Autor Wątek: Hamulce - klocki + tarcze  (Przeczytany 6651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Hamulce - klocki + tarcze
« dnia: 24 Sierpnia 2009, 10:25:32 »
Panowie i Panie, jako że olej w skrzyni już prawie wymieniony (wybrałem Mobila), przyszła pora na hamulce.

Już kilka wątków jest na forum w poszczególnych działach odnośnie polecanych/niepolecanych zestawach, ale można by to zorganizować w jedym miejscu i odświeżyć.

Powiedzcie jakie firmy (zestawy) polecacie, a jakie wręcz odwrotnie...

janmor

• Gość
Odp: Hamulce - klocki + tarcze
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:24:34 »
No to się stosunkuję  :grin:

Sprawdź zaciski, płyny i smarowanka  :cheesy:

Ja kupowałem zestawy ATE z tej firmy http://www.iparts.pl/ mamy jako klub zniżkę a ceny są ok. Przejechałem na nich 2000 km od założenia ostatnio (opisane numery w dziale znizki i na zaprzyjaźnionych autkach) i pracują bardzo dobrze.

:-)

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2009, 16:13:32 »
ja sie dopisze - ATE po 60.000km wyglądają tak:

tarcza:
http://picasaweb.google.com/MaciejKoltun/MojeAutoIJaTez#5370495311345914226

klocki:
http://picasaweb.google.com/MaciejKoltun/MojeAutoIJaTez#5370495288942952738

generalnie polecam nawet bardzo...

aktualnie testuje zestaw LUKASa

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2009, 08:15:26 »

aktualnie testuje zestaw LUKASa

zestaw znaczy tarcze i klocki, czy same klocki?

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2009, 11:41:17 »
z tego co pamiatam tarcze i klocki :)  jest to opisane w dziale auta zaprzyjaznione  w temacie Mondka E9
!!!!WROCEK!!!!

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2009, 19:37:45 »
no właśnie
zestaw to tarcza i klocki :)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2010, 12:15:10 »
odgrzebie Dinusia :)

Panowie i Panie,

co jest teraz na topie w tym temacie. Cos mi hamulce trzeszczą/skrobią chyba klocki sie konczą, zmieniałem dokladnie rok temu na komplecik, ktory chyba rownież Dagon zaatakował i sie zastanawiam czy go dalej kontynuowac.

Samochod to Toyota Avensis T25 2.0 benzyna a komplet jaki założyłem to:

EBC Greenstuff + tarcze sportowe nacinane Speedmax + ferodo 5.1

Kurde po roku (tj. ok 20 tys km) juz chyba umarły...... troche szybko. Jutro jade do mechaniora po pompka od sprysków mi padła (juz kupiło używke na wymiane) a żeby dostac sie do niej to trzeba koło odkrecic i zdjąć nadkole to przy okazji obejrze sie hamulce.

Mam nadzieje ze tarcze jeszcze dadzą rade ale klocki chyba trzeba bedzie wymienic. No i wlasnie nie wiem czy brać jakies "cywilne" do tych speedmax'ów czy dalej EBC Greeny (mam do kupienia komplet na przod za 280 PLN - tyle samo co w zeszłym roku placiłem)

A tył to cały do wymiany ale tam nie bede inwestował az w takie drogi stuff i sie zastanawiałem czy na tył nie wziąć tarcz Zimmermann STD + Ferodo Premier (lub sprobowac klocków Zimmermann'a)

Jak ktoś cos ostatnio ciekawego ćwiczył pls o info <narka> :-)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2010, 21:35:44 »
Chłopie, ja w Carinie przez 3 lata zrobiłem 50 000 i ani klocków ani tarcz nie wymieniałem, a czasami tak dostały po d..., że aż nie chciała mi hamować póki nie ostygła. Często grubo ponad setkę i ostre hamowania. Wątpię, że ktoś przede mną kładł tam coś drogiego. TRW  są dobre. Może Ci nie odbijają zaciski i się klocki przedwcześnie zużyły?
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2010, 22:37:51 »
bron boze tarcz zimmermana, gdzie by nie czytac to sie krzywia na potege... i klocki kashiyama, slynne z tego, ze zrzeraja tarcze.

w swojej carinie mam tarcze brembo + klocki trw (czyli lucas)
narazie przejechaly ok 15tyskm. ale ja glownie jezdze w trasie... ale zastrzezen nie mam

a tak z ciekawostek
juz zamontowalem kilka par klockow trw w roznych autach. w kazdym przypadku plytka nosna byla wieksza, i nie zawsze chciala wejsc w jarzmo tak jak powinna. kazda wymagala lekkiego zeszlifowania powierzchni majacych styk z jarzmem. doslowne zebranie farby...
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2010, 14:24:34 »
Chłopie, ja w Carinie przez 3 lata zrobiłem 50 000 i ani klocków ani tarcz nie wymieniałem, a czasami tak dostały po d..., że aż nie chciała mi hamować póki nie ostygła. Często grubo ponad setkę i ostre hamowania. Wątpię, że ktoś przede mną kładł tam coś drogiego. TRW  są dobre. Może Ci nie odbijają zaciski i się klocki przedwcześnie zużyły?
Co ty porównujesz standardowe zwalniacze do tarcz nacinanych.

disaster3 - jak tarcze nie zjechały się na 99,99% są w stanie OK to zakładaj nowe klocki i smigaj dalej. Taki urok tarcz nacinanych że zjadają klocki ale za to jaka siła hamowania.

Ja muszę pokombinować coś ze swoimi tarczami z tyłu bo po hamowaniu ze 190 do 60 - 70 zaczynają walić przy hamowaniu. Z przodu jest ok za to tył sie przegrzewa.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2010, 14:33:28 »

Taki urok tarcz nacinanych że zjadają klocki ale za to jaka siła hamowania.

siły większej to raczej nie ma, chodzi o lepsze odprowadzanie ciepła i ewentualnego szkliwa, pyłu z klocków, dlatego klocuszki znikają szybciej na takich tarczach i to jest normalka.......

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Admin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lutego 2010, 14:39:33 »
Znaczy to usuwanie szkliwa pyłu odprowadzenie ciepła to jeśli sie nie mylę po to żeby zwiększyć skuteczność hamulcy. Chyba sie troszke nie precyzyjnie wyraziłem.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lutego 2010, 14:52:17 »
skuteczność poniekąd, większe odprowadzanie ciepła ma na celu wydłużenie czasu działania w ekstremalnych warunkach. Powiedzmy, że klocki na gładkiej tarczy wytrzymają 2-4 awaryjne hamowania z 200km/h, a tarcza nacinana pozwoli klockom wykonać kilka takich hamowań więcej.....W normalnych warunkach, jeździe miejskiej z małymi prędkościami, tarcza nacinana jest zbędnym wydatkiem na samą tarczę i szybciej zużywające się klocki.....
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Admin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2010, 15:51:04 »
Nie prawda. Tarcza nacinana ma większy współczynnik tarcia. Dlatego masz wiekszą skuteczność. Czy to przy małych czy przy dużych prędkościach. Nacięcia do tego pozwalają na usunięcie zeszklonej warstwy z klocka.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2010, 16:06:53 »
a tarcza dziala na klocek jak pilnik <diabel> i stad to szybsze zuzycie;]
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl