki, dlatego spokojnie wytrzymam. Gdzies na jakims CA forum byl topic odnosnie kurtyn w slupkach i podobno nie ma z tym problemu, ale fakt przy demontazu slupkow trzeba uwazac zeby nie zaraobic strzaly. Wiec zanim je zdejme to zejde u siebie w robocie na dol do warsztatu Toyoty (opiekuja sie nasza flota w firmie) i podpytam sie z tym demontazem słupkow i tez dam znac.

Pozdro.,
disaster3

Ps. Słuchałem 2 takie same fury na takich samych klockach (nie byly to Tośki) jeden mial Tweetery w fabrycznych trojkatach, drugi rzeźbił słupki, roznica w dzwieku kolosalna na korzysc wysokich w słupkach odpowiednio ukierunkowanych, takze ja na pewno bede rzeźbił <brawo>

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2009, 14:11:01 »
disaster3 kurtyna to Ci w zyciu nei wystrzeli - nie ma takiej mozliwosci, obudowa slupka nei jest w zaden sposob polaczona z jakimkolwiek ukladem...
obudowy zdejmowalem juz kilka razy....

informacjami na forach nie sugerowalbym sie co do bezpieczenstwa takiego rozwiazania....
sam kiedys zadalem takie pytanie na (chyba) najwiekszym forum CA w PL i odpowiedzi byly 50/50...
rozmawiajac jednak z osobami z branzy w LDZ wszyscy nie polecali takiego rozwiazania.....

co do samego rozbierania to:
- trzeba pozdejmowac wszystkie listwy ozdobne (czyli dluga po prawej i krotka po lewej...) - jka to zrobic jest na forum w jakims moim opisie jak to rozebrac.
- po zdjeciu listw trzeba wykrecic kompa (dwa wkrety) i poodkrecac wszystkie wkrety ktore byly pod listwami ozdobnymi...
- trzeba wyjac zegary, czyli "wyrwac" oslonke ktora znajduje sie nad kolumna kierownicza... (jej sie nie wyjmie, ona sie tylko odchyla i zostaje na "skorze"....)
- pod ta oslona sa wkrety trzymajace licznik... - kable od licznika sa krotkie wiec sie troche trzeba pogimnasykowac...;))
- trzeba wyjac nawiewy boczne - sa na zatrzaskach
- trzeba wyjac schowek, od spodu bedzie widac wkret ktory rowniez trzyma deske (nie pamietam czy jest on tylko jeden czy dwa) - z tego co pamietam ma on zloty kolor....
- po zrobieniu tego wszystkiego generalnie deska gotowa jest do wyjecia...
- po podniesieniu trzeba pamietac, aby odlaczyc czujnik naslonecznienia ktory jest na desce (jedna kostka)
po odlaczeniu tego juz wszystko jest ok...
- wyciagac najlepiej przez prawe drzwi...;)

mam nadzieje ze wystarczajaco jasno to opisalem....
sorrki za literowki i bledy, ale jednak nadal nie mam czasu...:/

pzdr

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2009, 09:42:33 »
dzieki @Red_point za ten tutorial. Generalnie jestem w szoku ile z tym bedzie "pierd*****" dla mnie na 1-szy raz. ale kupilem osłonki i musze tam tweetery zapodac bo szlag mnie trafi jak tego nie zrobie

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2009, 09:53:38 »
wcale z tym duzo roboty nie ma...
rozbiera sie chyba latwiej i szybciej niz konsole centralna....;)

sam zobaczysz jak juz bedziesz pierwszy raz po...

pzdr

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2009, 14:47:24 »
siema,

obyło sie bez rozbiorki konsoli. Tweetery wyciagniete na słupki, jak przyjda mi tylko pierscienie do tweeterów to w weekend zabieram sie za rzezbe słupków.

A mam jeszcze pytanie, którą stroną leci kabel od anteny (antene mamy w tylnej szybie) w Avensisie T25? Musze cos zrobic z kablami, bo łapie troche zakłocenie.

Plan jest taki zeby puscic kable zasilające ta stroną co jest akumulator czyli lewa (teraz sa puszczone przeciwna strona), sygnałowki z remotka srodkiem, a głosnikowe prawą. Z instrukcji do nowego wzmaka tez zalecaja zeby sygnałowki nie puszczac ta sama strona co leci antena, no chyba ze antenowy idzie u nas konsola do ktoregos ze słupków i dachem...... hmmmm tego nie wiem.

Pozdr.,
disaster3

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl