Autor Wątek: Światła niepojęte  (Przeczytany 78724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Światła niepojęte
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Maja 2012, 10:02:53 »
Tak, ale u mnie świecą od początku Osramy, ale nie te ZWYKŁE salonowe STANDARDOWE, a NightBreakerPlus-y! :-) Nie wiem jak długo wytrzymują te fabryczne, nie miałem okazji sprawdzić - jeżdżą w schowku "jakby coś".
A swoją drogą jak salonowe podobnie wytrzymują...hmm..., to jednak wolę te lepsze "plusy" :)
Lwie Drogi - piękne te lampy! Aż się zacząłem zastanawiać  :roll: Hella też ma podobne, że można w dowolny wzór ułożyć, z tym że cenę mają zaporową.
Z wywierceniem równym problem - to raz. Dwa - żeby światła zamontować pod idealnie tym samym kątem, bo widuję dużo pojazdów z ledami, ale widać z daleka, że jedno światło świeci np. na mnie, a drugie na... drzewo. :grin: A to mi się osobiście nie podoba. Znając siebie, to by mnie raziło.
W każdym razie możliwość dobrania własnego wzoru mi się bardzo podoba, bo to może uczynić auto ładniejszym - przy odpowiednio dobranym wzorze (tak jak z ładnymi alusami) :)
...no i niepowtarzalnym. :good:

Dawaj foty!  :cheesy: <taniec>

P.S. A co jak się spali 1 led? Da radę wyjąć pojedynczy bez demontażu reszty? I czy można taką 1 szt. dokupić potem?

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Maja 2012, 10:22:27 »
Tak, ale u mnie świecą od początku Osramy, ale nie te ZWYKŁE salonowe STANDARDOWE, a NightBreakerPlus-y! :-) Nie wiem jak długo wytrzymują te fabryczne, nie miałem okazji sprawdzić - jeżdżą w schowku "jakby coś".
A swoją drogą jak salonowe podobnie wytrzymują...hmm..., to jednak wolę te lepsze "plusy" :)
Lwie Drogi - piękne te lampy! Aż się zacząłem zastanawiać  :roll: Hella też ma podobne, że można w dowolny wzór ułożyć, z tym że cenę mają zaporową.
Z wywierceniem równym problem - to raz. Dwa - żeby światła zamontować pod idealnie tym samym kątem, bo widuję dużo pojazdów z ledami, ale widać z daleka, że jedno światło świeci np. na mnie, a drugie na... drzewo. :grin: A to mi się osobiście nie podoba. Znając siebie, to by mnie raziło.
W każdym razie możliwość dobrania własnego wzoru mi się bardzo podoba, bo to może uczynić auto ładniejszym - przy odpowiednio dobranym wzorze (tak jak z ładnymi alusami) :)
...no i niepowtarzalnym. :good:

Dawaj foty!  :cheesy: <taniec>

P.S. A co jak się spali 1 led? Da radę wyjąć pojedynczy bez demontażu reszty? I czy można taką 1 szt. dokupić potem?

Z tego co mi mówił sprzedawca tych lamp - handluje różnymi lampami - to te NSSC to jest najwyższa półka - wyższa niż Hella. Przejęła ona dawną firmę Vertex. Są bardzo solidnie zmontowane. Poza tym ten Control Box zawiera wiele ciekawych rozwiązań, prosty montaż (pod akumulator) - wykrywa czy alternator pracuje po czułych zmianach napięcia, Follow Home (pół minuty po wyłączeniu świateł świecą dzienne, żeby oświetlać drogę do domu). A oto foty wg życzeń:
Wyłączone:
http://members.upc.pl/w.nowak97/verso/ExpoOff.JPG
Włączone:
http://members.upc.pl/w.nowak97/verso/ExpoOn.JPG
Zrobić zoom na zdjęciach i powinno być wszystko widać, a jeśli będzie potrzeba to zrobię lepsze (ale w przyszłym tygodniu). Dla kogoś kto nie wie, wygląda jakby były fabrycznie zamontowane. Poza tym elektryk, który to montował jest niesamowicie solidny ( i tani!). Po montażu, precyzyjnie mierzył i lewa była ok 3 mm przesunięta - ja tego nie byłem w stanie dostrzec. Rozmontował, przerobił mocowania i od nowa przymocował, żeby było idealnie równo. Dodatkowo mam tajny wyłącznik, o którym diagnosta ani policja nie będzie wiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2012, 10:31:10 wysłana przez Lew2 »
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Maja 2012, 10:50:04 »
No ładne i faktycznie jak fabryczne. Widuję coś podobnego w Yarisach - z tym że ja bym jednak wolał takie jak 502hp :)
Co do opowiadań, że to lepsze niż Hella, to... raczej nie wierzę: znaczy - Hella kilkukrotnie droższa i gorsza? :embarassed:
A pytałem co jak się któryś spali - można jeden wymienić i jaki z tym problem? Bo wydają mi się dość tanie - nie żeby 2-3 stówki to było mało, ale w porównaniu nie tylko do Helli ale i Philipsa są wyraźnie tańsze... :-)

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Maja 2012, 13:43:39 »
No ładne i faktycznie jak fabryczne. Widuję coś podobnego w Yarisach - z tym że ja bym jednak wolał takie jak 502hp :)
Co do opowiadań, że to lepsze niż Hella, to... raczej nie wierzę: znaczy - Hella kilkukrotnie droższa i gorsza? :embarassed:
A pytałem co jak się któryś spali - można jeden wymienić i jaki z tym problem? Bo wydają mi się dość tanie - nie żeby 2-3 stówki to było mało, ale w porównaniu nie tylko do Helli ale i Philipsa są wyraźnie tańsze... :-)
Ja cytuję sprzedawcę, ale się nie znam na rynku świateł dziennych, więc nie polemizuję. Może wyższa, może niższa - w każdym razie nie mam im nic do zarzucenia. Chyba nie miał powodu do bajerowania, bo miał różne w swoim sklepie. Zresztą na moje czekałem kilka dni, więc jak by mi chciał wcisnąć kit to by dał Philipsy i inne, które miał na stanie. Zresztą mówił, że teraz schodzą te lampy jak ciepłe bułeczki. Oglądałem Hellę w innym sklepie i wyglądała na oko gorzej, jakby taki bardziej tandetny plastik. Poza tym nie miała kołnierzyków (w pudełku z NSSC są dwa rozmiary specjalnych kołnierzyków montażowych) i innych dodatków montażowych, które są w NSSC. Hella okrągła (na miejsce przeciwmgielnych) to taka goła zwykła lampa. Dodam, że wymontowane fabryczne przeciwmgielne mają napis Hella. Najbardziej idealne rozwiązanie, to gdyby na miejsce całej lampy zespolonej Verso dali nową z dziennymi LEDami dodanymi tam gdzie soczewka drogowych. Ale tego nie zrobią, bo za mały rynek (na Zachodzie nikt nie kupuje specjalnie lamp dziennych, bo tam się nie jeździ na światłach - tylko w Polsce i paru wschodnich krajach).
Nie wiem co z wymianą pojedynczych oczek w 502HP. Można dokupić dodatkowy moduł, który zawiera po 2 oczka. Homologacja jest bita osobna na każdym oczku tej lampy.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2012, 13:50:43 wysłana przez Lew2 »
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Maja 2012, 14:00:32 »
za mały rynek ale skoda robi fabryczne DRL, audi też, kia itd. Słaby argument moim zdaniem szczególnie że "Od 7 lutego 2011 roku zgodnie z Dyrektywą 2008/89/WE wszystkie nowe modele pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony sprzedawane na terenie Unii Europejskiej będą obowiązkowo wyposażone w światła do jazdy dziennej"
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Maja 2012, 14:04:53 »
Wszystkie nowo-homologowane a nie nowe. Jestem pewien, że Verso w lifcie dostanie ledowe dzienne.
pzdr.
Michał

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Maja 2012, 14:10:50 »
tak masz racje dalsza czesc cytatu "Oznacza to, że obowiązek ten nie dotyczy wszystkich nowych samochodów, ale wyłącznie nowych modeli, które uzyskają homologację po tej dacie." uważałem że to oczywiste, a cytowałem wiki tylko dlatego, że nie zgadzam się z tym że "tego nie zrobią"
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Maja 2012, 14:13:58 »
To tak jak ja. Doprecyzowałem tylko, bo (nie jestem tego na 100% pewien) ale Verso po lifcie nie dostanie nowej homologacji a mimo to jestem przekonany, że presja rynku spowoduje, ze DRL się pojawi, w głównej lampie albo obok przeciwmgielnego (jak w hybrydowym Aurisie albo Yarisie)
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Maja 2012, 15:01:15 »
Żeby nie być niegrzecznym - Toyoty też wyglądają... tandetnie: szczególnie właśnie plastiki. :cheesy: :laugh: Ja tam wolę, żeby po zamontowaniu nic się nie paliło: bo mimo że LEDy NIBY się nie palą, to praktyka ostatnich lat pokazuje, że coraz więcej szajsu ledowego jest na rynku i niektóre palą się po czasie krótszym niż nawet H7, nie mówiąc o H11. :cry:
A na stanie sklepowym nie ma Helli, bo... one po prostu są skrajnie drogie - kto to kupi? :song:
W każdym razie, sam widzisz, że fabrycznie Hella coś daje.
Powiem w ten sposób - do poprzedniego auta kupiłem fele zimowe, specjalne na zimę, zachwalane przez naprawdę przez 15 lat zaufanego sprzedawcę. I co? Po 1 zimie lakier zszedł - w konia zrobiony zostałem i ja i sprzedawca. Tylko że docelowo to JA kupiłem i JA wydałem kasę, a nie sprzedawca. :thumbdown:

Offline sebl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Września 2012, 08:55:43 »
Witam, (jako nowy forumowicz i właściciel VERSO)

Mam propozycję na montaż świateł dziennych, co wy na to???

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Września 2012, 09:36:23 »
A wymiary w odniesieniu do odpowiedniego rozporządzenia się zgadzają w takim układzie? Rozstaw, wysokość itd.?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Września 2012, 09:43:02 »
Ja mierzyłem układ poziomy w grilu, w najwyższym rzędzie to mi wychodziło "na styk".

Mam propozycję na montaż świateł dziennych, co wy na to???

Mi się nie podoba.
pzdr.
Michał

Offline sebl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Września 2012, 09:44:27 »
Wydaje mi się, że wszystkie wymiary na styk. Auto odbieram w piątek :) Wtedy będę mierzył :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Września 2012, 10:10:50 »
Jak Ci się podoba i spełnia wymogi rozporządzenia, to bierz.
Ja bym umieścił ledy pojedyncze ułożone w jakiś wzór gdzieś wyżej i po bokach, ale o gustach się nie dyskutuje ;)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Września 2012, 12:21:14 »
Wydaje mi się, że wszystkie wymiary na styk. Auto odbieram w piątek :) Wtedy będę mierzył :)

To się pochwal cóżeś nabył :)
I zapraszamy regularnie.
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl