Autor Wątek: Światła niepojęte  (Przeczytany 78796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cwiekol

• Gość
Odp: Światła niepojęte
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Września 2013, 16:33:01 »
@sanchopan,
o jakim systemi doświetlania zakrętów napisałeś?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Września 2013, 21:02:07 »
Skręcam kierownicą o kąt co najmniej 90 stopni, to jak jednocześnie mam zapalone mijania i prędkość do 40 km/h - świeci się prawe lub lewe (w zal. od kierunku skrętu) światło p.mgłowe przednie :)
W ciemnych zakrętach, nieoświetlonych parkingach nocą - rewelacja!  :good: :-)

cwiekol

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Września 2013, 13:48:07 »
to jakieś rozwiązanie systemowe toyoty/innego producenta (jakiego?), czy też sobie to chałupniczo poskładałeś, bo taki zdolniacha jesteś :good:?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Września 2013, 13:51:40 »
Już o tym pisałem w innym wątku :) Jest to produkt polskiej firmy Quasar moduł CLM-CAN02 :)

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Listopada 2013, 20:57:14 »
A oto wynalazek, na który czekałem OSRAM LEDriving FOG. Dzienne, przeciwmgłowe i doświetlanie zakrętów w jednej lampie. Lampy przeciwmgłowe LEDowe!
http://www.osram.pl/osram_pl/Informacje_prasowe/2013/2013-07-11_LED_FOG_DRL.html
http://allegro.pl/osram-led-drl-fog-ledriving-12v-i-24v-2w1-nowosc-i3646352157.html
Na stronie powyższej sprzedaży na Allegro jest do ściągnięcia lista kompatybilnych pojazdów. Jest tam Verso. Powinna być też gdzieś na stronie Osram...
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Listopada 2013, 20:59:45 »
Dobra opcja ale cena zniechęca.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Listopada 2013, 21:06:49 »
Cena szokuje, ale jak porównasz to z ceną samych przeciwmgielnych, które w opcji brałbyś w ASO to chyba nie jest tak źle za dwa źródła światła w jednym, bez ewentualnej konieczności rzeźby w aucie.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Listopada 2013, 21:09:39 »
Cena szokuje, ale jak porównasz to z ceną samych przeciwmgielnych, które w opcji brałbyś w ASO to chyba nie jest tak źle za dwa źródła światła w jednym, bez ewentualnej konieczności rzeźby w aucie.
Masz rację.Z tej strony na to nie popatrzyłem.Wolałbym te dwu funkcyjne światła zamiast samych przeciwmgielnych  :good:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Listopada 2013, 21:10:17 »
No wszystko super, ale:
- cena zaporowa, ale jest to jakiś gadżet, więc byłoby IMHO do przeżycia (z zaciśnięciem zębów :cry:), ale
- doświetlanie na migacz? :shock: Znaczy IMHO bez sensu z dwóch powodów: na autobahnie przy 200 km/h włącza się doświetlanie  :cheesy: ale to jeszcze pół biedy -> gorzej, że na serpentynach i na parkingu się NIE włącza.
Z powyższych powodów teza nie podniesiona na wstępie uważam, że została nad wyraz uzasadniona i jest zasadna. :cheesy:
A tak po polsku - przerost formy nad treścią jak na taką cenę i IMHO nie warto. :-)

P.S. Należy pamiętać, że jak się jakaś dioda przepali, to całe światła do wymiany - tanio nie będzie.

Nieskromnie przypominając: "mój" patent jest i lepszy i tańszy. :)

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Listopada 2013, 21:22:12 »
Nieskromnie przypominając: "mój" patent jest i lepszy i tańszy.
Może i tak ale może i nie, bo tam, gdzie jest ciemno po prostu można włączyć na chwile manewrowe lub przed skrętem światła przeciwmgielne, by mieć doświetlone boki auta. Ile w roku masz takich sytuacji. na pewno nie sa to raczej sytuacje codzienne.

Niestety z Corollą E12 nie są kompatybilne - tam mam problem, by zmieścić przyzwoite światła DRL, aby zachować wymogi przepisów.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Listopada 2013, 21:55:26 »
Jak to "ile jest w roku takich sytuacji"? :shock: :wallbash: <zalamka> Przecież na KAŻDYM nieoświetlonym parkingu lub wjeździe na posesję tak jest! :cool:
W Verso też jest problem sensownie ZMIEŚCIĆ dzienne ledy, dlatego zamontowałem DRL4 (krótki) Philipsa i - i pasują, i ładnie wygląda, i spełnia wszystkie wymogi. :roll: A jak je szlag trafi po gwarancji to koszt w porównaniu do tych Osramów - niewielki. :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Listopada 2013, 09:02:12 »
A oto wynalazek, na który czekałem OSRAM LEDriving FOG. Dzienne, przeciwmgłowe i doświetlanie zakrętów w jednej lampie. Lampy przeciwmgłowe LEDowe!
http://www.osram.pl/osram_pl/Informacje_prasowe/2013/2013-07-11_LED_FOG_DRL.html
http://allegro.pl/osram-led-drl-fog-ledriving-12v-i-24v-2w1-nowosc-i3646352157.html
Na stronie powyższej sprzedaży na Allegro jest do ściągnięcia lista kompatybilnych pojazdów. Jest tam Verso. Powinna być też gdzieś na stronie Osram...

Biorę na 100%. Teraz to już poczekam tylko do wiosny.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Listopada 2013, 09:46:45 »
Buuhhahahaha - świat się kończy, m(dż)enek  :-P :laugh: :cheesy:
Ty będziesz kupował doświetlanie zakrętów, Ty???!!! :laugh: :cheesy: Przeca to - tutaj cytat - "niepotrzebne", "nieprzydatne" itepe, itede  :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Czy kupisz i nie podłączysz tej funkcji - prawda?  :cool:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Listopada 2013, 09:51:36 »
Tak właśnie zrobię.
Jeśli kiedykolwiek bym chciał doświetlanie zakrętów (które jest słabe i nic nie daje w moim przypadku) to zrobiłbym to tak jak Ty a nie tak jak proponuje Osram, czyli nie spinałbym z kierunkowskazem.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Listopada 2013, 12:00:01 »
Jak nie jeździsz po zupełnie nieoświetlonych miejscach, to faktycznie doświetlanie niepotrzebne.  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl