Autor Wątek: Zużycie paliwa Verso  (Przeczytany 213966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Zużycie paliwa Verso
« Odpowiedź #180 dnia: 19 Marca 2018, 18:18:51 »
Jestem posiadaczem Toyoty Verso z 2016 r z silnikiem benzynowym 1,8

Jaki przebieg, bo nówki na początku więcej palą?

Jak z 2016 roku to już nie jest taka nówka :)
Ma co najmniej te 10-12 tkm nakręcone na koła.

na 100km cyklu mieszanego 11l

Jestem skłonny w to uwierzyć, chociaż np. w porównaniu z takim Aurisem 1,6 (ma chyba lepszą aerodynamikę i jest pewnie ciut lżejszy, ale ma mniej Nm) powinien średnio moim zdaniem spalać 1-2 litry mniej.

to samo na trasie...

To zależy od trasy.
Jak jeździsz głównie krajówkami , przepisowo (no powiedzmy +10-20 km/h ponad dozwoloną) to faktycznie dużo , ale jak gnasz autostradą ponad 160 km/h to pewnie w normie.

PS
Czytałeś pewnie opowieści dziwnej treści jak to Verso można spalić 4 l/100 km "przy spokojnej jeździe" ?
Jak masz małe dzieci czytaj im takie bajki do snu :)

Ja wczoraj w/w Aurisem , po pustym mieście , jadąc spokojnie zgodnie z przepisami , na piątym biegu, na nagrzanym wcześniejszą jazdą silniku , na odcinku ~10 km zrobiłem spalanie w/g komputera (wskazanie po zgaszeniu silnika od uruchomienia silnika) 6,8 l/100 km.
I naprawdę jechałem tak, żeby pobić rekord minimalnego spalania.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 18:26:51 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #181 dnia: 19 Marca 2018, 19:03:03 »
Ano racja - nie nówka. Tak mi się skojarzyło, bo "szczęśliwy" posiadacz ;) Zabrzmiało, jakby kupił tydzień temu - ale moja wina :)
Mi pali między 4 a 14 litrów na setkę, ale ja mam CVT (bo to też ma wpływ: zarówno na min. jak i max. wartość).

P.S. Słyszałeś opowieści, jak to "nie widzieli, to nie uwierzyli, bo nie umieją też tak"? :)

Offline Teges

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #182 dnia: 19 Marca 2018, 19:30:42 »
hej

posiadam od nowości...
przebieg 13.000km
skrzynia manualna
koła r16

jeżdżę wydaje mi się że normalnie ogólnie to 80km/h przy wyprzedzaniu "ogień" na tłoki i 120km/h

zauważyłem że ściągając nogę z gazu komputer pokazuje mi wzrost spalania na 30l/100km  dodając gazu spalanie spada na około 10l/100km

cykl mieszany to 70km w mieście reszta to trasa czyli 30 km

wcześniej jeździłem dieslem 1.9tdi
nie liczę że spalanie bedzie na poziomie 4 l/100km bo wiem że to nie możliwe ale chciałbym osiągnąć 8l/100km

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #183 dnia: 19 Marca 2018, 19:34:19 »
Jak po sciagnieciu nogi pokazuje wiecej to moze masz ustawione km na litrze a nie odwrotnie

Offline Teges

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #184 dnia: 19 Marca 2018, 19:42:22 »
Jak po sciagnieciu nogi pokazuje wiecej to moze masz ustawione km na litrze a nie odwrotnie

mam instrukcję użytkownika .... ale jak sprawdzić to ustawienie?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #185 dnia: 19 Marca 2018, 19:55:02 »
Mi pali między 4 a 14 litrów na setkę, ale ja mam CVT (bo to też ma wpływ: zarówno na min. jak i max. wartość).

P.S. Słyszałeś opowieści, jak to "nie widzieli, to nie uwierzyli, bo nie umieją też tak"?

Taki motorower zwany chiński skuter (też jakby nie było ze skrzynią CVT :) ) spala 2,5-3,0 l/100 km.
A ty chcesz powiedzieć (napisać), że samochód ~ 10 razy cięższy też tyle ci pali ?????????

Może te 4 litry to spalanie chwilowe :) (ja też takie widuję na wyświetlaczu jak minimalnie podniosę prawą stopę z pedału gazu).
Udało ci się kiedyś przejechać drogą krajową odcinek 100 km nie przekraczając prędkości dozwolonej 90 km/100 km i zużyć na tym odcinku 4 litry paliwa ?
No to o czym my tu rozmawiamy ?
Jak tak kiedyś zrobisz to będziesz mógł napisać że masz średnie spalanie (na odcinku 100 km) 4 l/100 km :).
Tylko nie jedź podczas tej 100 kilometrowej "próby" na najwyższym "biegu" w tym CVT (czyli z obrotami 1200 rpm) z prędkością licznikową 60-70 km/h :)
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 20:08:14 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #186 dnia: 19 Marca 2018, 20:16:16 »
1) Oczywiście: przy jeździe strasznie mułowatej po równej, w miarę pustej drodze w niedzielę 60-80 km/h i strasznie delikatnym obchodzeniu się z gazem do 3,8 l można zejść. Przy czym jak dla mnie to męczarnia jest: zrobiłem to 2-3 razy i więcej mi się nie chce.
2) Wspomniany skuter również posiadam. Jednak nie jeżdżę nim w trasę.
3) Samochód raz rozpędzony do dalszej jazdy (o ile nie stajemy np. na światłach i nie zwalniamy zbytnio) nie potrzebuje siły/mocy potrzebnej do rozpędzenia 1,5 tony jego wagi: jak to się teraz nazywa częściowo "żeglujemy".
4) Toyota Yaris hybrydowa spaliła 1,3 l/100 km na testowej trasie: chcesz wmówić, że jak to ująłeś "10x cięższa niż skuter" - a pali mniej niż skuter?
Obydwa porównania są nie na miejscu.

Nie rozumiem: nie masz problemu z moimi 14 litrami a masz problem z 4 litrami w specyficznych i opisanych warunkach?
Dlaczego to dla Ciebie problem, skoro ja nie piszę, że kłamiesz, a Ty tak sugerujesz - jeśli nie mam powodu kłamać? Co zyskam...?

Taka propozycja choć uważam, że na pewno rękawicy nie podejmiesz: przyjeżdżasz do mnie, jedziemy na odcinku testowym moim autem: jak spalanie nie spadnie poniżej 4 l/100 km, to zwracam Twoje koszty dojazdu a dodatkowo zatankuję Ci pełny bak w Verso.
Jak przegrasz: tankujesz moje Verso i Yarisa do pełna. Dodatkowo piszesz tutaj, że się myliłeś - i przeprosiny.
Podejmiesz rękawicę? Czy dalej tylko puste słowa?

...wiem, wiem: teraz usłyszę, że "kłamiesz ze spalaniem, ale nie będę tego sprawdzał i jeździł. :(

Swoją drogą: nie wiem czemu Cię drażni coś, czego nie doświadczyłeś osobiście. Nie wiem dlaczego innych traktujesz jak kłamców, podczas gdy ja nic takiego Tobie nie wmawiam? Masz jakieś ukryte powody czy jak...
W końcu niech komuś spala 4 czy 14 litrów - jakie to ma znaczenie?  :cool:
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 20:19:27 wysłana przez Horus »

Offline Arczi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 19 Marca 2018, 20:22:41 »
Teges masz ciezka noge i tyle. Moja (1.8 M/T ale 17") a tez mam od nowosci przy takim przebiegu srednie miala ~8/100.
Teraz mieszany cykl to ~7/100. Potrenuj jazde i zejdziesz do normalnych wynikow.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #188 dnia: 19 Marca 2018, 20:26:58 »

(...)

Oczywiście, że rękawicy nie podejmę.
Bo po co ?
Co więcej, jestem skłonny nawet uwierzyć we wszystko co od tej pory napiszesz o "raz wprawionym w ruch" , "żeglującym w specyficznych warunkach" 1,5 tonowym Verso które jeszcze produkuje paliwo :)

PS
Obiecuję, nie będę już z tobą dyskutował na temat spalania.

PS2
Chyba mnie jednak sprowokowałeś :)

jedziemy na odcinku testowym moim autem:

Zgodnie z kodeksem rycerskim jako wyzwany na pojedynek ja wybiorę "odcinek testowy"
I pojedziemy na moich warunkach :)
Jak będzie krajówka to jedziesz 1/3 trasy (ze 100 km) 90km/h , 1/3 w mieście jedziesz z maksymalną dopuszczalną prędkością , a ostatnie 1/3 z tych 100 km wyskoczymy na autostradę i polecimy 140 km/h licznikowe.
Pasi :):):)
A jak zużyjesz podczas tej próby (100 km) 4 litry wahy to zatankuję ci pod korek i Verso i Yarisa i chiński skuter :)
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 20:41:11 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #189 dnia: 19 Marca 2018, 20:32:28 »
Ano właśnie  :good: Nie dyskutuj, skoro nie masz ochoty i chęci wyjścia poza puste słowa - w kierunku do rzeczywistości.
Widać, że się jednak boisz, że mógłbyś przegrać. I co wtedy? Jak wtedy bluzgać, że "łyżka na to niemożliwe"...?  <taniec>
Lubisz i umiesz tylko ośmieszać.
Zamiast mierzyć się z rzeczywistością.  :cool:

Offline Arczi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 19 Marca 2018, 22:02:18 »
Mialem napisac "jak dzieci" ale nie bede obrazal dzieci. Dno z plukaniem od spodu. Zalosne sa te przepychanki wszystkowiedzacych :czerwona:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #191 dnia: 19 Marca 2018, 23:11:43 »
Ano jak dzieci: jak uważa, że "to niemożliwe", to nic nie zmieni kłócenie się ze mną.
A jeśli uważa, że kłamię i chce to udowodnić - to dałem możliwość. Możliwość, w której ja też mogę stracić.
Ale teraz większość ludzi jest bez honoru, a słowo traktuje byle jak, że można za przeproszeniem chrzanić byle co, bo "internet wszystko przyjmie".
Kiedyś był honor i słowni ludzie go mieli.
A teraz jest jak w podstawówce: zawsze znajdą się ci, co mają same pały i tylko... w gębie są mocni - bo nie w czynach. :cool:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 20 Marca 2018, 10:30:52 »
mam pytanie dotyczące spalnaie Bp 95

na 100km cyklu mieszanego 11l
to samo na trasie...

Ponieważ nie mogę edytować wcześniejszego posta, podaję ci link do raportów spalania

https://www.autocentrum.pl/spalanie/toyota/verso/minivan/

Zobacz jak to wygląda u innych.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #193 dnia: 20 Marca 2018, 11:36:30 »
1) Ale mnie nie obchodzą inni.
2) Miałeś już nie ruszać tematu spalania ze mną  :grin: Dałem Ci szansę - nie skorzystałeś. To weź wyluzuj i zastanów się, dlaczego tak cię to drażni?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 20 Marca 2018, 12:10:16 »
2) Miałeś już nie ruszać tematu spalania ze mną  :grin: Dałem Ci szansę - nie skorzystałeś. To weź wyluzuj i zastanów się, dlaczego tak cię to drażni?

Weź się chłopie ogarnij.
Złość cie zaślepia.
Wszędzie węszysz spiski ?

Zobacz czyjego cytatu użyłem , czyli komu odpowiedziałem.
Napisałem ci przecież, że kończę z tobą dyskusję o spalaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl