Autor Wątek: Nie działa pilot, brak świateł postojowych, zegary coś pokazują na start  (Przeczytany 7872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Panowie potrzebuję pomocy. Wyjechałem i mi się coś z autem (camry 2002 2,4L) dzieje. Pilotem auta nie da się otworzyć, ani zamknąć, aczkolwiek jak kliknę w środku blokadą drzwi Lock/Unlock, to zadziała 2 razy i znów nie działa. Dioda na kluczyku świeci. Nie działają postojówki z przodu i z tyłu. Jak otwieram kluczykiem, to nie działa centralny. Jak próbuję odpalić, to po ustawieni kluczyka na ON (tak jak do normalnej jazdy) zegary troszkę szleją, jakby mi chciały coś pokazać:
1. Obrotomierz ustawia się na 7, prędkościomierz na 0, wskaźnik temp i paliwa na Full
2. Obrotomierz 3,5, prędkościomierz 110, wskaźnik temp i paliwa, pokazują wg stanu rzeczywistego.
Potem wszystko wraca do normy. Nie dzieje się to za każdym razem, tylko wtedy gdy nie mogę otworzyć auta pilotem. Boję się, że się sprawy pogorszą, a jestem w dość trudnej sytuacji gdyby auto padło. Proszę o jakąś poradę, próbowałem coś szukać, ale nawet nie za bardzo wiem co wpisać w szukajkę.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2010, 19:45:29 wysłana przez marakus »
Camry 2.4L '02, Yaris 1,5L '18

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Pozostaje Ci podpiąć auto pod tester, z fusów nikt nic nie wywróży.

pzdr
3VZ.pl

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Zastanawiałem się co auto chce przekazać tymi wskazaniami zegarów, może to będzie jakaś informacja równoważna z tym co pokaże tester.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
to wygląda na elektryczne niedomagania, takie różne jaja się dzieją, jak np w samochodzie ginie masa ( - ), wilgoć się gdzieś dostała czy coś. Wskazuję na to fakt, że świrują podzespoły elektryczne nie mające ze sobą nic wspólnego. Miałem też takie przeboje w poprzednim aucie, ale ono miało wtedy ponad 15 lat....wystarczyło dokręcić jedną śrubkę, masę na budzie.....
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
Wspomniałeś o tym, że dioda na/w/przy kluczyku świeci.
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi o diodę sygnalizującą nadawanie (otwieranie/zamykanie auta).
Może problem tkwi nie w samochodzie a w kluczyku?

Pozdrawiam,
Mikolaj
In (T) we trust.

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Dzisiaj trochę pogrzebałem za dnia.
Brak postojówek wynikał ze spalonego bezpiecznika, ale po wymianie świecą się tylne przeciwmgłowe i nie da się ich wyłączyć. Tymczasowo wyjąłem żarówki, ale to nie jest rozwiązanie.
Wyczaiłem, że jak nie działa pilot, to nie działa też w ogóle centralny, nie da się zamknąć/otworzyć auta przyciskiem Door lock. Po włożeniu kluczyka w stacyjkę i przekręceniu na ON wszystko się naprawia i da się otwierać zamykać drzwi pilotem, działa centralny i Door Lock. Po wyłączeniu i wyjęciu kluczyka, centralny działa jeszcze około 10 sek, po czym słychać, że puszcza jakiś przekaźnik i już centralny nie działa. Nie działa też wtedy oświetlenie wnętrza w trybie DOOR, ręcznie można włączyć. Przekaźnik ten jest za skrzynką bezpiecznikową w środku auta pod kierownicą. Zegary dalej pokazują to co wcześniej. Może ktoś coś wymyśli.

Robsajson

• Gość
Wydaję mi się ,że jakaś centralka sterująca elektryką musiała się zjarać.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Dzisiaj trochę pogrzebałem za dnia......

kolega sprawdzi połączenia masy (-) do budy, ewentualnie wilgoć w jakiejś puszcze z bezpiecznikami....
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Główna puszka z bezpiecznikami pod maską sucha, wszystkie masy silnika są OK, połączenia alternatora i akumulatora też sprawdziłem. Puszka bezpieczników w kabinie też sucha.

------------

Pojechałem na komputer, ale niestety nie udało się uzyskać informacji o uszkodzeniu. Komputer widzi sterowniki silnika, poduszek, ABS, ale nie dowiedziałem się nic o tym co boli moje autko.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2010, 09:18:43 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Nie działa pilot, brak świateł postojowych, zegary coś pokazują na start
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2010, 21:17:46 »
Witaj Marakusie,
Sprawdz uniwersalnym przyrzadem stan bateryjki w kluczyku.Ona moze miec napiecie ale pod obciazeniem siada. Na sile swiatla swiecacego na diodzie mozesz nie zauwazyc.
Nastepnie sygnal przychodzacy jest slaby i nie uruchamia jak nalezy systemu.Mimo ze moja A8 jest stara ale miala podobny objaw ,wymiana bateryjki pomogla na krotko i mialem drugiego pilota i ten chodzil jakies pare lat i bylo wszystko wporzadku.Dzisiaj jest wszystko juz stare odlaczylem i  w srodku przestawilem na manualne sterowanie i uzywam rak. Z zmasowaniem wszystkiego to jest podstawa. Pamietaj ze wchodzace do systemu urzadzenia musza miec swoje wejscie na komp czyli kazdy swoj + i - a duze urzadzenia jak silnik  akumulator sa uziemnione z karosa.Malych komponentow w takim samochodzie nie masujemy tylko osobno doprowadzamy sygnal na miejsce.Powod nie zbierac zaklocen  po drodze.Sprawdz czy  sie nie oberwalo czy jakas wsuwka nie wyskoczyla lub brakuje kontakt elektryczny.
Pzdr.A8 2,2
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2010, 21:32:22 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nie działa pilot, brak świateł postojowych, zegary coś pokazują na start
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2010, 10:47:10 »
A może by tak reset kompa przeprowadzić, nie trzeba będzie potem wprogramować na nowo pilota? Wolałbym tego uniknąć.

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Poratujcie koledzy schematem do Toyoty Camry 2002r, motor 2,4L made in japan. Generalnie chodzi o centralny zamek, zasilanie pamięci klimatronika, tylne przeciwmgielne, postojówki, prędkościomierz, obrotomierz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl