Autor Wątek: Jak to jest z gaszeniem D4D  (Przeczytany 3210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dermer

• Gość
Jak to jest z gaszeniem D4D
« dnia: 06 Czerwca 2009, 00:22:06 »
Witam forumowiczów.
Od niedawna jestem posiadaczem Avensis 2.0 D4D. Pierwszy raz w życiu mam diesla  i dlatego takie pytanie.
Czy to prawda, że po przejechaniu powiedzmy około 50 km należy zostawić na około minutę samochód na chodzie. Nie znam się na samochodach i coś mi tu nie pasuje. Po co mam czekać ze zgaszeniem samochodu? Czy może jest to ważne z jakiegoś powodu. A jeśli tak to z jakiego?
Pozdrawiam.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: Jak to jest z gaszeniem D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2009, 11:03:22 »
tutaj chodzi o chłodzenie turbiny :police:
Jeżeli preferujesz agresywną jazdę to po każdej takiej przejarzdzce powinieneś słodzić turbinę poprzez pozostawienie silnika na biegu jałowym prze około minutę
Na przykład: Jedziesz autostradą dynamicznie wyprzedzasz i nagle zjeżdzasz na stację i momentalnie gasisz silnik
Takie zachowanie jest oczywiście niewskazane
Natomiast jeżeli jechałeś agresywnie trasą a potem wjechałeś do miasta a tu jak wiadomo jedziesz się zazwyczaj powoli i nie tak bardzo ogresywnie to po około 10-15 minutach jazdy spokojnej turbina będzie na tyle wystudzona że nie będzie potrzeby pozostawiania silnika na biegu jałowym.

Ta zasada tyczy się wszystkich silników turbodoładowanych nie tylko diesli :-)

dermer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2009, 15:29:38 »
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Teraz jestem trochę mądrzejszy.
Pozdrawiam.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2009, 11:30:31 »
 napewno CI sie jeszcze przyda (z innego watku forum) :-)

10 Przykazań użytkownika diesla - bardzo istotne!!

1) nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie ze stacji hipermarketowych i nie bedziesz lał paliwa które nie wie co to liczba cetanowa
2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świecy żarowych, rozrusznika i alternatora
3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją bedziesz a na zimnym silniku niech noga twa nie odważy siębuta mocno wciskać
4) pilnowac będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina twa potrzebuje go niezmiernie a wymiany oleju pilnowac będziesz bardziej niźli wierności kobiałki twej
5) zimą dodawać będziesz uszlachetniaczy do paliwa aby parafina obca twojemu zbiornikowi paliwa była
6) dbaj o wtryski w Niuni albowiam zaprawdęodpalanie zimą łatwiejsze bedzie a chmura dymu za autobusem twym przejdzie w niepamięć
7) dbać o szczelnosć przewodów IC będziesz inaczej dopadnie Cięręka sprawiedliwego i kopcić fura twa będzie i konie w las pogonią
8) filtr powietrza sprawdzać będziesz i wymieniać często, bo zaprawdępowiadam Ci powietrze nieczyste ograniczy tchnienie traktora twego i jego koni
9) pilnować bedziesz wymian paska rozrządu niczym minotaur labiryntów Minosa
10) nie dopuscisz do przegrzania silnika Niuni twej albowiem biada jemu i kieszeni twej
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl