Autor Wątek: KYB ultra SR czy KONI?  (Przeczytany 4818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eddie

• Toyot Spamer
KYB ultra SR czy KONI?
« dnia: 29 Sierpnia 2009, 14:41:05 »
Panowie , pytanie do znajacych sie na rzeczy:
Moja almera prowadzi sie delikatnie mowiac kiepsko. amorki z przodu mam i tak zamiar wymienic, na poczatku tradycyjnie chcialem wsadzic zwykle Exell-G ktore mialem w cari i dawaly rade, z tym ze carina nawet na wylanych olejakach tak zle nie jezdzila, dlatego chce cos twardszego, jednoczesnie nie obnizajac zawiechy( narazie <diabel> ) w IC ULTRA SR kosztuja 488 pln, zółte KONI z regulowana twardoscia okolo 510 pln. Różnica niby żadna przy cenach wyjsciowych, z tym ze w IC moge liczyc na rabat. Czytałem ze przy seryjnych springach sportowe KYB beda sie dobrze spisywac, czy KONI tez da rade, czy sa one raczej przeznaczone do gleby?(KYB oczywiscie tez dopuszcza obnizenie do 35mm) Pytanie czy warto pakowac koni z regulacja twardosci, ktorej pewnie nie bede zmienial? czy miedzy tymi dwoma modelami jest przepasc? zalezy mi ' glownie na tym zeby Nissan sie normalnie prowadzil bo tak jak napisal Marcinm ja tez podchodze do zakretów "ambicjonalnie" :grin: , aczkolwiek o sportowym zacieciu przy tym mule nie ma co mówic. Bardzo ciezko przestawic mi sie z Toyoty, co ostatnio odczulem, pierwszy raz jadac trasa, gdzie zakrety pokonywałem bez zdejmowania nogi z gazu, co tym razem zakonczylo sie zaliczeniem lewego pobocza :| z gory dzieki za sensowne odpowiedzi ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
Odp: KYB ultra SR czy KONI?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2009, 19:17:49 »
ja tylko slyszalem ze KONI to nie na Nasze drogi... radzil bym poszukac Bilstein-ów B6 :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2009, 19:33:30 »
no tak to typowe.... masz do wyboru A lub B zawsze uslyszysz C :|
dla twojej informacji, nie ma B6 do N16 ale dzieki za info na temat KONI :)

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2009, 19:40:44 »
nie złosc sie, pisze tylko co wiem :-P
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2009, 20:10:56 »
Ja tam kilka przejażdżek różnymi furkami (głównie Civy) na żółtych KONI bardzo miło wspominam.
Powiem szczerze, że teksty o twardości żółtych mnie nie przekonują. Podstawowe powody to: Każde amorki z tej serii mają nieco inną charakterystykę w zależności od tego, do jakiego auta są przeznaczone; Jak jest ustawiona siła tłumienia?

Gdybym teraz miał kupić amorki, wybrałbym jednak KONI (niestety i tak żółtych bym nie dostał) a gdybym miał kupić do seryjnego zawiasu, też bym wybrał żółte KONI... I z tą regulacją bym też nie przesadzał... kilka-kilkanaście razy do roku Eddie przestawisz. Pojedziesz na jakieś Pipidówy Dolne i zaraz wyciągniesz kapselek  <diabel>

Często słyszę, że KONI niezależnie od linii lepiej zbierają niż odpowiedniki KYB. Twierdzi też tak Jasiek. Ja z tego co do tej pory miałem okazje zaobserwować też skłaniam się do tej opinii.

Jest jeszcze jedna przewaga KONI... Made in Japan. Z KYB masz 50/50 że trafisz Japan lub Italy.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2009, 20:54:00 »

nie obrazam sie pisze tylko ze to typowe :)

byc moze bede skazany na KONI bo mozliwe ze KYB w PL nie dostane... co za kraj
niby w katalogu IC sa i cena podana ale w magazynie ni ma... zobaczymy co powie moj kontak w IC ...

edit:

znalazlem ultra sr w UK wychodzi z presylka 800 pln za pare tylko...to jest cena jesli biore na firme. To chyba nie do konca byloby zgodne z prawem :|
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2009, 21:18:18 wysłana przez eddie »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2009, 21:38:46 »

nie obrazam sie pisze tylko ze to typowe :)

byc moze bede skazany na KONI bo mozliwe ze KYB w PL nie dostane... co za kraj
niby w katalogu IC sa i cena podana ale w magazynie ni ma... zobaczymy co powie moj kontak w IC ...

edit:

ha! znalazłem kayba dzieki forum ... leona <diabel> 760 para z przesyłka... wiec 30% taniej niż koni. Dagon zachwial co prawda moja wiare w KYB ;) ale jednak wzgledy ekonomiczne przemawiaja za nimi. chyba ze ktos ma znizki na KONI to znowu bede w punkcie wyjscia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl