Autor Wątek: PREVIA i GAZ wybuchowa mieszanka  (Przeczytany 53621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maran

• Gość
PREVIA i GAZ wybuchowa mieszanka
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Kwietnia 2005, 02:28:36 »
tłumiki w previach sa ponoc "nierdzewne" , naprawde nie znam takiego mocnego na zewnatrz tłumika , wymieniłem 2 razy : 1. Tico sie na nim rozbiło bo  niewyhamowało 2. z powodu juz zbyt głosnego gwizdu- jakas przegroda sie w nim wypala - usterka fabryczna aczkolwiek ten pierwszy tej wady nie miał.  
myslałem ze wymieniasz cały przegub razem z satelitami a jesli tylko osłonęgumową czyli nanżetęto 350zł w serwisie ale mozna cos dopasowac mysle ze do 100zł, pare lat temu dałem chyba 30zł, wystarczy zmierzyc srednice półosi w miejscach montazu cybantów.
Gabrish -  moja rada dla wszystkich - zanim powierzysz auto warsztatowi postarac sie zebrac max wiadomosci na dany temat np. tutaj na forum to wpaniała mozliwosc, warsztaty niestety na widok previi dostaja małpiego rozumu i czesto walą jakies dziwne ceny do których snuja opowiesci ile to trzeba sie tutaj narobic i jaka to nietypowa robota. Pamietam jak kilka lat temu w warsztatach kiedy brali previe na podnosnik to mechanicy z innych stanowisk sie schodzili i starali sobie wytłumaczyc na wzajem o co tutaj z tym lezacym silnikiem i napedem chodzi, 2mosty 2 skrzynie 2sondy 2chłodnice / a nawet 3cia do oleju ze skrzyni/, a kiedys na granicy celnik austriacki szukał numerów silnika pod maską , potem w bagaznik zajrzał wreszcie zdenerwowany kazał odjechac :)

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Kwietnia 2005, 07:50:11 »
maran,  z tymi osłonami przegubów to są ogromne różnice, do camry w ASO dwie sztuki kosztowały coś koło 600 zł, a ja za jakieś podróby zapłaciłem 80 zł.
czytałem gdzieś, że tłumiki to słaby punkt previi i to by siępotwierdzało z tymi gwizdami, a mój był wymieniany na gwarancji widziałem w książce, więc to już drugi.

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Kwietnia 2005, 13:25:24 »
MARAN, ale taki wał z tym servisem ze ten facet sięnie boi Previ. To jest mój znajomy tak jak by i on zawsze załatwia mi wszystko po kosztach i od ręki. Jak potrzebowałem zarejestrować Łade do której pewnie można by sięprzyczepić to miałem wszystko załatwione a auta ruszać nie musiałem. No ale zdarzyła mu sięwpadka i chyba już z Prevką nie będe tam jeździł a kosztami go nie obciąże bo nie wypada. Poprostu stracił klijęta na to auto. A most tylny np zrobił bardzo dobrze i chyba za 300 zetów czy coś koło tego...

maran

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Kwietnia 2005, 22:18:20 »
kiedys próbowałem wyciszyc swój most przedni i teraz wiem ze nie warto było moczyc w to kase bo zrozumiałem ze poskładac aby sie krecił dobry mechanik potrafi ale zgrac idealnie atak z przekładnia główną aby ich nie było słychac przy zadnej predkosci  gdzie skrecanie kół powoduje mocno rozbiezne obroty satelit to trzeba miec fabryczne stanowisko do ustawiania tego.

SEAT

• Gość
hahahdzisiaj da³em swojego potowra
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Kwietnia 2005, 22:38:47 »
do zagazowania - zobaczymy co z tego wyjdzie.

wkładam sekwencje wiec moze bedzie dobrze.

wogóle wziolem sie za nia teraz i to dosc ostro.

robie własnie przednie zawieszenie ,, wymieniłem kalle ( byly z 1992 roku ) swiece denso,,,,,i jeszcze musze deske zrobic bo mi pada podswietlenie.

zdjecia dzieki uprzejmosci sylwestra juz mam .ale teraz powiedzcie prosze jaki typ zarówki tam wchodzi i jaki na konsole bo tam tez mi padło kila.

Czesci nawet znosnie w JC dramatu nie ma w porównaniu z ASO.
jak by jeszcze ktos zucił namiary gdzie kupic EGR'y do trgo auta to było by idealnie.

pozdr RW

maran

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Kwietnia 2005, 23:02:10 »
spróbuje opisac zarówki : 12-14V :  w podswietleniu konsoli sa wciskane a w przyciskach (klimy albo ogrzewania szyby , awaryjne ,) sa mniejsze z wasikami które trzeba odpowiednio okrecic na mini podstawce a ja wkrecic w gniazdo przycisku, nie porwij gumek zielonych na zarówkach bo lubia sie zapiekac, w razie kłopotu z nabyciem pomoge - cos tam u siebie znajde :)

adamis

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 27 Kwietnia 2005, 11:01:17 »
Wracając do gazu.Ostatnio wyjeżdżałem w dłuższą trasęnadal nie mając zrobionego ''check'u'',więc nastawiłem sięna słabe osągi i problemy z podjazdami.
jakieś 4 km.od domu,podczas ruszania ze świateł,stuknęło lekko w kolektorze ssącym(taki mini wybuch) i autko dostało kopyta!Całą trasę(200km)zrobiłem jak rakietą :bangel Pomimo tego,że ''check''świecił sięcały czas i gasiłem silnik na postojach,to po kolejnym uruchomieniu osągi nadal były świetne.Nie było żadnej różnicy w jeżdzie czy to ze zgaszonym ''check'iem''czy z zapalonym.Tego jeszcze nie mniałem.
Ciekawe czy mu tak zostanie?Było by super!!!  :bpray

Sylwester

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:25:01 »
Żarówki do podświetlenia licznika to 3sztuki typu 5W5 takie jak w oświetleniu tablicy rej.
Pozostwłe kontrolki to własnie takie małe wciskane z drucikami.

andy84

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Kwietnia 2005, 10:19:56 »
Witam wszystkich
Robiłem pomiar spalania gazu po mieście. Wyszło mi 13.5L/100km. Przy bardzo spokojnej jeździe. Jutro czeka mnie trasa nad morze i po powrocie zdam relacje ze spalania.
Miłego długiego weekendu  :P

eltech

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Maja 2005, 00:22:13 »
Seat jeżeli chodzi o używki to poszukaj w tematach tam powinny być namiary na różne części

SEAT

• Gość
No i sta³o sie
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Maja 2005, 22:57:02 »
zagazowłaem gada ...........narzie jest suoer ale dopiero zrobiłem 800 km na gazie wiec wstrzymama sie z opinia jeszcze chwile.

ale kasowo to jest oddech jak nie wiem co.

pozdro Rw

eltech

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Maja 2005, 23:03:04 »
a ile gad pije ?

andy84

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Maja 2005, 09:14:31 »
U mnie w trasie wyszło 11,5L 5 osób + bagaż, prędkość 120-130km/h

SEAT

• Gość
Nie liczy³em tego jeszcze...
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Maja 2005, 09:20:10 »
Cytat: eltech
a ile gad pije ?

Narazie za 180 PLN - przejechałem 560 km i jeszcze sie nie skonczyl .

Ale gazownik powiedział ze musze wymienic sonde lambda , wtedy bedzie wszystko spoko i nie powinien przekroczyc 16 l w miescie.

Przypomne ze Krakow to dosc specyficzne miasto co 100 metrów skrzyzowanie ze swiatłami - wiecej stoisz jak jedziesz. :-)))

Pozdro RW

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Maja 2005, 11:52:55 »
SEAT to jak obliczysz ile Ci wyszło na gazie spalanie na końcu podróży to siępochwal. To też tam skocze gdzie polecałeś bo już czekam z tym. A sonde wymieniałem więc powinno być ok :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl