Autor Wątek: Jakość LPG w Polsce  (Przeczytany 4234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Jakość LPG w Polsce
« dnia: 24 Kwietnia 2010, 19:53:14 »
Założyłem sekwencję w tamtym roku i od pierwszego przeglądu mam 15 000. Ogólnie auto paliło mi coraz mniej gazu, co mnie cieszyło, ale czasami sam przełączał mi się na PB no i tak nie bardzo równo pracował na wolnych. Dziś wybrałem się na wymianę filtrów. Chłopaki złapali się za głowę - oba filtry zap., że głowa mała. Pierwszy wtryskiwacz zaczął cykać. Okazało się, że uszkodziła się gumka w środku. Zamiast zwykłego filtra fazy lotnej mam teraz filtr z odolejaczem. Tankowałem w 70% na Orlenie i chyba podziękuję tej firmie. Teraz nie to auto.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Jakość LPG w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2010, 20:29:55 »
Tylko się na Lotos'a nie przerzuć !! Ja tam tankowałem dwa razy w życiu i dwa razy wielka porażka!!

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2010, 20:40:59 »
więc gdzie tankować??
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:02:32 »
Od zawsze tankuje na shellu- i nie mam żadnych problemów z Lpg. Filtry wymieniam co 20 tyś. Wole zapłacić 5 gr więcej a mieć swięty spokój. Czego nie polecam- na orlenie się kiedyś sparzyłem no i wiadomo unikam stacji krzak chyba ze na butli z gazem mają napis SHELL :-)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:21:02 »
Ja tankuje przeważnie na Orlenie, chociaż ceny mają z kosmosu <zalamka> A na Shellu też się kiedyś sparzyłem, ale następne tankowanie tam było już ok :-) Najbardziej smakuje mi na BP :grin:

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:23:46 »
Hmmm, no ja po drodze do pracy mam 3 stacje. Pierwsza to BP, druga Orlen trzecia Petrochemia. Orlen i Petrochemia mają takie same ceny, np mieli 2,19, to na BP 2.30. Jednak na Petrochemii rżną na ilości - pisałem już gdzieś, że przy podłączaniu węża najpierw zasysa z butli, bo wąż jest pusty i upuszczają sobie cwaniaki z niego, więc już na dzień dobry z litr do tyłu. Koleś, który tam pracował potwierdził to. Zresztą obok stoją butle zwykłe z LPG. Orlen załatwił mi ładnie filtry więc też podziękujemy. Ostatnio zresztą zostawiłem im dwa czarne paseczki na do widzenia, gdyż wk... się - podjeżdżam pod dystrybutor, za mną jechała skoda. Stanął z drugiej strony, a że był znajomym kolesia tankującego, to wziął go pierwszego. Zakląłem i but.

Zostaje mi drogie BP, albo jeszcze Statoil. Ze Statoilem też mam nie miłe wspomnienia. Jakiś czas temu podjeżdżam w nocy i dziwne rzeczy się dzieją - dwóch kolesi strzela sobie w powietrze gazem robiąc chmurkę- na serio!!! Popukałem się po czole przy nich i odjechałem. Co za kraj.

P.S. Chociaż wiem jak zbudowany jest jest wtryskiwacz LPG i dlaczego cyka - prymityw. Normalny elektrozaworek, wałeczek wsuwa się i wysuwa. Kiedy dotrze do niego olej z LPG, przykleja się do niego taka gumowa uszczeleczka i tłucze nią jak młotkiem. Kiedy ją wytłucze, uderza już o blachę i cyka. Wystarczy wymienić tą malutką gumkę i śmiga dalej.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2010, 21:37:08 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:39:43 »
no i właśnie, każdy ma inne zdanie. Ja z LPG nigdy nie miałem problemu, na żadnej stacji, ale jeżeli chodzi o Pb (shell np.) to jakoś moje V6 dziwnie reaguje na ichnie paliwo, ale tylko czasem. I bądź tu mądry. Paliwa w polszy  <zolta>. Powinna być czerwona kartka..... Ostatnio w tvn turbo był program w którym, pankupił sobie francuza na P, wyjechał z salony prościutko na stację shell, zalał do pełna i ......przejechał 500m, a samochód miał na liczniku 3,5 km i już nigdzie nie pojechał.....
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl