Autor Wątek: Wysokie wolne obroty corolla e 12 1.4  (Przeczytany 5940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

al41

• Gość
Wysokie wolne obroty corolla e 12 1.4
« dnia: 06 Sierpnia 2009, 18:00:02 »
Panowie podczas jazdy zwariowały wolne obroty.
Po przełączeniu na luz obroty utrzymują się w granicy 4000.
Komputer EOBD nie pokazuje żadnych błędów co mogło paść, zawór wolnych obrotów.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Wysokie wolne obroty corolla e 12 1.4
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2009, 14:52:25 »
Przy jakiej prędkości obroty pozostaja na tych 4000 ? Jeśli wyrzucasz na luz z piatego biegu przy predkosci ok120-140 to tak może być. Przez pewien czas obroty sa podtrzymywane na 4000 potem zaczynaja powoli spadac do 3000, a potem do 800 obrotów. Temat przerabiany już - takie objawy maja podobno uratować katalizator przed zbyt szybkim schłodzeniem czy jakoś tak. W każdym bądź razie ma to wydłużyc jego żywotność - takie info dostałem w ASO po zasięgnięciu przez nich informacji w TMP
E18_Prestige_MultidriveS

al41

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2009, 11:07:39 »
Sprawa wyjaśniona padł zawór wolnych obrotów. Znajomy wymienił mi cała przepustnicę za 150zl i gra i buczy.
Pytanie do tych co czyścili przepustnicę w E12 czy języczek od ww zaworu jest zamknięty do końca czy jest prześwit około 2mm.
Swoją przepustnicę mam a, że jest w miarę dobra to zostawię ją sobie.

obroty  nie spadały poniżej 4k, po zapaleniu dochodziły do 4k i to były jego wolne :-(

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2010, 17:46:39 »
U mnie w Carinie dzisiaj pojawił się podobny problem. Mianowicie jeżdżąc po mieście zauważyłem kilka razy, że obroty nie spadły mi do normalnych 750-800, tylko zostały na poziomie 1500. Problem zaczął się powtarzać coraz częściej, a teraz już non stop utrzymują się na 1500. Zachowanie zupełnie jak na ssaniu. Pod maską zaobserwowałem, że następuje pyknięcie z okolic przepustnicy (elektrozaworka od ssania) i obroty wzrastają. Wydaje mi się, że to wina elektrozaworka. Co jeszcze zauważyłem, to że gdy włączę klimę to obroty spadają do normalnej wartości 800. Gdy tylko wyłączę wracają na 1500. Ktoś ma jeszcze jakieś przypuszczenia. Czy stawiać właśnie na elektrozawór od ssania? Czy klima jest powiązana w jakiś sposób z elektrozaworkiem?

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2010, 20:13:15 »
Zauważyłem jeszcze, że po włączeniu klimy nie kreci się wentylator od klimy, a chyba powinien?

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2010, 10:42:28 »
Dodam jeszcze, że nie pokazuje żadnych kodów błedów.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2010, 11:08:02 »
Przyczyną takiego zachowania był moduł klimatyzacji. Na razie nie wiadomo, czy padł, bo miałem mało czynnika w układzie. Teraz jest odłączony i obroty są we właściwym zakresie. Po sprawdzeniu szczelności i napełnieniu okaże się dokładnie co było przyczyną.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2010, 18:07:54 »
Sprawa rozwiązana. Przyczyną był brak czynnika w układzie. Układ już uszczelniony i napełniony. Wszystko działa i przyjemny chłód ogarnął wnętrze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl