Autor Wątek: Spalanie LPG w Ave 4A-FE Wagon  (Przeczytany 6036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek.j

• Toyot Leżący
  • *
Spalanie LPG w Ave 4A-FE Wagon
« dnia: 20 Września 2009, 21:18:22 »
Witam!
od miesiąca mam w swojej Avie 99 Wagon (4A-FE) instalkę sekwencyjną STAG 300 Plus. Chciałbym się Was spytać jak wygląda spalanie LPG w tym silniku?
Otóż przed założeniem instalki byłem przekonany że sekwencja pali mniej więcej tyle samo LPG co benzynki. Rzeczywistość mnie trochę wyprostowała. Moja Ave palila na benzynie:
- po trasie jadąc 90-100/h - 6,8l benzyny
- po trasie jadąc szybciej z większym obciążeniem 7,5-7,7l benzyny
- jadąc na narty do Austrii (4 osoby + pełen bagażnik + box na dachu full zapakowany) do 140km/h na autostradzie - 8,4l
- po mieście (Łodz) w zimie - 9,4-9,6l (cały zbiornik po mieście)
Tankuje cały czas do pełna więc średnie mam wydaje mi się rewelacyjnie wyliczone.
Po założeniu sekwencji, przejechałem ok 2000 km i spalanie jest dość spore jak na moje oko
- trasa Skarżysko - Łódź - Częstochowa - do 120 km/h spalanie wg mnie powinno być na benzynie ok 7,6 l - spalił 9,2 LPG
- trasa Skarżysko - Łódź (150 km) i reszta po Łodzi w mieście - 10,1 l LPG
co o tym sądzicie?? na przeglądzie po 1000km i regulacji sekwencji gazownik stwierdził że jak będzie się tak utrzymywać spalanie to żebym przyjechał to jeszcze "podciągnie". Po przeglądzie czuje niewielki prawie niewyczuwalny spadek mocy (ale do przeżycia).
Jak się kształtuję u Was w 4A-FE spalanie?
pozdrawiam

Robsajson

• Gość
Odp: Spalanie LPG w Ave 4A-FE Wagon
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2009, 22:28:29 »
Gazu zawsze idzie więcej niż benzyny co jest normalnym zjawiskiem.
Faktycznie po 1000km powinno się pojechać na przegląd do gazownika i ewentualnie podregulować instalację.Czasami szarpie na którymś biegu lub niedomaga bo jest podawana za bogata mieszanka.Trzeba liczyć około 2 litrów więcej spalanego gazu niż benzyny.Spadek mocy jest minimalnie odczuwany.
Jak powiedział pewien gazownik,,Instalacja Lpg nie jest po to żeby się ścigać lecz jeździć tanio"  <diabel> Ja mam wprawdzie inny silnik(2,0 3S-FE)ale to się tyczy wszystkich silników.
Pozdro

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2009, 23:10:08 »
Bardzo ładne spalanie. Zaledwie 20% więcej :) Tak musi być i nie żyłuj instalki, bo popalisz zawory albo uszczelkę pod głowicą i takie tam duperele związane ze zbyt ubogą mieszanką.
Jeżeli ktoś mi mówi że mu gazu pali tyle samo co benzyny to ja współczuję w pierwszej kolejności temu silnikowi, a dopiero później właścicielowi. Silnik się męczy, sypie na potęgę, a później powstają mity o destrukcyjnym działaniu gazu na silnik. :(  To wszystko to zła regulacja, niewiedza bądź głupota montażystów i chytrość właścicieli.
Z założenia musi spalić więcej gazu i to nie ok. 2l jak pisze Robsajson lecz ok. 20-30% przy wtrysku. Gaz jest mniej kaloryczny niż benzyna więc oczywistym jest że trzeba spalić go więcej żeby silnik pracował prawidłowo.
Ja bym pojechał do gazownika żeby wrócił do starych nastaw i nic nie "podciągał", bo to może sie tylko negatywnie odbić przy dłuższej eksploatacji. Przy wypalonych zaworach można zapomnieć o całych oszczędnościach poczynionych dzięki jeździe na LPG.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2009, 23:15:43 »
Napisałem ,że około 2 litrów.Ale masz rację Perzan w tym co piszesz  :-)

Offline maciek.j

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2009, 17:04:15 »
u mnie się dosłownie nic nie dzieje. przechodzi z benzynki na LPG przy 37stopniach bez zająknięcia, szarpania. Gdyby nie odgłos z butli i lampka na wskaźniku to bym nawet nie wiedział że jadę na LPG. Musze tylko podjechać jeszcze na regulację wskaźnika od poziomu LPG w baku bo gaz się kończy przy dwóch kreskach nie mówiąc o tym żeby się rezerwa zapaliła. Ale gazownik stwierdził że to formalność jest. poza tym nie czuję żadnej różnicy po zatankowaniu gazu na np Statoil albo u jakiegoś prywaciarza... Ale czekam dalej na Wasze spalania....
pozdr4all

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2009, 18:46:11 »
Napisałem ,że około 2 litrów.

Ja też :grin:

Cytuj (zaznaczone)
Ale masz rację Perzan w tym co piszesz  :-)

Dzięki :)
Nie można podawać wzrostu spalania LPG względem Pb w litrach, bo to właśnie zależność procentowa wynikająca z tego co napisałem wcześniej. Czasem trafi się gdzieś w sieci człowiek narzekający na spalanie gazu typu 25l w silniku np. 4,0. Pytanie: a ile Ci spalał benzyny. Odp.: noo.. ze 20, ale wszystkim znajomym pali ok. 2l więcej. Pyt.: w jakich silnikach ? Odp.: 1,6-2,0. ROTFL.
Przy instalacjach II gen. spalanie LPG wzrasta nawet o 40% z uwagi na dużą bezwładność układu, a co za tym idzie małą dokładność dawkowania gazu. A wtedy podnosi się lament, że miało być tak pięknie... :grin:

[...]Ale czekam dalej na Wasze spalania....

Na moje nie czekaj ;)  Jak założę Staga to i tak będzie kosmiczne ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2009, 19:29:54 »
w mojej opinii wygląda to tak, że dopiero, kiedy porównując LPG vs Pb zauważysz np., że Pb powinna spalić ok 8 a spali 15 LPG to jest się czym interesować.
Ja założyłem niedawno kuchnię do siebie i z 8 w trasie wskoczyła mi na 10,5 LPG a przy szybkiej trasie (140-150) z ok. 9,5 na 12-13?, w mieście jeszcze nie wiem, ale autko spalało mi ~11 l, więc spodziewam się do 14 litrów
średnia z ostrej trasy (200km przy ok. 140-150) plus jeszcze jakieś 70-80 km po mieście z gazem w podłodze - 13,5 l LPG, benzyny byłoby 10 jak nic, a 100km kosztowało mnie ca. 25 zł :grin:
spalanie Pb:LPG - 1:1 na sekwencji można wrzucić między bajki
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2009, 23:00:32 »
Ja niestety mam II generacje.W trasie raz udało mi się zejść do 8,5l w mieście różnie 12-13,5l.Lubię się pościgać i mam ciężką nogę więc i 15-16l czasami zeżre.
Pozdro

Offline maciek.j

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2009, 19:46:35 »
ja tam staram się jeździć raczej oszczędnie niż z ciężką nogą.... zresztą 1,6 Wagon to za bardzo nie ma czym szaleć.... zobaczymy jak się będzie dalej spisywał na gazie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl