Autor Wątek: Filtr przeciw zakłóceniowy przed wzmacniaczem....  (Przeczytany 5661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Filtr przeciw zakłóceniowy przed wzmacniaczem....
« dnia: 20 Września 2009, 23:02:04 »
Witam.
Jakiś czas temu zamontowałem wzmacniacz w Carinie.Słaby bo słaby ale na jedną skrzynie w zupełności wystarczy.
Niestety przy dodawaniu gazu słychać gwożdżenie z głośnika ,które ustaje wraz z opadaniem obrotów.
Chciałem się was zapytać od czego to się może brać i jak to zwalczyć.Mi jakoś to aż tak nie przeszkadza ale siedząc z tyłu jest bardziej słyszalne i wkurzające.Dodam ,iż plus pociągnąłem z zasilania zapalniczki,masę z budy i drugi plus(włączający wzmacniacz) z radia.Czy są może jakieś filtry przeciw zakłóceniowe itp.?
Pozdro

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Filtr przeciw zakłóceniowy przed wzmacniaczem....
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2009, 23:22:06 »
a czemu nie zrobiles tego tak jak nalezy? nie tak ciezko pociagnac kabel od aku przez sciane grodziowa ( w carinie na pewno latiej niz w nismo ;) )po co kombinowac na sile jak mozna zrobic porzadnie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2009, 23:28:51 »
Dlatego ,że chęć posiadania była większa niż chęci przeciągania kabla no i nie miałem takiego długiego przewodu <diabel>
Tak czy inaczej zauważyłem ,że na falach Lw w radiu też czasami słychać taki gwizd:/ Podłączenie mam w planie zrobić jak należy ale narazie musi tak zostać.Wątpię ,że po podłączeniu pod aku coś się zmieni.

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2009, 20:54:02 »
Dlatego ,że chęć posiadania była większa niż chęci przeciągania kabla no i nie miałem takiego długiego przewodu <diabel>
Tak czy inaczej zauważyłem ,że na falach Lw w radiu też czasami słychać taki gwizd:/ Podłączenie mam w planie zrobić jak należy ale narazie musi tak zostać.Wątpię ,że po podłączeniu pod aku coś się zmieni.

miałem tak w camry. Dobry kabel, pociagnięty z aku i z dala od silnika (puszczony bokiem) rozwiązał problem.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2009, 22:55:51 »
No to będę musiał tak zrobić.Niestety narazie nie ma czasu na dłubanie przy Carinie  :-(Dzięki Owca  :-)

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2009, 23:00:32 »
jezuuuu <zolta> ludzie.

Red_point, czy Ty jeszcze moderujesz ten dział. Przecież część rozwiązań tu przedstawianych woła o pomste do nieba <zalamka>

Eddie prosze wydziel, lub podwieś to http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf
Tu sa podstawy, czytajcie zanim zabierzecie sie za CA. Prąd pociągniety z gniazda zapalniczki do wzmaka <zalamka> <zalamka> <zalamka> <zalamka> <zalamka>

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2009, 23:41:30 »
Wzmacniacz jak już wcześniej pisałem podłączałem na szybko a więc bez przemyślenia najważniejszych szczegółów.Z FAQ Car Audio dowiedziałem się kilku nowych rzeczy więc również prosił bym o podpięcie go gdzieś w stosownym dziale.
disaster3 mogę Cię bardziej zmartwić bo mój kolega pociągną sobie kabelki od samego alternatora ale to już inna historia.Dzięki za linka.
Pozdro

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2009, 11:43:23 »
Pociągnięcie kabla bezpośrednio z aku też czasami nie rozwiązuje problemu ...
U mnie miałem tak samo (dopuki elipsy na tyle były zasilane wzmakiem) ...

No i wykorzystując temat: Czy ktoś może potwierdzić że filtry antyzakłóceniowe dostępne na alledrogo naprawde działają ??

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2009, 13:54:36 »
Pociągnięcie kabla bezpośrednio z aku też czasami nie rozwiązuje problemu ...
U mnie miałem tak samo (dopuki elipsy na tyle były zasilane wzmakiem) ...

No i wykorzystując temat: Czy ktoś może potwierdzić że filtry antyzakłóceniowe dostępne na alledrogo naprawde działają ??

ja nie mam takich problemów. Mam + i - pociagniety z aku, prawą stroną samochodu. Kable głosnikowe ida przy tunelu srodkowym, a porządny RCA lewym progiem. Poza tym radio jest w pelni sprawne (nie ma uwalonej masy), wzmacniacze nie sa przykrecone bezposrednio do oparc zeby nie miały styku z masa samochodu i nie mam zadnych problemów z piszczeniem.
A czy te filtry działają? Nie wiem nie uzywałem ich tylko szukałem przyczyny problemu (własnie sprawdzając wszystko co podałem powyżej nie idąc na łatwizne) i problem zawsze znikał.

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2009, 17:32:55 »
Wepnij sobie ten filtr i posłuchaj co poza zakłóceniami wytnie <zalamka>

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2009, 17:55:08 »
Wepnij sobie ten filtr i posłuchaj co poza zakłóceniami wytnie <zalamka>

Pewnie chodzi Ci o to że część górnego pasma wytnie ??
Ale chodzi raczej o filtr na kablach zasilających a nie na "czinczach" ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl