Autor Wątek: wymiana sprężyn przednich i...  (Przeczytany 13500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kropa55

• Gość
wymiana sprężyn przednich i...
« dnia: 04 Listopada 2009, 20:00:08 »
Witam,
Wymieniono w toyoci sprężyny przednie i ... samochód uniósł się o ok. 8 cm w górę. Wydaje mi się że tak nie powinno być. :embarassed: W warsztacie szefostwo kazało mi przyjechać na ewentualne ustawienie zbieżnosci kół, po przejechaniu 200 km. Czy jednak powinnam tam wrócić i ... i właśnie co im powinnam powiedzieć o tym uniesieniu samochodu?

Prosze o pomoc

Autoo  :-) toyota corolla 1.4, rocznik 96

Dagon

• Gość
Odp: wymiana sprężyn przednich i...
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2009, 20:46:19 »
8 cm? Nie mogę uwierzyć. Albo miałeś jakiś mega obniżający zestaw założony, albo wsadzili Ci springi nie od tego auta (co nawet nie wiem, na ile jest wykonalne). Może jakieś zdjęcia? Jesteś pewien, że to aż tyle? 8 cm to naprawdę dużo!

kropa55

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2009, 21:10:58 »
8 cm? Nie mogę uwierzyć. Albo miałeś jakiś mega obniżający zestaw założony, albo wsadzili Ci springi nie od tego auta (co nawet nie wiem, na ile jest wykonalne). Może jakieś zdjęcia? Jesteś pewien, że to aż tyle? 8 cm to naprawdę dużo!

Jestem pewna, że tak dużo. Dlatego ONA się pyta  :-) , bo jak jutro podjadę do warsztatu chciałabym mieć pewność, że nie usłyszę "zdawało się pani". Zaraz podejdę i zrobię zdjęcie. Bardzo dziękuję za odpowiedź.  :-)

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2009, 21:11:43 »
w sumie nie jest to niemożliwe.... rozumiem ze przod 'urósł' tak od razu po wymianie ??
mi np. podksoczyl o jakies 4-5cm, tyle ze ja zostawilem seryjne gumy a w aso* na pewno wymienili je na nowe wiec to kolejne cm w gore :) z czasem sie to napewno ulozy ale tak samo jak bylo wczesniej nie bedzie :)

* czy innym warsztacie :-P
pamietasz moze jakiej firmy byly springi ?? moze OBK.. ??
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2009, 21:19:58 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2009, 21:42:49 »
Ach, najmocniej Cię przepraszam :(

Carinka, ja się zgadzam, że się koleżance nowe sprężyny ułożą, ale nie więcej niż jakieś pół do półtora cm! Bo jeszcze się nie spotkałem, by coś mocniej usiadło w ramach "układania się"...

8 cm to kosmos! Czekamy na fotki. Będzie łatwiej można coś powiedzieć.
Ogólnie to dość niebezpieczna sytuacja, lepiej dla charakterystyki prowadzenia pojazdu, by przód niżej siedział niż tył, jeśli już jakaś różnica w zastosowanych sprężynach ma wystąpić.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2009, 22:10:04 »
kropa55, nie mam niestety fotek przed wymianą ale 'po' wygladalo to mniej wiecej tak:

ale nie więcej niż jakieś pół do półtora cm! Bo jeszcze się nie spotkałem, by coś mocniej usiadło w ramach "układania się"...
wystarczy ze gumy sie zle uloza (a oto nie trudno) i juz auto idzie do gory :) dodatkowo mocowanie przytrzymujace sprezyne tez nie jest gladkie tylko jest odpowiednio wyprofilowane i wystarczy ze koniec sprezyny sie zle ulozy i juz mamy autko kilka cm wyzej ;) gdy sprezyna sie ulozy te cm znikaja ;)
u mie minimum z 2cm poszlo w dol :)
Starlet Power

kropa55

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2009, 22:21:57 »
Carinka 1.6 właśnie tak podobnie to wygląda. Niestety nie mogę przesłać zdjęcia, pojawił się komunikat, że  serwer z załącznikami jest pełny. Ale czy takie uniesienie przodu jest bezpieczne? przecież wiele parametrów się pewnie zmieni.

Pozdrawiam i dziekuję

kropa55

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2009, 22:30:39 »
Corolcia jest "niskopodwoziowa" i stabilna a teraz "urosła". Nie wiem czy to jest dobrze

Pozdrawiam i dzięki

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2009, 22:36:12 »
z 1-1,5cm to mi juz po kilkunastu km sie obnizylo :)
Ale czy takie uniesienie przodu jest bezpieczne?
a czemu ma nie byc ? :P ja tam osobiscie juz chyba nawet wole jak jest wyzej niz nizej :)
jakos tak bezpieczniej sie czuje jak zaliczam krawezniki :grin:
no i jak sie wjedzie w jakis las czy szuter to mozna sobie troszke poszalec i nie martwic sie ze sie zostawi za soba zawieszenie :laugh:
Starlet Power

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2009, 23:06:52 »
a czemu ma nie byc ? :P ja tam osobiscie juz chyba nawet wole jak jest wyzej niz nizej :)
jakos tak bezpieczniej sie czuje jak zaliczam krawezniki :grin:
no i jak sie wjedzie w jakis las czy szuter to mozna sobie troszke poszalec i nie martwic sie ze sie zostawi za soba zawieszenie :laugh:

Bingo !
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2009, 10:38:41 »
Carinka, Perzan, gdyby przód i tył urósł, to nie ma problemu (no może poza tym, że środek ciężkości idzie do góry i pokonywanie zakrętów przy większych prędkościach staje się zdecydowanie mniej bezpieczne). Jak jednak sam przód idzie do góry przy tak lekkim aucie, to gratuluję pomysłu, że nie ma to wpływu na prowadzenie/bezpieczeństwo. Jeśli już jakaś różnica występuje w autach (niezależnie czy po wyjściu z fabryki czy po zastosowaniu zestawów obniżających), to przód siedzi zawsze niżej po to, by auto się pewniej zachowywało (acz równica też nie powinna być zbyt duża).

Odnośnie tego co napisałeś wcześniej:
Sprężyna ma być tak skręcona z amorkiem przez montera, by przed zamocowaniem jej w aucie wszystko siedziało na swoim miejscu. Nie może być tak, że monter liczy na to, że zwoje wskoczą na swoje miejsce w kielichach. A co gdy jeden zwój wskoczy a drugi nie (jeśli w ogóle do tego dojdzie)? Ja się jeszcze nie spotkałem, by monter nie zwracał uwagi na to, jak sprężyna siedzi na mocowaniu. Jeśli gumy się źle ułożyły, też wskazane by było aby je poprawić... Jak można zrobić tak, aby było dobrze, to się tak robi a nie liczy na to, że "jakoś to będzie" lub "powinno się ułożyć".

Kropka, masz może jakąś fotkę która pokazuje różnicę przód-tył?
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2009, 10:42:53 wysłana przez Dagon »

kropa55

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2009, 12:03:36 »
Zdjęcia mają po 50 kb i 500 pikseli jeden z wymiarów. Pojawia się komunikat, że katalog załączników jest pełny. Nie wysyłają się.
Szefostwo w warsztacie powiedziało, że mam przejechać 200 km, wtedy trochę osiądzie  :-o i wtedy też ustawią zbieżność kół.

Dziękuję za pomoc  :-)

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopada 2009, 12:11:01 »
pokonywanie zakrętów przy większych prędkościach staje się zdecydowanie mniej bezpieczne).
nie zauwazylem :)

Jak jednak sam przód idzie do góry przy tak lekkim aucie, to gratuluję pomysłu, że nie ma to wpływu na prowadzenie/bezpieczeństwo.
ale to nie zaden pomysl tylko po prostu na codzien mam kontakt z takim autem :)
dodatkowo ja mam belke a w rolce jest wielowahacz, wiec skoro ja nie mam z tym zadnych problemow to w rolce raczej nie bedzie inaczej ;)

Sprężyna ma być tak skręcona z amorkiem przez montera, by przed zamocowaniem jej w aucie wszystko siedziało na swoim miejscu.
powinna :) ale gdyby tak wszystko wygladalo pieknie w praktyce jak w teorii to dzial "niepolecane serwisy" by nie istnial ;)

Pojawia się komunikat, że katalog załączników jest pełny.
wrzuc obrazki na http://www.fotosik.pl/ czy http://imageshack.us/ ;)
Starlet Power

kropa55

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2009, 12:21:19 »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2009, 12:33:33 »
Cytuj (zaznaczone)
powinna :) ale gdyby tak wszystko wygladalo pieknie w praktyce jak w teorii to dzial "niepolecane serwisy" by nie istnial ;)
Myślę, że koleżankę bardziej interesuje informacja, jak być powinno.

Co do reszty Twoich rewelacji się nie odniosę, bo mi się nie chce w kolejną dyskusję wdawać z Tobą. Ty nie widzisz problemów u siebie i jest to dla Ciebie wspaniały wyznacznik, pewnego rodzaju dogmat niemal. Z mojej wiedzy i doświadczenia wynika zupełnie coś innego, więc uważam, że dalsza dyskusja sensu nie ma a już na pewno temu wątku się nie przysłuży.

Kropka, różnica jest kolosalna. Jednak tył wygląda na wyeksploatowany. Przód być może siedzi nawet tak jak powinien (lub prawie jak powinien) ale tył moim zdaniem niekoniecznie. Może warto zastanowić się nad nowymi sprężynami i amortyzatorami również na tył?
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2009, 12:37:13 wysłana przez Dagon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl