Autor Wątek: P8 - problem ze światłami  (Przeczytany 4123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sajmon

• Gość
P8 - problem ze światłami
« dnia: 25 Września 2009, 20:02:45 »
Jakiś czas temu zauważyłem, że w czasie jazdy po wyłączeniu świateł długich wszystko gaśnie i przez jakiś czas nie mogę włączyć świateł ani mijania, ani pozycyjnych. Ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać?

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: P8 - problem ze światłami
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2009, 20:40:37 »
mi to wyglada na przekaznik

Sajmon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2009, 20:48:40 »
A który to? Musze go wymienić czy da się coś z nim jeszcze zrobić np. oczyścić?

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2009, 22:07:17 »
mozesz wyciagnac i oczyscic styki ... byc moze tylko nie kontaktuje .. niestety nie wiem, ktory to jest ... zazwyczaj przekazniki sa blisko bezpiecznikow, pod maska na pasie przednim, kolo kierownicy, przy nogach pasazera ( strzelam, bo nie wiem jak wyglada P8 ;-) )... sprawdz tez czy wszedzie masz przewody ok ... byl przypadek przetartego przewodu i masa robila zwarcie, w zwiazku z czym gosc nie mogl wylaczyc swiatel nawet po wylaczeniu przelacznikiem ... czy skrzynke z bezpiecznikami/przekaznikami nie masz zalana/zasniedziala itp ... czy przewody przy lampach sa ok .. no i jeszcze jest tez mozliwosc samego przelacznika ... jak czesto problem sie pojawia? czy zalaczaja sie po postoju? czy objaw znika po wylaczeniu i wlaczeniu zaplonu/silnika? czy zalaczaja sie na wybojach? jak dlugo to trwa?

Sajmon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2009, 09:29:24 »
Wiem gdzie są przekaźniki ale mam problem ze zlokalizowaniem właściwego bo oznaczenia na skrzynce są zatarte.

Problem pojawia się raczej w czasie jazdy na postoju próbowałem kilka, kilkanaście razy i po wyłączeniu długich włączały się światła mijania. Natomiast w czasie jazdy jeśli po wyłączeniu długich a, światła mijania się nie włączą to muszę kilka razy pokręcić włącznikiem żeby zaskoczyły.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2009, 14:42:20 »
Pokaż zdjęcie spod maski wszelakich puszek elektrycznych. Może jest podobny układ jak u mnie, to postaram się pomóc.
Masz schemat obwodów świateł ? To by mogło pomóc nieco.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Września 2009, 20:40:05 »
jesli nie przelancza dlugie-krotkie to przekaznik nie ma nic z tym wspolnego - przewaznie pada "wybierak" w przelaczniku przy kierownicy - ten ktory podaje mase na zarowki.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2009, 13:38:44 »
przełącznik można spokojnie zreanimować, robiłem to z dobrym rezultatem.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2010, 22:43:31 »
Podpinam się, żeby nie zakładać nowego wątku. Dzisiaj spotkała mnie taka niemiła niespodzianka, że nie zapaliły się światła mijania. Bezpieczniki sprawdzone (i te w kabinie i te pod maską). Przełącznik zespolony wydaje się być sprawny bo jak przekręcę na mijania to długie się zapalają, nie słychać żadnego brzęczenia ani nic. Czy ktoś już kiedyś miał taki problem? Od razu mam pytanie odnośnie przekaźnika. Czy za światła mijania odpowiada ten sam przekaźnik co za światła pozycyjne? Bo on się troszkę grzeje na zapalonych światłach.
Z góry dzięki za pomoc, liczę na nią bo co to za Starleta, która nie może jeździć? Pozdrawiam.

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2010, 11:37:52 »
Odpowiadam sam sobie i dla potomności: w moim przypadku problem tkwił w jednej z kostek która prześniedziała i prąd nie płynął. Elektryk za naprawę wziął 100 PLN, światła działają ale stwierdził, że Starlety to porządne auta ale elektryka jest słabym ogniwem. Moja ma 18 lat ('1992) i to już drugi raz jak coś w elektryce przegniło. I dodał, że "dobrze że to nie przełącznik zespolony". Ja już go raz wymieniałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl