Autor Wątek: LPG - gdzie macie podpięte +12V?  (Przeczytany 10156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
LPG - gdzie macie podpięte +12V?
« dnia: 23 Marca 2010, 09:25:35 »
Pytanie do posiadaczy instalacji LPG w Carinie. Do którego miejsca w skrzynce bezpiecznikowej macie podpięty przewód zasilający +12V? Albo, gdzie i jak optymalnie należy to zrobić?
Idiot, który instalował LPG w moim aucie, wyjął jeden z bezpieczników 30A (RDI, czyli obwód wentylatora chłodnicy) i po jego zbocznikowaniu, tamże od góry, przy pomocy zwykłego konektora, podłączył ten przewód.
Muszę to poprawić, ale szukam optymalnego obwodu do podpięcia. Nota bene, dotyczy to też podpięcia innych ewentualnych odbiorników prądu, typu radiotelefon itp., jeśli nie chce się używać gniazda zapalniczki. Podkręcanie się do dodatniej klemy akumulatora, co większość użytkowników praktykuje, wydaje mi się być wyjątkowo nieeleganckie, a w puszce nie ma żadnego miejsca dedykowanego do takiego podpięcia.

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: LPG - gdzie macie podpięte +12V?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2010, 09:41:28 »
Ja w 3 moich autach z LPG zawsze miałem pociągnięty  przewód prosto do aku przez dodatkowy bezpiecznik.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marca 2010, 09:54:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Podkręcanie się do dodatniej klemy akumulatora, co większość użytkowników praktykuje, wydaje mi się być wyjątkowo nieeleganckie
Jak kupisz klemę z wieloma wyjściami na kable (zazwyczaj są one "złote") i pociągniesz ładny kabelek z głową, to będzie bardzo elegancko  :grin:

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2010, 10:28:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Podkręcanie się do dodatniej klemy akumulatora, co większość użytkowników praktykuje, wydaje mi się być wyjątkowo nieeleganckie
Jak kupisz klemę z wieloma wyjściami na kable (zazwyczaj są one "złote") i pociągniesz ładny kabelek z głową, to będzie bardzo elegancko  :grin:
Klemę to mogę sobie kupić (nawet nie wiedziałem, że są takowe i chętnie przeczytam jakąś podpowiedź), ale pytanie jak i czym oprawić na tej klemie ów wysokopradowy przewód?  :-o

Dagon

• Gość

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2010, 11:07:19 »
Myślę, że nie powinno być żadnego problemu ;]

Przykłady:...
Dzięki Dagon  :-)
Nie przyszło mi do głowy, żeby w Car Audio szukać.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2010, 18:49:24 »

Oglądnąłem sobie te klemy i mam tzw. mieszane uczucia. Pal licho to złocenie potrzebne jak przysłowiowy wrzód na tyłku, ale nie podoba mi się sposób podłączenia tego głównego przewodu wysokoprądowego. W oryginale jest on zawsze na czymś zakleszczony, co gwarantuje minimalizowanie rezystancji kontaktu. Dla wykorzystania tej klemy należałoby go obciąć, włożyć do otworu w klemie i docisnąć (zmiażdżyć) wkrętem... Chyba jednak na to nie pójdę.
Optymalna byłaby zwykła klema z dodatkowym otworem (otworami) do przykręcenia tzw. oczka kończącego te dodatkowe przewody +12V.
Nawiasem mówiąc oglądając oferty na Allegro zauważyłem, że w tych najgorszych samochodach "na literę F" funkcjonują sprytne klemy mające kilka wyjść, a na dodatek każde z nich zakończone bezpiecznikiem. IMO świetna sprawa  <brawo>

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2010, 19:36:16 »
wystarczy zatem znalezc taki samochod na f na allegro ktory jest sprzedawany na czesci :)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2010, 19:47:02 »

Oglądnąłem sobie te klemy i mam tzw. mieszane uczucia. Pal licho to złocenie potrzebne jak przysłowiowy wrzód na tyłku, ale nie podoba mi się sposób podłączenia tego głównego przewodu wysokoprądowego. W oryginale jest on zawsze na czymś zakleszczony, co gwarantuje minimalizowanie rezystancji kontaktu. Dla wykorzystania tej klemy należałoby go obciąć, włożyć do otworu w klemie i docisnąć (zmiażdżyć) wkrętem... Chyba jednak na to nie pójdę.
Optymalna byłaby zwykła klema z dodatkowym otworem (otworami) do przykręcenia tzw. oczka kończącego te dodatkowe przewody +12V.
Nawiasem mówiąc oglądając oferty na Allegro zauważyłem, że w tych najgorszych samochodach "na literę F" funkcjonują sprytne klemy mające kilka wyjść, a na dodatek każde z nich zakończone bezpiecznikiem. IMO świetna sprawa  <brawo>
Istnieje coś takiego jak tulejki miedziane lub aluminiowe ,które zaciska się na końcówkach przewodów.Jako drugi elektryk w firmie nikt by mojej roboty nie dopuścił jak bym ich nie założył.Problem zmiażdżonych wkrętem przewodów znika.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2010, 20:05:08 »

Istnieje coś takiego jak tulejki miedziane lub aluminiowe ,które zaciska się na końcówkach przewodów.Jako drugi elektryk w firmie nikt by mojej roboty nie dopuścił jak bym ich nie założył.Problem zmiażdżonych wkrętem przewodów znika.
Absolutna racja  <brawo>

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2010, 14:47:20 »
Ja w 3 moich autach z LPG zawsze miałem pociągnięty  przewód prosto do aku przez dodatkowy bezpiecznik.
Też mi się wydawało, że tak powinno być, ale to nieprawda  :-( Wprost do aku podpięta jest centralka alarmu, natomiast "centralka" gazu powinna być podpięta dopiero za stacyjką. O czym się przekonałem dopiero po dokonaniu wszystkich podłączeń. Dobrze chociaż, że nie skusiłem się na tą klemę ze szczerego złota  :roll:
Problem w ten sposób jednak pozostaje aktualny - jak elegancko z elektrycznego i mechanicznego punktu widzenia znaleźć takie miejsce, gdzie występuje +12V, ale "za stacyjką"?
Podpięcie się wprost pod aku owocuje ciągłym zasilaniem instalacji gazowej, co po pierwsze primo może spowodować rozładowanie akumulatora, o ile ten pobór jest znaczący, a po drugie primo nie wiem jaki wpływ ma to na samą instalację.
Będę wdzięczny za sugestie, bo sprawa jest stosunkowo pilna; samochód rozbabrany itp.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2010, 15:17:58 »
ekspertem nie jestem, ale chyba wystarczy sie wpiac zaraz za stacyjka. Owszem musisz ciagnac przewod przez sciane grodziowa, ale w Carinie to dosyc proste. W nissanie przy zakladaniu dziennych swiateltak zrobilem i mysle ze to najszybszy i najprostrzy sposob
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2010, 20:57:54 »
Mam podpięte do aparatu zapłonowego (chyba pod cewkę).

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2010, 22:33:20 »
Mam podpięte do aparatu zapłonowego (chyba pod cewkę).
Z cewki pobieramy sygnał obrotomierza a nie +12V.

To gdzie jest podpięte +12V zależy od konkretnej instalacji, czyli centralki. Niektóre instalacje potrzebują +12V prosto z akumulatora a dodatkowo jeszcze 12V po kluczyku. Praktycznie każda firma publikuje w sieci schemat podłączenia i do niego należy się stosować.
Pozdrawiam

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2010, 22:40:29 »

To gdzie jest podpięte +12V zależy od konkretnej instalacji, czyli centralki. Niektóre instalacje potrzebują +12V prosto z akumulatora a dodatkowo jeszcze 12V po kluczyku. Praktycznie każda firma publikuje w sieci schemat podłączenia i do niego należy się stosować.
Jasne.
Wiem, że potrzebuję 12V za stacyjką.
Analizuję schemat ideowy instalacji. Dam znać, jak dojdę do jakichś odkrywczych wniosków.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl