Autor Wątek: Problem z Kierownicą  (Przeczytany 4156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Problem z Kierownicą
« dnia: 12 Listopada 2009, 18:42:48 »
Witam mam mały problem z położeniem mojej kierownicy otóż robiłem zawieszenie z przodu (łączniki stab,sworznie,końcówki kier itp)po całej operacji pojechałem na ustawienie geometrii zawieszenia i pojawił się problem z kier,nie jest prosto tylko lekko jest na lewą stronę ustawiona jak jadę prosto.Pojechałem jeszcze raz na sprawdzenie geometrii i to samo,sprawdzałem na frezach w kierownicy ale bez efektów.
Czy jest jakaś możliwość ustawienia kier w inny sposób żeby była prosto
Pozdr :-)

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Problem z Kierownicą
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2009, 18:48:26 »
W jakim zakladzie robiles ta geometrie?? "Fachowcy" powinni przed ustawieniem zablokowac kierownice w odpowiednim połozeniu, teraz wystarczy ustawic ja na koncowkach drazkow i bedzie prosto. Jedz do tych co spieprzyli i niech poprawia
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2009, 20:54:28 »
Robiłem to w dobrym zakładzie,gdzie maja najlepszy sprzęt do geometrii,z tego co zauważyłem to zakładali blokadę kół,mało tego to wstawiłem 2 raz do nich i powiedziałem ze kierownica jest lekko przestawiona w lewą stronę to wstawili jeszcze raz i wyszło to samo.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2009, 21:03:42 wysłana przez niger »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2009, 21:09:52 »
Nie chodzi o blokadę kół tylko o blokadę kierownicy. Skoro mówiłeś im, że masz kierę krzywo podczas jazdy na wprost, a oni niby to poprawili i nadal masz krzywo to ośmielam się stwierdzić, że nic nie poprawili. Jedź do nich, niech sami sprawdzą (przejadą się) i poprawią.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2009, 23:20:06 »
Właśnie mam zamiar jutro się przejechać do nich to 3-4 mm na obwodzie jest kierownica przesunięta w lewą stronę więc niech jeszcze raz dokładnie poprawią. Może macie jakieś wskazówki na co mam szczególnie zwrócić uwagę?
Pozdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2009, 00:25:27 »
Na nic.

Przed ustawieniem zbieżności mają ustawić kierownicę na zero i ją zblokować, i do niej później ustawiać koła.

Gdybyś miał więcej, powiedzmy 1-2cm na obwodzie, to wystarczyłoby obrócić o jeden ząbek na wieloklinie.

Zapłaciłeś ? Kiera była wcześniej prosto ? Więc tak ma też być po usłudze.

pzdr
3VZ.pl

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2009, 00:32:23 »
Mnie tak zrobili magicy w OSK... pojechalem do porzadnego zakladu na ustawienie tylu i przy okazji wyprostowali i kierownice-  regulacja na koncowkach zajela im jakies 3 minuty ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2009, 08:36:43 »
Tak Marcinie zapłaciłem za geometrie,i tak jak pisałem próbowałem jeszcze na kierownicy ustawić ale bez rezultatów,przed ustawianiem kier była prosto więc zostaje jeszcze raz do nich jechać i dokładnie przypilnować bo z takim położeniem kier dziwnie mi się jezdzi
Pozdr :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2009, 19:35:00 »
Nie wracaj do tej samej firmy.Ludzie sa nie nauczeni a jeszcze musza ustawiac geometrie o zgrozo.
Pierwsza rzecza jest zablokowanie kierownicy na wprost a pozniej dopiero ustawianie.Jezeli  od tego nie zaczeli tzn ze nie ukonczyli zadnej szkoly lub kursu i pojecia nie maja o pracy urzadzen nowoczesnych
do ustawianie geometri zawieszenia.Trzymac sie z daleka od takich warsztatow.Nabrac sie mozna raz ale nie drugi.Na poprawke niema co jechac moga jeszcze bardziej rozregulowac .
Pzdr.Sky.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2009, 23:31:07 »
Ja myślę, że to kwestia niezmienionego na czas oleju we wspomaganiu, na syntetyczny...

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2009, 09:55:50 »
Wspomaganie działa poprawnie,tylko krzyżak jest do wymiany,może dlatego kier jest przestawiona ze względu na luz.

PS Tabak kiedys pisałeś o jakimś krzyżaku odezwij się na gg

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2009, 11:34:37 »

Ja myślę, że to kwestia niezmienionego na czas oleju we wspomaganiu, na syntetyczny...

ten jak zwykle swoje.......
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl