Autor Wątek: e 12 problem z ogrzewaniem  (Przeczytany 6460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

666edek

• Gość
e 12 problem z ogrzewaniem
« dnia: 05 Stycznia 2010, 11:40:53 »
Witam, jakiś miesiąc temu stałem się szczęśliwym posiadaczem corolki 1.4vvt 2002r. Ogólny stan techniczny samochodu jest bardzo dobry i nie mam do niego zastrzeżeń. Problem tkwi natomiast w ogrzewaniu...Po tym jak zaczęły się obecne mrozy zacząłem mocniej z niego korzystać, i okazało się że nie działa tak jak trzeba, w samochodzie jest ogólnie chłodno, szyby nie do końca się nagrzewają. Ktoś powiedział mi że to może być termostat, ale kolega z autoryzowanego serwisu (nie toyoty) powiedział że jakby to był termostat, to temparatura silnika byłaby źle wskazywana, a z nią jest wszystko w porządku. I powiedział że może to być filtr kabinowy.Możecie to jakoś potwierdzić lub zaprzeczyć? może można to łatwo sprawdzić, albo z praktyki wiecie że to coś innego Czy może trzeba od razu walić do ASO?
z góry dzięki za każdą radę

oczywiście chodzi o toyotę e12, bez klimy

pozdrawiam

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: e 12 problem z ogrzewaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2010, 15:34:55 »
skoro jestes swiezym posiadaczem corollki, to mozesz sprawdzic po kolei wszystko zeby poznac autko ;-) ... jezeli wykluczasz termostat i silnik nagrzewa sie tak jak powinien to sprawdz ten filtr kanbinowy ... moze miec jakies znaczenie (np. gdy jest zabrudzony, to szybciej paruja szyby wewnatrz) i warto go wymienic na nowy ... moze byc tez nagrzewnica, chociaz to bym obstawial pozniej

czy dmuchawa dziala poprawnie?
czy z wszystkich wylotow leci takie samo powietrze przy ustawieniu na cieple?
sprawdz dzialanie na roznych polozeniach (nogi, szyba  itd)
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2010, 15:36:27 wysłana przez Radex E9 »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2010, 15:59:21 »
Radex E9 a tak w ogóle w autach bez klimy są zakładane filtry kabinowe. W YII luna z klimą trzeba samemu montowac ponieważ fabryka nie zakładała.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2010, 19:00:51 »
w niektorych sa montowane (np. nie w toyotach) , ale nie wiem czy akurat w tym modelu

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2010, 19:17:57 »
1. Sprawdź stan filtra kabinowego, dostęp w E12 jest prosty. Jeśli będzie bardzo zaśmiecony/brudny, to sprawdź czy auto lepiej grzeje po wyrzuceniu filtra. Potem/odrazu możesz założyć nowy filtr.
2. Sprawdź poziom płynu chłodnicy (w zbiorniczku wyrównawczym).

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2010, 20:51:59 »
Radex E9 a tak w ogóle w autach bez klimy są zakładane filtry kabinowe. W YII luna z klimą trzeba samemu montowac ponieważ fabryka nie zakładała.
nawet w carinach były filtry kabinowe, np w mojej bez AC, Wiadomo Yarek jest klasa niższa
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

andgron

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2010, 23:13:24 »
Mam również E-12 z 2002 r, hatchbek bez klimatyzacji -filtr kabinowy jest !

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2010, 23:30:34 »
właśnie właśnie, trochę z innej beczki, ale tez o ogrzewaniu. Czy jak skierujecie dmuchanie na szybę i na nogi, to czy z środkowych kratek też Wam leci zimne powietrze po mimo ustawionego ciepłego??

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2010, 00:04:18 »
właśnie właśnie, trochę z innej beczki, ale tez o ogrzewaniu. Czy jak skierujecie dmuchanie na szybę i na nogi, to czy z środkowych kratek też Wam leci zimne powietrze po mimo ustawionego ciepłego??

PozDRo

typowe i tak ma byc, jak uzyjesz szukaczki znajdziesz niejeden watek o tym , chocby w FAQ cariny
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2010, 00:11:16 »
dzięki za szybką odpowiedź. żeby nie odbiegać od wątku i skoro już tu napisałem to może ktoś mi powie co miał na celu producent projektując włąsnie tak układ ogrzewania?? Bo według mnie jest to całkiem bez sensu, ale może jest tego jakaś techniczna przyczyna, a ja się czepiam poprostu.....

sorki za malusieńki OT

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2010, 07:21:48 »
na szybe cieple, zeby odparowac
na nogi cieple, bo od nog naszybciej sie marznie ;-) i zeby odparowac wode z dywanika
ze srodka chlodne, bo zazwyczaj jedziesz w kurtce (krotki odcinek), to zebys sie nie przegrzal  <diabel>

nie znalazlem nigdzie jakiegos fachowego uzasadnienia  <kawusia>

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2010, 09:03:40 »
nawet w carinach były filtry kabinowe, np w mojej bez AC, Wiadomo Yarek jest klasa niższa
a może to kwestia tego, że dawniej montowane były filtry kabinowe a teraz montuje się przeciwpyłkowe  <diabel> <diabel> <diabel>

666edek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2010, 11:34:41 »
filtr kabinowy (znajduje się za schowkiem od strony pasażera) załatwił sprawę, teraz grzeje jak zły:D ale kolega zauważył jakieś wibracje przy ~1500 obr. wyjął graty spod machy ale niestety nic nie znalazł... jakieś pomysły?

dzięki za odpowiedzi:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl