Autor Wątek: Jednostki miar  (Przeczytany 10477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
Jednostki miar
« dnia: 22 Października 2009, 09:33:40 »
Witam  <narka>
Od niedawna jestem posiadaczem RAV4 2.0 - wersja amerykańska.
Zegary pokazują oczywiście mile i fahreinheity.
Mam w związku z tym pytanie do doświadczonych kolegów  :-) , jak rozwiązać ten problem i dokonać zmiany na nasze jednostki ???
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

alworada

• Gość
Odp: Jednostki miar
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2009, 15:02:10 »
Jedynie wymiana komputera i oczywiście zegarów , koszt ................ ale spory . Ja mam też w milach wszystko i jakoś się pogodziłem nawet to że migacze są czerwone i brak przeciwmgielnego  a mam rav 4 4x4  2,4 VVTI .

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2009, 15:22:31 »
ciekawe jak sie z tym godzi policja i diagnosci na SKP
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2009, 15:43:24 »
policja, jak to policja... wiekszosc nie wie nawet o co kaman...

co do SKP, to standardowo - znajomosci...
patrzac na to jakie auta smigaja po polskich drogach, czasami odnosze wrazenie ze kazdy uzytkonik auta ma kogos znajomego w SKP.... w koncu podobnież wystarczy znać 5ć osób, aby znać wszystkich na świecie przez znajomych...;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

alworada

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2009, 16:49:51 »
Toa to prawda , choć Wiem że specjalnie gliny nie patrzą  na kolor  a przeciwmgielne też nie zwracają uwagi .Chyba że się trafi w końcu na prawdziwego glinę . Na przeglądzie byłem i nie zwrucili uwagi przeszło bez bulu , nie wiem czy się coś w przepisach zmieniło czy nie .

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2009, 18:08:52 »
alworada , dzięki za odpowiedź!
Jak kupowałem swoją RAV, to uzyskałem informację od właściciela, że z wymianą jednostek nie ma najmniejszego problemu. Podpina się pod komputer i wsio. Po rozmowie z serwisem okazuje się jednak, że tak nie jest.
Miałem i mam nadzieję, że jest jednak jakieś rozwiązanie, bo przestawiać się na amerykańca będzie ciężko :)
Jeżeli jeszcze ktoś ma doświadczenia z tematem, proszę o info :)

I jeszcze jedna sprawa :)
Czy jeżeli auto przeszło przegląd mimo braku przeciwmgielnego i amerykańskich kierunkowskazów, to na drodze może policja mieć do mnie jakiś problem ?
W końcu jeżdźą i są zarejestrowane nawet auta bez pasów. Wydaje mi się, że jeżeli auto wyszło z fabryki w takim stanie wyposażenia, to nie ma problemu.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2009, 18:13:23 »
to nie ma problemu.
to pewnei tez powiedzial Ci sprzedajacy ktory mowil ze ze zmiana jednostek nei ma problemu...

kazda radiolka moze zabrac ći dowod i skierowac na badanie techniczne - np tylko swiatel..

sadze ze przeglad jaki przeszedl ten samochod wygladal tak, ze byl zalatwiony zanim auto do PL trafilo...;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

alworada

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2009, 18:37:01 »
Spokojnie mam swoją rav 4 2,5 roku  sprowadzona nówka z USA , jeżdzę po Warszawie i kraju nie raz zatrzymywali do kątroli i nic : światła sprawdzili chyba ze 2 razy . Na przeglądzie rejestracyjnym byłem już 2 razy również .
Ale jak ktoś się boi to na Allegro sprzedają światła na europę .Ja nie zmieniam zwłaszcza że sporo jeździ po Warszawie jak ja pojazdów z USA .

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2009, 22:32:37 »
alworada, poczułem się pewniej po Twoich doświadczeniach  :police:  <narka>
Red_Point , znam z doświadczenia, że np stare Volvo, które jeździło w rodzinie było oryginalnie bez przednich pasów bezpieczeństwa i przechodziło przeglądy i kontrole. Podobnie jest z autami, które nie mają np pasów z tyłu. Jeżeli fabrycznie ich nie ma, to nie trzeba ich dodatkowo montować. Czyli z tego wynika, że coś jest na rzeczy :).

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2009, 22:53:47 »
alworada, poczułem się pewniej po Twoich doświadczeniach  :police:  <narka>
Red_Point , znam z doświadczenia, że np stare Volvo, które jeździło w rodzinie było oryginalnie bez przednich pasów bezpieczeństwa i przechodziło przeglądy i kontrole. Podobnie jest z autami, które nie mają np pasów z tyłu. Jeżeli fabrycznie ich nie ma, to nie trzeba ich dodatkowo montować. Czyli z tego wynika, że coś jest na rzeczy :).

oczywiscie Tobie wygodnie tak myslec bo łatwiej ci sie w nocy zasypia z takim podejsciem, ale to jest tylko Twoje pobozne zyczenie.
Po polsce jezdzi rowniez kupa aut z przyciemnionymi przednimi szybami , z zenonami z alledrogo itp... tak wiem z tym auto nie wyjechalo z fabryki, a wiec, najprostrzy przyklad. Sprobuj zarejestrowac auto z kierownica po prawej stronie i powiedz ze przeciez tak wyjechalo z fabryki. Polskie prawo mowi ze kierunkowskazy musza miec barwe pomaranczowa, byc  wyposazone w swiatlo przeciwmgielne tylne oraz reflektory niesymetryczne. Lampr przednich tez nie dostosowywales do naszych przepisow? NIkogo nie bedzie obchodzilo jak samochod byl fabrycznie wyposazony, Twoim obowiazkiem jest to zeby spelniał wymogi Kodeksu

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2009, 23:07:34 »
eddie, różnica jest taka, że moje jest już zarejestrowane  :-)
Ktoś się podpisał pod przeglądem, więc czy ja, zwykły kierowca mam wiedzieć jaki typ świateł jest w moim aucie? Płacę za przegląd fachowcom i niech oni się martwią ...
 :-) wiem, wiem, to moje pobożne życzenia :) , ale amerykańców jest kupa, a w kupie siła  :grin:

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2009, 23:21:57 »
Bo TY jako zwykly kierowca masz obowiazek znac kodeks drogowy. Jesli go nie znasz to z pewnoscia Policjant sluzbista poinformuje Cie o tym  i owym wydajac wtornik dowodu i kierujac CIe na badanie :) i nie fachowcy maja wtedy przesrane tylko TY. Zreszta powszechnie wiadomo, ze nieznajomosc prawa nie zwalnia Cie z jego przestrzegania

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2009, 23:41:33 »

To co pisze eddie to prawda. Ameryka ma swoje homologacje a Europa swoje i sprowadzając samochód do europy niestety trzeba go przystosować do naszych warunków i ustaw które określają warunki użytkowania auta w naszym kraju.
Sam przyznam szczerze nie mam światła przeciwmgielnego i wiem że muszę to zrobić, choć ostatni przegląd przeszedłem bezproblemowo.

Sprobuj zarejestrowac auto z kierownica po prawej stronie i powiedz ze przeciez tak wyjechalo z fabryki.

Eddie, widać można zarejestrować, tu jeden z przykładów :
http://moto.allegro.pl/item780107128_rolls_royce_silver_shadow_ii.html
Co prawda zarejestrowany jako zabytek ale te auta przecież nie mają żadnych ograniczeń w poruszaniu się po drogach. Może ktoś wie jak to jest ??

Wracając do przeciwmgielnego z tyłu. Wystarczy że w czasie mgły trafi nam się z tyłu radiowozik i raczej mandacik i  utrata dowodu gwarantowana.
Trzeba się brać za przeróbkę Panowie.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2009, 00:10:15 wysłana przez AGILESS »

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2009, 00:25:26 »
AGILESS zgadza się, zgadza, tyle, że na szczęście realia są jakie są bo nie żyjemy w państwie policyjnym  :-)
AGILESS, masz może jakąś wiedzę co do tych nieszczęsnych mil itd ?
Jak planujesz rozwiązać problem przeciwmgielnego ?
Dzięki !

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2009, 00:50:30 »
Przeciwmgielne najprościej kupić jakieś uniwersalne, zamontować gdzieś pod zderzakiem, pociągnąć kable i włączniczek w kabinie. Jeśli lubisz trochę dłubać i chciałbyś żeby wyglądało to po ludzku to można się pobawić i światło zamontować w zderzaku. W moim przypadku zrezygnuję z jednych świateł pozycyjnych (mam podwójne), a nie wiem jak u Ciebie to wygląda.
Co do mil na zegarach to proponuję podjechać do ASO, niech się wypowiedzą. Może być tak że zmienią soft a Ty będziesz musiał wymienić zegary. Ja po prostu zmieniłem licznik, ale to trochę starsze auto. Który jest rocznik Twojej Ravki ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl