Autor Wątek: Zużycie paliwa Verso  (Przeczytany 214069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zużycie paliwa Verso
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Lutego 2014, 14:57:21 »
mundek - mam podobnie, też potrafi mi zgasnąć przy ruszaniu ze świateł, taka jest widocznie kara za jazdę automatem przez parę lat tak na poważnie - jeżdżąc automatem przez parę lat, kierowca nabiera innych nawyków, zachowań, ma więcej czasu na reakcję, jazda taka jest o  wiele bezpieczniejsza niż manualem, przesiadka na skrzynię manualną bywa trudne, oj bywa
to że jazda automatem jest bezpieczniejsz to nie ma dwóch zdań. te zmiany biegów i pamiętanie o tym że to manual niezmiernie mnie rozprasza. Z tą karą to też masz rację. Kilka razy dałem usiąść za kółko łepkowi co ma prawko od roku. No i wsiadł wyluzowany, ani razu mu nie zgasł, ani razu nie przegiął z nadmierną przygazówką, poprostu pojechał idealnie, a i zużycie zaczęło spadać. Ale chyba już zaczyna być ok. poprostu na jedynce sprzęgło puszczam tylko do połowy i zaraz dwójeczka.  :)  fajna sprawa jest z tym wspomaganiem ruszania na wzniesieniu.

aha. kiedyś myślałem że to co mówią o tym że jeśli dojeżdżasz np. do świateł na luzie, to bierze trochę paliwa, a takie samo dojeżdżanie samym rozpędem ale z włączonym biegiem nie bierze paliwa. a tu na tym wyświetlaczu chwilowego zużycia pokazuje że faktycznie tak jest. Swoją drogą nie będę na to chyba więcej patrzył bo jak chwilowe zużycie skacze do 30 to ciśnienie skacze mi chyba do 300  :shock:

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2014, 15:06:09 wysłana przez mundek »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Lutego 2014, 15:20:23 »
To zerowe spalanie przy dojeżdżaniu na biegu i puszczonym gazie (w większości zakresu obrotów, choć nie w całym) to od lat tak jest we wszystkich nowych autach z wtryskiem.
Jednakowoż nie zmienia to faktu, że... współczuję przesiadki z dobrego na złe (manual).
Tyle dobrze, że auto dobre - bo Toyota.  <taniec>

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Lutego 2014, 15:39:48 »
To zerowe spalanie przy dojeżdżaniu na biegu i puszczonym gazie (w większości zakresu obrotów, choć nie w całym) to od lat tak jest we wszystkich nowych autach z wtryskiem. Jednakowoż nie zmienia to faktu, że... współczuję przesiadki z dobrego na złe (manual). Tyle dobrze, że auto dobre - bo Toyota.   
spoko. mam gdzieś tam kłębek drutu, parę srub, jakiś klej i trochę kitu, to se przerobię na automat  :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Lutego 2014, 15:48:45 »
...i jakiegoś chińczyka, żeby sprzęgło obsługiwał.  :cheesy: :good: :cheesy:

Offline SEBASTIAN_VERSO

• Początkujący
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Marca 2014, 12:17:51 »
1.8 benzyna

trasa Warszawa-Łeba-Warszawa -   ok 1100 km  -  85% autostrada  -  140-160 km/h
wg komputera 9,2 l/100km

5 osób + bagaże

miasto    bardzo spokojna jazda  na razie  6,8l/100 km

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Marca 2014, 14:20:47 »
Ja dodam, że moje Vero pali o 0,5L/100km więcej niż wskazuje pseudokomputer. Sprawdzone na dystansie prawie 5000km w cyklu 50/50 miasto-trasa.

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Marca 2014, 16:42:38 »
Panowie, może ktoś podpowie o co chodzi. Otóż spalanie zeszło mi do 8,3 i tak dłuższy czas się utrzymywało. dziś nudząc się pomyślałem skasuję te ustawienia. No i skasowałem to spalanie. Wtedy odrazu wyskoczyło spalanie 12,1 i po przejechaniu 30 km nic się nie zmniejszyło. A tam gdzie jest to chwilowe spalanie, co to jak się dojeżdża bez gazu pokazywało zero teraz gdy dojeżdżam bez gazu pokazuje 30 L. Czy ktoś wie o co kaman? czy coś się zawiesiło?  :-(

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Marca 2014, 17:35:55 »
Te 12 to nic dziwnego, w pewnych warunkach może być i 22 - ale jak na dojeżdżaniu z puszczonym gazem przy obrotach wyższych niż ok. 1000-1500 obr. masz "max" spalanie, to coś nie teges rzeczywiście. Doraźnie można odpiąć aku na parę minut i zobaczyć - ale ja bym pojechał do ASO, póki to widać, bo jak odepniesz aku i na chwilę problem rozwiążesz a potem wróci, to w ASO nie będziesz miał śladu, że to nie pierwszy raz.
I daj znać co ustaliłeś. :grin:

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Marca 2014, 19:18:17 »
ale to musi być jakiś błąd bo bez gazu pokazuje 30 a jak lekko dotknę gaz to wraca do ok. 8-9

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Marca 2014, 20:52:58 »
a nie zmieniles sobie jednostek przez przypadek ?

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 17 Marca 2014, 21:08:14 »
a nie zmieniles sobie jednostek przez przypadek ?

może bo nawet nie wiem co to znaczy. Jakbyś mógł to wytłumacz łopatologicznie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #101 dnia: 17 Marca 2014, 22:15:01 »
w wiekszosci toyot ustawisz l/100km, km/l i mpg.

szczerze to nie wiem gdzie w verso sie to ustawia - zajrzyj do instrukcji obslugi

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Marca 2014, 22:18:04 »
mechu dobrze myśli - jeśli zmieniłeś sobie jednostki, to pokazuje faktycznie odwrotnie, bo np. nie pokazuje spalania 0 l/100 km, tylko że np. 30 km/na 1 litrze paliwa możesz przejechać :cheesy: :good:
I stawiam na to, że mechu ma rację  :good:
Jednostki zmienia się tymi samymi przyciskami "display", którymi zmieniasz pozycje widoczne na kompie - tylko musisz wejść w pozycję ustawień dłuższym naciśnięciem. :grin: Tak jak zmieniasz godzinę... - chyba że też nie wiesz. :cheesy:

Offline mundek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Marca 2014, 06:45:40 »
no godzinę wiem jak się zmienia, ale już niczego się nie dotykam. popróbuję jeszcze pokombinować przy tym spalaniu

Offline MateuszW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:25:59 »
Jaki masz przebieg, jaki masz silnik, który rok produkcji, ile pali, czy kupiłeś nowy czy używany, czy miałeś jakieś problemy podczas eksploatacji jeżeli tak to jakie? Czy jesteś zadowolony z Verso i czy ponownie kupił byś taki model.  Wątek rozpocząłem po to by wymienić się opiniami a w szczególności na co zwrócić uwagę podczas użytkowania by niemieć problemów na przyszłość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl