Autor Wątek: [e10] Schowek przed pasażerem się nie otwiera  (Przeczytany 4623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

criginold

• Gość
[e10] Schowek przed pasażerem się nie otwiera
« dnia: 14 Sierpnia 2009, 14:56:34 »
Witam,

W mojej corollce e10 93r. nie chce się otworzyć schowek przed pasażerem.
Zapewne ułamało się coś w mechanizmie tej rączki

Wczołgałem się jakoś na wycieraczkę by mieć dobry widok i porobiłem parę zdjęć:

Jak widać jest tam taka sprężynka która nie porusza się jak pociągam gałką więc coś tam się musiało ułamać. Próbowałem gwoździem poruszać tą sprężynką w te i we wte ale nie dawało to żadnego rezultatu.

Ktoś z Was ma jakiś pomysł jak mam to otworzyć bez łamania niczego:)?
Fajnie by było jakby ktoś otworzył u siebie ten schowek i podpowiedział mi jak ten "skomplikowany" mechanizm dokładnie działa i podał mi jakaś propozycje rozwiązania problemu.

Z góry dzięki.
 Pozdrawiam,

Tragbier

• Gość
Odp: [e10] Schowek przed pasażerem się nie otwiera
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia 2009, 16:58:58 »
będzie naprawdę ciężko otworzyć , pamiętam dobrze dwa lata temu zatrzasnął mi się akurat byłem na wakacjach pod namiotem , otworzyłem na siłę nożem i widelcem bo tylko takie instrumenta miałem  :-)
 Na Twoim miejscu spróbowałbym  maksymalnie docisnąć schowek ,przy dociśniętym schowku pociągnąć za klamkę schowka żeby zamek puścił i wtedy spróbować otworzyć schowek.
Jeżeli to nie pomoże to ciągnij na siłę  jak połamiesz to kupisz drugi schowek  innego rozwiązania nie widzę. Zamek jest w takim miejscu, że z żadnej strony do niego nie podejdziesz jak jest zatrzaśnięty , można jeszcze od dołu odkręcać śrubki ale to też jest ciężko ,  ciężko też jest dorwać taki schowek , jest to słaby punkt corolli i wiedzą o tym handlarze mi  krzyczeli do 150 zł ale udało się dorwać z rozbiórki za 50 zł.Powodzenia życzę .

criginold

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2009, 17:10:01 »
ulala załamałeś mnie troszke;/ 150zł;/

Z tym dociskaniem już próbowałem. Pomęczę się jeszcze dziś trochę. Ta sprężyna nie daje mi spokoju. Coś mi się wydaje, że odpowiednie jej naciągnięcie może być kluczem do sukcesu. Tyle, że wczoraj ją już z pół godziny męczyłem gwoździem;/

Miałem nadzieje, że z góry coś będzie widać i ktoś z was mnie nakieruje w ten sposób.

Dzięki za odp i Twoje rady. Rowiązanie siłowe użyje w ostateczności

Pozdrawiam,

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2009, 09:51:54 »
Sprawa prosta, odkrec caly plarstikowy dekiel ze schowkiem ktory jest nad nogami pasazera, sa chyba 4 srobki, przy slupku pasazera jakos dwie i po przeciwnej stronie tez dwie chyba, wyciagasz caly schowek z kawalkiem plastiku i krzyzakiem od srodka wykrecasz zamek 2 srobkami i masz wszystko jak na dloni.
Ja kupowalem orginalny bo ten zabek mi sie ukruszyl, ile kosztuje w ASO , mnie pamietam cos miedzy 40-50zl, dobrany ladnie pod kolor tak ze jest super.
jak ci sie zaciol to pewnie masz to co ja , tez nie moglem otworzyć, reasumując jedz do ASO zamow orginlny zamek na szrotach nie kupisz bo wszyscy chca od razu z cala deska albo schowkiem sprzedac za 100zl.

pozdro.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl