Autor Wątek: Zużycie paliwa Verso  (Przeczytany 214070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Zużycie paliwa Verso
« Odpowiedź #150 dnia: 21 Kwietnia 2016, 17:57:33 »
Nie wiem czy trollując pali ci koleżko

Po pierwsze nie trolluję.
Po drugie nie jestem twoim "koleżką".

Po trzecie jestem użytkownikiem samochodu nie od dzisiaj więc wiem ile spalają paliwa  :wallbash:
Po czwarte, wiem, że mój Auris 1,6 (lżejszy chyba od Verso (?) , skrzynia ręczna) jak i poprzednie samochody ok. 10 l/100 km to pali po mieście i bez butowania  :cheesy:
Po piąte wiem, że zejście

na upartego nawet jeszcze poniżej 4 l/100 km.

nawet przy jednostajnej jeździe po pustej drodze z prędkością ok. 90 km/h jest trudne nawet w dieslu  :shock:

Po szóste , wiem że jesteś fanem Toyoty (jak ja  :good:) z CVT w szczególności , ale w takie spalanie to nie uwierzę  :grin:

A tak w ogóle   :beer: , azaliż  :cheesy:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #151 dnia: 21 Kwietnia 2016, 18:16:08 »
Nie musisz wierzyć, aby coś miało miejsce w rzeczywistości. :cool: To już od 2000 lat wiadomo. :-P
Azaliż.  :cheesy:

Offline Cygan_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 23 Lipca 2016, 16:06:53 »
Po przejechaniu 3 tys. km to spalanie w mojej 1.8 benzynie zaczyna mnie cieszyć bardziej niż na początku. I w sumie tak jak koledzy pisali w wątku "diesel czy benzyna" wygląda to troszkę lepiej niż się spodziewałem (a spodziewałem się podobnego spalania jak w poprzednim moim samochodzie czyli octavi 1.4 tsi).

Na takiej trasie nie autostradowej miałem wyniki pomiędzy 5,5 a 6 l/100km (jazda spokojna 3 os. + bagaż). Autostrada z prędkościami około 120 - 160 km/h wychodzi średnio około 7,8 - 8,2 l/100 km. Miasto około 8 l/100 km.

W najbliższym tygodniu przetestuje na trasie Kraków - Piła.
Verso 1.8

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 26 Lipca 2016, 00:50:13 »

(a spodziewałem się podobnego spalania jak w poprzednim moim samochodzie czyli octavi 1.4 tsi).

Na takiej trasie nie autostradowej miałem wyniki pomiędzy 5,5 a 6 l/100km (jazda spokojna 3 os. + bagaż). Autostrada z prędkościami około 120 - 160 km/h wychodzi średnio około 7,8 - 8,2 l/100 km. Miasto około 8 l/100 km.

U mnie w sumie dość podobnie. Na 7 z Warszawy do Gdańska, rodzina+wakacyjne bagaże na pokładzie, pokazał średnie 7,4. Miejscami toczy się tam 30 km/h, miejscami można rozbujać do 180...
A średnia z prawie 10 tys. km (od lutego tego roku) to 8.2, 50/50 miasto (Wawa)/trasa, ale dzienie przebiegi najczęściej nie więcej niż 50 km.

Mam do Ciebie pytanie: jak oceniasz komfort jazdy Verso względem Octavii? Chodzi mi o wygłuszenie wnętrza i pracę zawieszenia. Któryś (który?) wyraźnie lepszy, czy bez większej różnicy..?

Offline Cygan_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 31 Lipca 2016, 17:02:09 »
Kraków - Piła (A4 -->1/S1/A1 --> 10/S10) i powrót przez Biskupin/Gniezno/Kruszwica/Włocławek i dalej A1/1/A4.
W sumie ponad 1200 km - srednie spalanie według komputera to 7,2 litra/100 kk. Uważam, że wynik przyzwoity. Jutro będę tankował to sprawdze czy z tankowaniami się pokrywa.

Co do pytania to im dłużej jeżdże verso tym mi się bardziej podoba. Troszkę lepiej wybierała nierówności octavia ale to chyba kwestia zawieszenia (tu jest belka a tam miałem wielowahaczowe) i bardziej pewnie w zakrętach - tu z kolei pewnie kwestia i zawieszenia i nizej położonego srodka ciezkosci. I jednak w octavi było ciszej przy dużych prędkościach. Ale verso tez prowadzi się dobrze.

Verso 1.8

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #155 dnia: 31 Lipca 2016, 17:56:10 »
Masz rację - w Avenie też lepiej wybierane były nierówności, też wielowahacz. A w zakrętach i hałasie dochodzi jeszcze jedna sprawa: wysokość auta. :cool:
Tym niemniej IMHO Toyota jest jak wino: w miarę upływu znajomości zyskuje ona.  :good:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 01 Sierpnia 2016, 01:54:04 »
Dziś powrót z wybrzeża, Słupsk-Trójmiasto-Warszawa (siódemką). Styl w pełni emerycki, tzn. max 100/h, średnie spalanie wg komp. 6,1. Żona nie krzyczy, dzieci nie wymiotują, auto się nie męczy - kierowca zadowolny ;-) A że wyprzedzały mnie Passaty ze sporymi przyczepami campingowymi - zacisnąłem zęby i wytrzymałem ;-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #157 dnia: 01 Sierpnia 2016, 16:15:34 »
Katowice - Ateny.
Jazda bez szalenstw - na tempomacie - zgodnie z przepisami do granicy greckiej - w grecji po grecku :)
Auto zaladowane na max + 4 os.
6.7l zarowno z kompa jak i po tankowaniu.

Nic nie boli po trasie :)

Versolot 1.6valve

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 02 Sierpnia 2016, 01:14:11 »

Katowice - Ateny.

O rzesz...naprawdę długi odcinek testowy ;-)
Mnie po Słupsk-Wawa bolała tylko prawa noga...brak tempomatu :-/
Pod koniec trasy myślałem nad zamontowaniem, ale na jeden wyjazd w roku nie opłaca mi się gmerać w aucie.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 02 Sierpnia 2016, 08:06:41 »
Trasa: okolice Wrocławia - nad morze: 90% trasy po S8 i A1 suma 650 km.  2 os. dorosłe + 3 dzieci. Bagażnik zapakowany po dach, namiot i inne takie rzeczy kampingowe + box dachowy 400 l. Spalanie 8.2. Jazda nocą na tempomacie 130

To samo w drodze powrotnej 8.8 ale jazda w dzień również na tempomacie. Jazda mniej płynna przez ruch.

Auto obecnie po pół roku posiadania ma 11 tys. przebiegu. Sporo jeździmy. Bardzo sobie je chwalimy, a patent z 2 rzędem foteli, który można ustawić dowolnie jest rewelacyjny - szczególnie chodzi mi tu o odchylenie oparć do snu. Czy to noc czy dzień, kładę oparcia. Dzieciaki w fotelikach kimają. Kierowca może spokojnie jechać.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2016, 08:10:20 wysłana przez gmarcin »
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 03 Sierpnia 2016, 14:46:28 »
A ja mam ciekawą obserwacje, ze Verso nr 3 pali mniej niz Verso nr 2... Auta blizniaczo podobne. Roznica w przebiegu 3000 km (5000 vs 8000 km przejechanych). Co mnie cieszy.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #161 dnia: 05 Sierpnia 2016, 07:05:19 »
A ja mam ciekawą obserwacje, ze Verso nr 3 pali mniej niz Verso nr 2... Auta blizniaczo podobne. Roznica w przebiegu 3000 km (5000 vs 8000 km przejechanych). Co mnie cieszy.
To czym się różnią? Chyba nie silnikiem?
Obi

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 05 Sierpnia 2016, 19:02:19 »
Niczym... poza 3000 km przebiegu, jak wspomnialem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #163 dnia: 05 Sierpnia 2016, 20:02:58 »
Nie znam dokładnie pozostałych uwarunkowań (choć jak się drugi raz jedzie tym samym autem, to jedzie się zwykle już inaczej niż za pierwszym razem - bo się auto już zna), ale różnica 5000 vs. 8000 km przebiegu to jest duża różnica: blisko 60%, co na dotarciu może mieć akurat duże znaczenie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #164 dnia: 05 Sierpnia 2016, 20:33:35 »
blisko 60%, co na dotarciu może mieć akurat duże znaczenie.
Nie ma - akurat przejechalem verso prawie 5tys km w 2 tyg - obecny przebieg 10tys.
Spalanie caly czas takie same.
Minimalnie sie zwiekszylo na powrocie bo przez 600km wialo mocno od przodu.

Z całej trasy spalanie 6.87l - idealnie pokrywa sie z tym z wyświetlacza (6.9)
Dalej jestem zdumiony ze to tak mało pali.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl