Dorzucę moją ostatnią wakacyjną trasę. Na odcinku łącznie 3500 km w obie strony, z 5 osobami, pełnym bagażnikiem i dużym boxem na dachu, jazda w większości po autostradach, od 120 do 180 km/h, najczęściej między 140 a 160 Verso spaliło mi średnio 9.2l/100. Verso 1.8 jest więc oszczędne, chociaż znajomi jadący z nami równym tempem Camry 3.5 v6 277KM spalili dokładnie tyle samo co ja

Po raz kolejny sprawdziła się reguła, ze mały silnik zmuszony do dużego wysiłku spali tyle co duży zmuszony do małego (dla niego) wysiłku. Następnym razem nie będę się oglądał na pojemność i sprowadzę sobie Siennę z tym samym silnikiem 3.5 bo jest doskonały. Inna sprawa, że Verso okazało się dużo bardziej praktyczne od Camry podczas całego wyjazdu

Czasem myślę, że to taka nowa Carina E - auto bardzo praktyczne, dobrze pomyślane i dopasowane do gustów Europejczyków.
Ps Trzeba jednak pamiętać, że Verso jest zdolne do wyników spalania nieosiągalnych dla Camry v6 przy spokojnej, kapeluszniczej jeździe, dla Verso realnie minimum spalania na trasie to ok. 6l, dla Camry ok. 9l. Tylko trzeba tzw. jaja schować do kieszeni i jechać naprawdę spokojnie, a w Camry można sobie pozwolić na więcej bez dużego wysiłku dla silnika i radykalnego zwiększenia spalania. A przede wszystkim to znajomi jechali bez boksa co przy szybkiej jeździe musiało u mnie zwiększyć spalanie o ok. 1.5l jak sądzę