Autor Wątek: Kondensator - jaki wybrać??????  (Przeczytany 3042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
Kondensator - jaki wybrać??????
« dnia: 12 Kwietnia 2010, 17:40:20 »
Próbuję do kupy poskładać mój sprzęt audio. Dokonałem już zakupu większego wzmaka gdyż obecny ledwo ciągnie sooba a jeszcze musi pociągnąć tylne elipsy. Kupiłem wzmacniacz kenwooda excelon kac x520 no i już nie ma siły ale musze kupić kondensator. Trochę poczytałem ale w sumie nie ma jednakowej odpowiedzi co warto za rozsądną cenę gdyż wiadomo każdy co innego zachwala.  W sumie mam pytanie czy warto kupić kondensator z pełną elektroniką czy uruchamiany przez radio( złącze remote)????
Wstępnie zdecydowałem się na Hifonicsa- dobrze wypada w testach i takie 2 modele wchodzą w grę ale który lepiej nabyć??????
http://www.allegro.pl/item984371423_renegade_by_hifonics_rx12_kondensator_1_2f_wroclaw.html
 ewentualnie
http://www.allegro.pl/item985378359_hifonics_hfi_cap_1000d_najlepszy_kondensator_tanio.html

A może warto kupić jakiś używany????

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Kondensator - jaki wybrać??????
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2010, 21:07:03 »
hmm, a z czego wynika
Cytuj (zaznaczone)
musze kupić kondensator
??

z chęci posiadania czy ...?
patrząc na parametry wzmaka nasuwają mi sie tylko dwie sugestie:
1. zła instalacja kablowa (jeśli chodzi o zasilanie)
2. wzmacniacz tak niskiej jakości że nie wyrabia prądowo...

jeśli pkt. 1 to proponuję wymianę kabli zasilających (odpowiednia średnica itd), ewentulane podpięcie masy bezpośrednio do aku (jeśli tak nie jest)
jeśli pkt. 2 to proponuje sprzedaż i dołożenie tego co miałoby iść na kondensator do "nowego" wzmaka...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2010, 22:32:27 »
Tego wzmacniacza jeszcze nie podłączałem, mam obecnie mniejszy zamontowany i już jest problem że w przypadku silniejszego basu światła przygasają, i wszytsko zaczyna charczeć. Kable też mam w planach wymienić na grubsze ( 90% udanej  instalcji), a o kondensatorze myśle głownie dlatego zeby mieć rezerwę prądową.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2010, 23:01:54 »
Tego wzmacniacza jeszcze nie podłączałem, mam obecnie mniejszy zamontowany i już jest problem że w przypadku silniejszego basu światła przygasają, i wszytsko zaczyna charczeć. Kable też mam w planach wymienić na grubsze ( 90% udanej  instalcji), a o kondensatorze myśle głownie dlatego zeby mieć rezerwę prądową.

złe strojenie, przestery, gainy za bardzo rozkrecone....... mozna wymieniać i wymieniać.
Chyba do końca nie wiesz do czego jest kondensator, On napewno nie załatwi Ci więcej prądu i tego zeby swiatła nie przygasały........

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2010, 23:50:08 »
Linoch czytając Twoje wypowiedzi mogę napisać tylko jedno

kondensator NIE JEST Ci potrzebny....

jeśli cokolwiek "charczy" tzn że albo jest za mało prądu (w sensie mocy od wzmacaniacza), albo jak przedmówca napisał wszystko jest źle poustawiane...
wzmacniacz który kupiłeś nie będzie wymagał kondensatora, a skoro piszesz że teraz masz "słabszy" i już wszystko jest jak choinka to proponuje rozpocząć poszukiwania od instalacji prądowej...
dobra instalacja prądowa na pewno wyniesie Cię wiecej niż niepotrzebny kondensator...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl