Autor Wątek: Niskie obroty Toyota Tercel  (Przeczytany 9908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tercelek

• Gość
Niskie obroty Toyota Tercel
« dnia: 22 Grudnia 2009, 21:59:27 »
Witam Serdecznie wszystkich użytkowników. Kilka dni temu kupiłem mój pierwszy samochód jakim jest Toyota Tercel silnik 1.5 12V b+lpg z 1991 r. Wersja z USA.:)

Wiem że na początek może to nie jest cudo ale na pewno wyróżnia się z calego sznura golfów 2 na ulicy.
Teraz odnośnie problemu : a mianowicie silnik chodzi cicho i sprawnie jednakże jest jeden mankament po przełączeniu na lpg zaczyna schodzić  na bardzo niskie obroty że prawie przygasa. Nie wiem co może być przyczyną , poprzedni właściciel wymieniał filtr od gazu rok temu , wiec to chyba nie w tym rzecz.

Czy któś z forumowiczów ma podobnego tercelka byłbym wdzieczny za kontakt:)  Dzięki za wszystkie odpowiedzi.POzdrowienia Konrad.

Ps. dodam jeszcze że mam zaklejony wlot powietrza calkowicie i nie wiem czemu . Moja wiedza  samochodach jest znikomy wybaczcie :)
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2009, 22:11:41 wysłana przez Tercelek »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Niskie obroty Toyota Tercel
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:32:26 »
Wypadałoby pogratulować zakupu, ale mnie to auto przeraża przede wszystkim częstotliwością występowania w przyrodzie. :|
Owszem, pojazd rzec by można, egzotyczny, i będzie się wyróżniać z tłumu, ale nie chciałbym musieć szukać jakichkolwiek części zamiennych :|

A co do Twojego konkretnego problemu - znajdź sensownego gazownika w Twojej okolicy. Masz instalację co najmniej do regulacji o ile nie do remontu :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Tercelek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:53:54 »
Hehe tak wiem że dosyć popularne to nie jest a raczej w cale :D Jeśli chodzi natomiast o instalacje to była zakładana w tamtym roku , więc chyba na remont calkowity jeszcze za wczesnie , ale gazownika odwiedze :) A co do częsci to takie pytanko czy nie które podzespoły będzie można "wczepiać" z corollki paseo , starlet? :)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2009, 09:31:17 »
przedewszystkim odwiedziny gazownika i odklej dolot. Nie dziwne, że przygasa, też byś przygasał jakby Ci nos i usta zakleili. Patent z zaklejaniem dolotu to stara sztuczka gaziarzy na gasnące auto na wolnych obrotach. A więc dolot do odklejenia i instalka do regulacji, ale u kogoś z głową. Jeżeli dany gazownik powie Ci, że ten zaklejony dolot można tak zostawić, to uciekaj od niego czym prędzej......

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2009, 11:27:23 »
A co do częsci to takie pytanko czy nie które podzespoły będzie można "wczepiać" z corollki paseo , starlet? :)
bedzie mozna :) ale bardziej z paseo i starletki niz corolli ;)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2009, 12:02:48 »
Patrz przy regulacji czy gaziarz nie podkręca Ci obrotów przy przepustnicy.To jest zbrodnia i katorga dla silnika !!!!Zrób jakieś zdjęcie w jaki sposób ten dolot jest zaklejony.Po regulacji wszystko powinno wrócić do normy.
Pozdro

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2009, 13:02:08 »
robsajson dobrze prawi, nie pozwól grzebać przy przepustnicy. Jeżeli na Pb chodzi dobrze, to na LPG też ma chodzić dobrze, bez ingerencji w przepustnicę. Odklej dolot!!!!

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia 2009, 13:47:22 »
Wklej tu zdjęcie parownika i dalszej części instalki. Jak dobrze pójdzie to nie będzie Ci gazownik potrzebny. Do nich się jeździ tylko na wymiany filtrów. Pokaż co masz, to zaraz coś wymyślimy.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2009, 14:11:31 »
A co samemu się filtrów nie da wymienić?

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Grudnia 2009, 12:53:50 »
Samemu się wszystko da, tylko jeśli ktoś nie ma doświadczenia, niech lepiej nie grzebie na zasilaniu parownika. Później będzie na nas jak garaż w powietrze wyleci ;)

Tercelek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia 2009, 23:19:12 »
Święta i po świętach :D Czas się zabrać za samochód , dzięki za wszystkie uwagi . Na wstępie wymieniłem filterek od gazu i powiem że już jest ciut lepiej , lecz nadal pracuje za nisko i czasem gaśnie:) Dodam jeszcze że po uruchomieniu silnika i przełączeniu na gaz kiedy silnik jest zimny jest ok , natomiast gdy już sie rozgrzeje wtedy pojawia się problem niskich obrotów przy wyrzucaniu na luz i gaśniecia. Wrzucam kilka fotek z pod maski, i takie pytanko : czemu gazownicy przy zakladaniu instalacji zakleili wlot ? :)

http://img260.imageshack.us/img260/9426/tercel.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/9739/tercel001.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/2379/tercel002.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/6364/tercel004.jpg

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2009, 15:44:30 »
Patent z zaklejaniem dolotu to stara sztuczka gaziarzy na gasnące auto na wolnych obrotach.

dokładnie czytamy........

a uzupełniając. Chodzi o to, że jedziesz sobie powiedzmy 80km/h, wrzucasz luz i nagle mocno zubaża się mieszanka, za dużo powietrza za mało paliwa i  z tym często nie radzi sobie nstalacja LPG, najczęściej IIgen i trzeba dodać, tylko instalki kiepskie lub kiepsko założone.....

PozDRo

Tercelek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudnia 2009, 21:43:09 »
O właśnie o te wyjaśnienie mi chodziło :) Dobra odkleję ten wlot i zobaczymy.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudnia 2009, 22:02:57 »
Tabak ma rację.Jak doprowadzisz dolot do pierwotnego stanu,obroty same mogą się poprawić lub jeszcze bardziej się obniżyć i bez regulacji się nie obejdzie ale to nie problem.Widzę,że masz zaworek na wężu doprowadzającym gaz do miksera więc będzie łatwiej to ustawić.Ciekawy jestem tylko skąd ten silnik zasysa teraz powietrze skoro wszystko jest zaślepione  :huh:
Pozdro

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudnia 2009, 22:57:56 »
Pozdrowienia dla gaziarzy. To nie jest II generacja tylko pierwsza, bo nie masz sterownika oraz attuatora (silniczka krokowego zamiast pokrętła). No ale to nie przeszkadza w prawidłowej pracy silnika na LPG (troszkę więcej pali).

W ogóle pierwszą sprawą jest obadanie czy reduktor jest odpowiedni do mocy auta oraz czy jest dobrze dobrany mikser.

• Odklej wlot powietrza
  • Rozgrzej go do 90 stopni
  • Wykręć mocno pokrętło na wężu. Niech ktoś trzyma Ci silnik na 3500RPM. Zakręcaj pokrętło i w momencie, kiedy obroty zaczną Ci spadać odkręć o niecały obrót. Doregulujesz sobie w drodze, aby dobrze się zbierał itp. Najlepiej porównać z jazdą na PB.
  • Teraz na wolnych obrotach kręć pokrętłem na parowniku aż złapiesz taki zakres najwyższych obrotów. W każdym aucie jest różnie, w jednym auto utrzymuje się na równych obrotach przy jednym obrocie śrubki, w innym 1,5 itd Jeśli masz dwa pokrętła, to reguluj tym karbowanym na obrzeżu, a to drugie wkręć
  • Ustawiasz pokrętło na środku tego zakresu i lekko w prawo jeśli ma być bardziej ekonomiczne lub blisko lewej krawędzi, jeśli ma być dynamiczne i są problemy z przygasaniem. W ten sposób ustawiasz sobie stosunek paliwo/powietrze
  • Wyłącz silnik. Odpal, przejedź się. Jeżeli  za każdym razem kiedy zejdzie na niskie obroty wskazówka jest w tym samym miejscu, to jest dobrze. Jeśli za nisko ale cały czas tyle samo, to zweryfikuj to na przepustnicy. W tym przypadku, to na LPG ma mieć prawidłowe obroty. Lepiej nawet w okolicy 1000 ustawić.
  • Jeżeli po takiej regulacji auto będzie Ci gasnąć albo raz będzie 1000RPM a za chwilę 500 (szczególnie jeśli np na zimnym będzie nierówno pracował lub odwrotnie), to będą już za sztywne membrany w reduktorze. Wymiana membran lub reduktora.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl