Autor Wątek: 5s-fe 2,2 automat, wyciek z silnika  (Przeczytany 19350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
5s-fe 2,2 automat, wyciek z silnika
« dnia: 27 Sierpnia 2009, 02:56:31 »
Witam wszystkich.

Jak w temacie - mam Camry 2,2 LE (usa) w automacie. Pojawił mi się wyciek niestety :/
Wymieniłem uszczelkę pod kapą zaworów. Następnie namęczyłem się z uszczelką pod miską olejową oraz oring przy kopułce zapłonowej.
Jak leciało tak niestety leci!!
Ustaliłem, że może to być albo od wałka rozrządu albo wału korbowego...
Zacząłem rozkręcać - łapa od silnika, rozrusznik - i pierwsze kłopoty - nasadki za duże aby odkręcić mocowanie od rozrusznika (śruby na wysokości ramy).
Stwierdziłem, że jak rogi mi zaczyna pokazywać - to na lewarek i w górę :p
Dostęp po odkręceniu koła i plastików miałem do dolnego koła od wału.

Jak odkręcić śrubę od tego koła? Jak zblokować?

W automacie aby wyjąć kluczyk muszę zostawić na P - blokują się przednie koła... ale kręcąc śrubą - blokady nie widzę i śruby nie mogę odkręcić :/
Chciałem dać już do mechaniora.. ale stwierdziłem, że może znawcy mi pomogą :)
Przeszukałem cały dział Camry.. ale tego nie było! Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

A... i dla pewności - że leci stamtąd - po odpaleniu kapie czyściutki olej (już tyle dolewałem) ściekając po misce olejowej - stąd wymiana uszczelki.
Myślę też o możliwości uszczelki pod pokrywą od pompy i tych oringów..
Toyota Camry LE 1992 9,4l./100km LPG

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: 5s-fe 2,2 automat, wyciek z silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2009, 06:58:05 »
Witaj K2_costa,
Te srube mocujaca przednie kolo pasowe najlepiej jest odkrecic pistoletem pneumatycznym.Nigdy nie robilem tego zwyklym kluczem z blokada,poniewaz wtedy wystepuja uszkodzenia.nakretka z ktorej moze sie zeslizgnac klucz sztorcowy 19.Uzywaj prawdziwych kluczy nowoczesnych a nie rowerowych lub pochodzacy z czasow drugiej wojny swiatowej.Wszystkie nowoczesne klucze sa specjalnie uformowane i nie niszcza nakretki pozatym sa cienkie i wszedzie wejda no i ich jakosc, sluza bardzo dlugo i nierdzewieja.W Twoim wypadku zdaje sie tylko najlepiej jest odkrecic pistoletem ,pozniej kolo zawsze sie ssciaga sciagaczem nigdy na podwazanie lewa prawa,tak mozesz reperowac ruskie auta..Pierwszy raz przynajmniej poznieje juz daje sie sciagnac reka o ile stozek byl tam posmarowany.
Jezeli masz ucieczke oleju z pod pompy to nie baw sie w wymiane uszczelek tylko zmien pompe razem z zaworem nadmiarowym.Twoj silnik odzyska parametry silnika nowego fabrycznie. To jest mala" tajemniczka" silnikow 5E-SE.jak zmienic pompe pros Marcimna o instrukcje.Udostepni.Pod miska olejowa silnik 2.2 nigdy nie miala uszczelki musisz uzyc specjalnego silikonu tego ktorego uzywa Toyota inne nie trzymaja i silniki sa wilgotne.Koszt tuby rzedu 40€.Tajemnica tego silnika-cisnienie w magiostrali olejowej winno wynosic 5 bar po spadku z powodu zuzycia pomopy lub zuzycia nadmiarowego wentyla cisnienie spada do 4 lub 3 bar.Silnik zaczyna klekotac zaworami i miec wiele wyciekow traci moc i swoje parametry.Nie wolno takiego silnika regulowac i przywracac w ten sposob dozycia.Po zmianie na nowa pompe ktora jest razem na plycie czolowej z zaworem nadmiarowym silnik staje sie cichutki i tylko mruczy.Sa wlasciwe czasy otwarcia zaworow dobre smarowanie walka rorzadu i koniec z wyciekami innymi.Oczywiscie jak masz wychatane siemeringi na walku rozrzadu i na wale glownym to trzeba wszystko wymienic na nowe.ale wycieki z pod glowicy wszystko ustanie.
Dla kogosc z praktyka praca na dwie i pol godziny. Wszytko laczniez zalozeniem kol.Najpierw zamow wszystkie czesci to co mowilem nie patrz tylko wymieniaj a potem sie wszystko zwroci Tobie w postaci wieloletniej nie nagannej eksploatacji.W tym wypadku nie baw sie w oszczednosci bedziesz ciagle rozbieral i wynienial i lezal pod autem az sie wszystko powyciera i zuzyje i zostanie tylko droga jedna na zlom.
Pzdr.Camry 2.2   JT2.

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2009, 15:42:50 »
Ciekawych rzeczy się dowiedziałem - i to już w pierwszym poście :)
Odnośnie klucza pneumatycznego - akurat takowego nie posiadam, wiec interesowałoby mnie zblokowanie skrzyni.. jak to jest z tym automatem.
Co do narzędzi- zgadzam się w 100% profesjonalny sprzęt zawsze się zwraca :) a jeszcze bardziej przydaje.. gorzej, jeśli ma się użyć jakiegoś wymyślnego klucza tylko raz. W tą wydłużoną "14" zaopatrzyć się muszę.
Jak łatwo rozwalić łeb od śruby to wiadomo. Inna sprawa - jeśli ktoś nie ma za bardzo wprawy - to nawet najlepszym zestawem jest w stanie spartolić robotę.
Rozglądałem się za pompami oleju - coś ich mało. Bardzo mało - wręcz BRAK.
Sklepy internetowe nie posiadają takich sprzętów- no chyba, że posiadasz jakieś namiary :>
Zaciekawiłeś mnie tą uszczelką pod miską olejową. Wsadziłem tam uszczelkę z korka - i taką też wyciągnąłem.
Jak tam miałbym to zabezpieczyć silikonem - chyba trudno by było. Miska ma "wrąbki" na całym obwodzie, które automatycznie oddalają ją od bloku silnika. Rozumiem, jak by była idealnie płaska powierzchnia...

Kwestia klekotania... :) silniczek oprócz tych wycieków i poboru oleju jak w smażalni frytek - chodzi cichuteńko, a jak włączę automata na Park - to się zastanawiam, czy nie zgasł - także rewelacja.
Jedyne co zrobię po uszczelnieniu - to tak jak radzisz - sprawdzę ciśnienie.
Pozdrawiam, Costa

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2009, 17:46:27 »
K2,

Jeśli zdjąłeś korkową uszczelkę, to na 90% odkręciłeś miskę olejową od skrzyni biegów, a nie od silnika, no ale zawsze jest te 10% szans, że ktoś jakimś cudem zamontował korkową pod miskę silnika. Tak jak pisze Camry 2.2, pod silnikową miską powinien być silikon.
Co do pompy oleju .. zapomnij o jakiejś alleaukcji i innych intercześciach. Kilku na forum temat już przerabiało, pozostaje ASO, cena nieco przygniata, ale w końcu to Camry..
In (T) we trust.

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2009, 18:13:01 »
Dzwoniłem dziś do ASO w Poznaniu - oring od wałka rozrządu 43zl, oringi na dolnym wałku po ok. 50zł - są tam 2 sztuki.
Cała pompa łącznie z dwoma oringami... 830zł.
Jak chodzi o uszczelkę:

- wersja 1: http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=12776468&art=583672&gen=455&gru=203020000&towkod=0&zdj=1&km=0&typ=3547&wsk=O&lang_id=PL
oraz fotka tejże uszczelki: http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3355fhh65/show_pic.php?pro=139&artnr=1417131822201313&pic=0&lang_id=PL
- wersja 2: http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=1189374&art=53365&gen=455&gru=203020000&towkod=0&zdj=1&km=0&typ=3547&wsk=O&lang_id=PL
oraz fotka: http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3355fhh65/show_pic.php?pro=10&artnr=13161911141914923370797276&pic=0&lang_id=PL

kłócić się nie będę, ale dla potwierdzenie, że nie jestem gołosłowny.. :)

Jutro się odezwę co się przytrafiło dokładnie mojej Camry.
Wstępnie chce wymienić wszystkie oringi...
Pozdrawiam.

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2009, 19:45:17 »
Rzeczywiście uszczelka pod miskę olejową silnika - jako żywo :) (Mam nadzieję, nie poczułeś się urażony sugestią, że to mogła być miska olejowa skrzyni biegów  :-))
Wybrałbym jednak silikon zgodnie z pierwotnym montażem.
Jeśli chodzi o uszczelki cudownej firmy Ajusa, to radzę od razu sobie to podarować, pozostaje oryginał lub niemiecki Elring.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2009, 19:51:09 »
Co do silikonu to faktycznie Toyoty jest rowniez szary.zakresy pracy temperaturowej sa okey.
Jak bedziesz dokrecal cala pompe od sciany przedniej silnika to badz uprzejmy i zobacz w instrukcji jakie mementy trzeba przylozyc na sruby porzy dokrecaniu te najdlusze sruby bodajze po 9KG a reszta po 6KG ale sprawdz to ja nie pamietam.
Dlaczego wystepuje uszczelka jako czesc zamienna.Ludzie przy dokrecaniu nie uzywaja klucza dynamometrycznego i w zwiazku ztym wystepuje wichrowanie powierzchni dociskanej.W orginale wklada sie silikon w te wlasnie rowkki i dociska roznym momentem te sruby na okolo to jest tajemnica.jak dobrze docisniete wedlug instrukcji i kolejnosci tymi momentami nawet po paru latach  jest sucho pod silnikiem ale zwyklemu mechanikowi nie przetlumaczysz gdyz on zjadl zeby na starej technologi i nowej sie nie zamiaru uczyc.Prawda jest tak ze do kazdego modelu trzeba sie od nowa uczyc.
Reguly sa te same ale niuanse sa inne a niuanse trzymaja szczelnosc.
Jezeli bedziesz zmienial tylko te öringi uszczelki to nie zapomnij o siemeringu na wale glownym i na pompie olejowej bardzo wazne.Nie zapomnij prawidlowo ustawic rorzad.
pamietam ze tez tak chcialem robic na poczatku jak podliczyli to koszt wszystkich duperszwancow wynosil troche taniej niz cala pompa komletna.
Wiem ze to kupa forsy u nas troche taniej ale namawiam do zmiany kompletu.
Pzdr.Camry 2.2 JT2 sa to pierwsze litery chassi numeru ktore mowia ze produkowany w japoni ale na rynek USA.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2009, 20:18:19 »
jeżeli chodzi o blokadę koła zamachowego to zostaw na nim pasek od alternatora i pozwijaj go jakimś drutem albo sznurem dookoła ciasno
u mnie podziałało

ewentualnie poproś kogoś żeby ci przyblokował koło pasowe alternatora tam powinien być kształt na klucz 10mm na końcu osi
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2009, 20:20:06 wysłana przez KaeRBe »

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpnia 2009, 17:20:38 »
Po wizycie..
Mechanior swoimi organoleptycznymi organami stwierdził, że wyciek jest ;p ale na razie czasu na niego nie ma :)
Z wałka rozrządu mi nie cieknie, ale obstawia uszczelkę albo oringi na wale korbowym.
Po namyśle stwierdziłem ze wymienię wszystkie 3 oringi/uszczelki. Jak robić to porządnie i mieć spokój, a autko warte wydania 150zł na 3 elementy.
Odnośnie blokady koła - pasek, to może i dobra sprawa, ale u mnie już odpada - bo próbowałem.
Zostaje opcja blokady skrzyni lub wału w jakiś sposób.
Pneumatycznego klucza nie mam. Macie inne pomysły?
Gdzieś może jakiś bolec trzeba wsadzić?? Coś takiego też słyszałem, ale nie wiem gdzie...
Informacje się przydadzą - spełznie na wymianie przez samego mnie :) bo mechanik na zasłużone 2 tygodnie wakacji jedzie...
Może są jacyś znajomi z Poznania?? Z którymi można by chwile pogadać? :)
Pozdrawiam.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2009, 17:30:54 »
nic nie wniosę do wątku, ale

skrzynka odpuszcza na P jeżeli koła są w górze (lub jedno z kół)

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2009, 17:44:58 »
Próbowałem odkręcić śrubę na podlewarowanym samochodzie - koła były cały czas zblokowane...
kręcąc śrubą - kręciłem kołem, na którym był pasek od napędu - ale koło "zewnętrzne" się nie kręciło.
Na moje oko - na siłę nie ma co tu robić.
Musi być jakiś śmieszny drobiazg który trzeba zblokować.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sierpnia 2009, 18:16:42 »
może poprawię swoją wcześniejszą wypowiedź

skrzynka odpuszcza po pewnym czasie, nie wiem po jakim czasie lub co się musi stać. Rzeczywiście po podniesieniu kół, są one zblokowane, ale po pewnym czasie już nie. Nie wiem od czego to zależy. Może jednak dwa muszą być w górze, żeby skrzynka odpuściła, nie wiem. Zdziwiłem się jak po podniesieniu kół, skrzynka w pozycji P, a koła się kręcą.....

PozDRo

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpnia 2009, 18:42:28 »
Panowie nawet jeśli skrzynia coś trzyma (na  P ) to najwyżej koła, a nie silnik!! Przecież konwerter nie jest stałym połączeniem silnika i skrzyni.  Zdecydowanie najłatwiej będzie pneumatem, jeśli nie- można dorobić (pożyczyć) przyrząd do blokowania koła pasowego. Ta śruba jest tak mocno dokręcona, że jak ją odkręcałem w manualu (na zasadzie ja kręcę, auto na biegu, kolega dusi hamulec)- to popuszczało sprzęgło a śruba nie poszła.
A co do odpuszczenia skrzyni po podniesieniu, to raczej podejrzewam mech. róznicowy, pozycja P to zwykła zapadka sterowana mechanicznie

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpnia 2009, 19:02:54 »
..... to raczej podejrzewam mech. róznicowy, pozycja P to zwykła zapadka sterowana mechanicznie

oooo właśnie to

PozDRo

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sierpnia 2009, 19:25:43 »
Costa,
mam pomysl.Odkrec plastiki oslaniajace te srube i jedz do warsztatu.Popros tylko o odkrecenie.Aby sie dostac do tej sruby najlepiej jest mniec przedluzke
do gilzy sztorcowej nie pamietam 19mm albo 21mm.On wsadzi piistolet peumatyczny do tej przedluzki (kwadrat pol cala) i odkrec,bardzo latwo i szybko.Podziekujesz i zakrecisz swoim kluczem recznie nie na sile i spokojnie jedz do domu.nastepnie zalozysz klucz i do wystajacego ramienia klucza zamiast chwycic reka to walniesz mlotkiem w to ramie ale druga reka trzymajac klucz osiowo.Wystapi podobny moment jak w pneumatyku i odrazu sie odkreci. Pozniej przy montazu smaruj wszystko cieniutka warstewka smaru grafitowego. Nastepnym razem lekko ta metoda odkrecisz.Srub i nakretek zakreconych na iles tam kilogramow nigdy sie nie odkreca reka.Wystepuje uszkodzenie gwintow zawsze metoda udarowa.Najlepiej psiknac przed demontazem troche WD45 lub innego srodka na wystajace gwinty
Pzdr.Camry 2.2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl