Autor Wątek: Zużycie paliwa Verso  (Przeczytany 213999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Zużycie paliwa Verso
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Sierpnia 2011, 23:56:52 »
Bierz przykład z Lwa2 - on zanim coś napisał to spytał adminów jak nie był pewien i dzięki temu mamy teraz ten dział, w którym możemy pisać o Verso :P

forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=22080.0

Może przy tej okazji uda się z kolei stworzyć oddzielny dział o Corolli Verso, choćby jako poddział tutaj albo w dziale "Van" i będzie porządek :-)  Jeśli czujecie taką potrzebę to dajcie wsparcie tutaj:

forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=26920.0
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2011, 00:47:19 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Października 2011, 13:39:35 »
Zima nieuchronnie nadchodzi a ja wspominając wakacyjny wyjazd wygrzebałem ze schowka notatki z urlopowych tankowań więc tak:
Trasa: Kraków - Toskania 1420 km + 650 km zrobione na miejscu Razem: 3490km
spalanie wg. komputera 8,5 l/100km wg. moich obliczeń nieco mniej niż 9l. Średnie prędkości na trasie: Kraków-Znojmo 80 km/h; Znojmo-Wiedeń 100 km/h, Wiedeń - Arezzo 150 km/h. Łączna masa pasażerów (2dorośli+2dzieci) około 170 kg + bagaż około 50 kg. Zero zewnątrznych "instalacji" na samochodzie. Zauważyłem, że w drodze powrotnej "średnie spalanie" wyświetlane na komputerku systematycznie malało... W sumie to z górki było więc pewnie dla tego mniej palił ?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Października 2011, 17:26:37 »
hehe - to spokojnie jeździcie (nawet jeśli tak nie uważacie) :)
Verso CVT 1,8:
-- spokojna jazda w ciągu pojazdów do ok. 100 km/h: 6,6 l
-- wartości zbliżone do Vmax: 12-13 l
-- miasto (b.dynamicznie) 11-12
Generalnie - skrzynia (tak jak się spodziewałem) rewelka! :) Da się super oszczędnie i da się super... szybko (jak na tego typu auto, skrzynię i silnik) :)
Myślę, że przy extra spokojnej jeździe "o kropelce" da się zejść bez problemów do ok. 5 l, ale... przyjemność z jady taka jak spalanie: znikoma.  <zalamka>
A do przodu założyłem H11 Osram Night Breaker Plus i nocą chyba niektórym wydaje się, że jedzie dużo większe i mocniejsze auto niż w rzeczywistości.  <brawo> Pytanie jak długo się żarówka nie spali....?  <diabel>

riesling

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Października 2011, 22:55:41 »
Zima nieuchronnie nadchodzi a ja wspominając wakacyjny wyjazd wygrzebałem ze schowka notatki z urlopowych tankowań więc tak:
Trasa: Kraków - Toskania ... Zauważyłem, że w drodze powrotnej "średnie spalanie" wyświetlane na komputerku systematycznie malało... W sumie to z górki było więc pewnie dla tego mniej palił ?

Jak popatrzysz na globus to zmienisz zdanie co do tego z górki  :cheesy:
Może zadziałało przyciąganie przez biegun magnetyczny?

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Października 2011, 11:09:20 »
Ściślej to "z górki" było od granicy w Villach czyli jakieś 2/3 długości trasy powrotnej.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Grudnia 2011, 15:54:25 »
Aktualizacja:

1.8 Valvematic manual
zuzycie paliwa komputer: 8.7 l/100
jest to srednia z przebiegu ostatnich 15.000 km
Jazda moja i żony, w dużej części miejska.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Grudnia 2011, 16:57:43 »

Albo ja mam popsuty samochód albo rożnie rozpatrujemy pojęcie "bardzo dynamicznie". Przy umiarkowanie dynamicznej jeździe miejskiej nie schodzi mi poniżej 12 litrów. Przy względnie płynnej oscyluje dookoła 10.

Zresztą, pojęcie jak słyszę o dynamicznej jeździe verso to mi się śmiać chce... ;)
pzdr.
Michał

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Grudnia 2011, 17:18:16 »
Zresztą, pojęcie jak słyszę o dynamicznej jeździe verso to mi się śmiać chce... ;)
No  właśnie  :laugh: Nie ma się co bujać ten pojazd jest mułowaty mimo 147KM. Moment max. nie jest powalający i osiągalny jak się nie mylę przy około 4000 obr. więc pośladków nie urywa  :| Na pocieszenie pozostaje właśnie względnie niewielkie zużycie paliwa jak kierowca słucha poleceń Kolegi "SHIFT-a" i gwałtownie nie depta po gazie. Z resztą apetyt na paliwo jest proprcjonalny do osiągów... Czyli niski stosunkowo...

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Stycznia 2012, 10:49:51 »
O, mój teść jest to jest oszczędny.
Pożyczył ode mnie auto, pojechał w trasę - komputer mu pokazał 6,4. Mi poniżej 7 w trasie nigdy się nie udało zejść. Powiedziałem mu tylko przed drogą, że auto ma 6 biegów  :grin:
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Stycznia 2012, 10:59:52 »
Ja ostatnio miałem 6,5, ale to wyjątek, bo z reguły oscyluję w granicach ok. 8 :)
No chyba że autostrada, to liczba od razu robi się dwucyfrowa i rośnie tak samo szybko jak słupki mijane po drodze. <taniec>

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Stycznia 2012, 11:03:30 »
Ja w trasie podobnie. 7,5 do 8,5.
pzdr.
Michał

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Stycznia 2012, 08:19:52 »

Albo ja mam popsuty samochód albo rożnie rozpatrujemy pojęcie "bardzo dynamicznie". Przy umiarkowanie dynamicznej jeździe miejskiej nie schodzi mi poniżej 12 litrów. Przy względnie płynnej oscyluje dookoła 10.

NIestety w mieście się cudów nie osiądnie. Ja mam podobnie ale co sie dziwić. Wyjeżdzam z garażu podjeżdzam pod do. Potem  2 kilometry na pływalnię. Powrót do domu. Śniadanie o dalej jezda niecały kilometr do przedszkola potem podobny odcinek do pracy. Z pracy czasem musze wyjechać coś załatrwić wszędzie podobne krótkie odcinki. Potem pływalnia córki, albo inny trening, czy kółko i w ciągu dnia przejechanych około 20 do 30 kilometrów w krótkich odcinkach. Silnik mało kiedy ma okazję się dobrze rozgrzać. I wychodzi tak jak piszesz mgenek. W trasie to mi wyszło 8l, więc chyba nieźle, ale to była moja pierwsza trasa za tydzień znów się wybieram na dłuższą przejażdżkę to sobie porównam.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Stycznia 2012, 09:27:33 »
Prawda.
A jak się przyciśnie to i 14 potrafi wyjść w mieście - ale radość z jazdy większa (jak i spalanie).
IMHO to kwestia nie tyle masy, co dużych oporów (wymiarów). Masa robi swoje - ważyłem swoją, to jakieś niecałe 1600 kg wyszło (1630, ale z 60 kg było w bagażniku) dla Premium z CVT. Bo i ta szyba na dachu i CVT też swoje ważą.
Moim zdaniem 11-12 w mieście to taki wynik normalny dla spokojnej jazdy, co nie znaczy zawalidrogi.
Przestrzeń w środku to opory na zewnątrz - bo tutaj wysokość robi swoje. Avensis z tym samym silnikiem i w tych samych warunkach palił ze 20% mniej. No i jechał dużo lepiej.
Ale ja tam wolę jednak Verso... - mimo że droższe a (niby) mniejsze. A jednak większe... <brawo>

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Stycznia 2012, 09:54:25 »
Avensis z tym samym silnikiem i w tych samych warunkach palił ze 20% mniej.

Avensis z CVT czy manualem? Pytam bo przyczyna tej różnicy może być inna niż tylko opory powietrza. Mi Verso 1.8 z manualem pali 6.5-7.5 l w trasie, ok. 9-10 l w mieście, średnio 8.6-8.8 l.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2012, 09:56:05 wysłana przez Milos »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Stycznia 2012, 10:03:08 »
Jeździłem CVT 2,0 i 1,8 z manualem - generalnie paliły... podobnie. Bo to co CVT nieoszczędnie spalił w jednych warunkach (dynamicznie), to "odzyskał"... w korkach miastowych.
W trasie te 6,5 z CVT dla Verso nie problem uzyskać, nawet wyprzedzać można od czasu do czasu :) W mieście 10 litrów uważam, że się da, ale... nie na moje nerwy taka jazda  :grin:
Jak mi schodzi do 11 w mieście, to się cieszę, ale nie jeżdżę dla rekordów spalania, tylko od czasu do czasu przynajmniej przyjemność z jazdy lubię po prostu mieć :)
Poza tym... każde ma inne to miasto. U mnie na ten przykład dwupas to rzadkość, niestety.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl