Autor Wątek: Bardzo wysoki hałas wewnątrz. Carina E (F)  (Przeczytany 15635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcinbender

• Gość
Bardzo wysoki hałas wewnątrz. Carina E (F)
« dnia: 08 Maja 2010, 14:55:13 »
Witajcie!

Od pewnego czasu wewnątrz mojej Cariny E jest ogromny hałas. Ma ona dopiero 140.000km przebiegu.
Przy ~80km/h jest głośniej niż w Oplu Astrze I  1.6 
przy ~140km/h.  Dzieje się tak również podczas jazdy na wyłączonym silniku. Na zakrętach nic nie stuka, nie puka.
Jak jadę to tak jakby hałas dochodził z przedniej, lewej strony.   Dźwięki mniej więcej takie wydaję żżżUUUUUuuużżżUUUUUuuużżżUUUUUuuużżżUUUUUuuużżżUUUUUuuu   -   gdzie większe litery to większy hałas i na odwrót.

Co zostało zrobione:
Przednie łożyska kół zostały wymienione jakieś 15.000km temu(niewiele zmniejszyły hałas) - dzisiaj rozebrałem przód i jeszcze raz je wymienię, ponieważ po takim przebiegu wyglądają na zmęczone. Wyglądają gorzej niż poprzednie(ktore byly od nowosci)

Również wymieniłem tylne łożyska kół - hałas ,,kapke'' zmniejszony;

Co może być przyczyną?

pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2010, 16:31:19 wysłana przez Miche »

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
Odp: Bardzo wysoki hałas wewnątrz. Carina E 2.0 94r.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2010, 14:59:24 »
A opony? Może one są wyrąbane i tak wyją. Ja miałem jakieś chińskie z tyłu to przy 140 łeb chciało urwać..
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

marcinbender

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2010, 15:09:34 »
Opony raczej wykluczam. Bo na zimowych i letnich to samo?? Zimowe były również w poprzedniej Carinie 2.0TD i na 1000000% nie są źródłem hałasu. W dieselu było dużo ciszej niż teraz w benzynie.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2010, 20:39:15 »
A olej w skrzyni masz ?

Łożysko na prawej półosi ? Przeguby ?
3VZ.pl

marcinbender

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2010, 23:32:22 »
Olej w skrzyni niedawno wymieniony

Łożysko na prawej półosi wymienione ok. 2 tygodni temu (kosztowało ponad 300zł)  -  w sklepie powiedzieli, że to jest o jakiejś wydłużonej wytrzymałości.

Przeguby..  Jak sprawdzałem to na nich   jest nieduży, wzdłużny luz.   Może powinien taki być?
Ale na zakrętach nic nie stuka, nie puka.   

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2010, 18:07:51 »
Skąd dorwałeś 2.0 z takim przebiegiem ? Pytam z czystej ciekawości.

Moja ma 210kkm i 80kkm temu wymieniałem łożysko z przodu - było go już słychać - nic więcej nie robiłem (odpukać).

Buczenie (przynajmniej tak zrozumiałem) pojawiało się stopniowo - trzeba było próbować od razu diagnozować.

Nieraz już pisaliśmy - próby określenia przez neta co się dzieje (szczególnie z odgłosami) to wróżenie z fusów.
Ale możesz podnieść przednie koło (najlepiej podeprzyj samochód na klockach) wrzuć 1 i delikatnie ,,ruszaj" może coś wykryjesz - np wyraźną różnicę w zachowaniu się lewej i prawej strony.

Jak wykryjesz przyczynę nie zapomnij tu napisać.

marcinbender

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2010, 14:34:53 »
Trochę czasu szukałem Cariny z takim przebiegiem i udało się. Jest to w 100% niekręcony licznik. Stan wizualny nawet to potwierdza. Tylko w aucie klimy brakuje ale już niedługo będę kupował :P  może ktoś na forum będzie miał do sprzedania. Pożyjemy, zobaczymy.,

A do tematu:
Łożyska przednie i tylne powymieniane. Wszystko nowe a hałas nadal występuje. Zbieżność ustawiona prawidłowo.

Postawiłem na klockach samochód i utrzymywałem prędkość ok. 90km/h - nie ma takiego hałasu. Przygazowałem do ponad 200km/h i sytuacja podobna - nie słychać buczenia.

Więc zajrzałem pod samochów i nasłuchiwałem się.   Przy wbijaniu  5 biegu(prędkośc ok 50km/h) słychać wyraźny zgrzyt.
Moje przypuszczenia, że porlbemem może być skrzynia biegów lub sprzęgło.

Co o tym sądzicie? Czy to może powodować aż taki hałas?? W razie czego ile kosztowałaby naprawa/nowe części?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2010, 15:04:15 »
Remont skrzyni jest drogi.Lepiej kupić używaną skrzynię.Wymiana sprzęgła to 250-450zł za samą robociznę.Cena kompletnego sprzęgła to 300-700zł w zależności od firmy.W tarczy sprzęgła mogły posypać się sprężyny rezonansowe i może tak wyć.

marcinbender

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2010, 15:44:24 »
Dziękuję za odpowiedź.

W razie uszkodzenia skrzyni to za robotę nic nie będę płacić. Czyli tylko części będą mnie kosztować.

Jak dojdę co się stało to napiszę na forum co, jak, ile kosztowało.

marcinbender

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2010, 15:48:56 »
AAAA. Jeszcze jedno:

czy skrzynia oraz inne części od Cariny E 1.6 16v będą pasowały do mojego silnika?
Bo mam jeszcze cały silnik ze skrzynią - leży i się kurzy.

//////
Sory za post pod postem

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maja 2010, 18:16:20 »
Witam. 1,6 i 1,8 są wspozamienne ale nie z 2.0 . Chyba że zrobisz przekladkę wszystkiego począwszy od kabli kończąc na wydechu . pOZDRO .

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2010, 15:40:37 »
Łożyska przednie i tylne powymieniane.

Ile kosztują 4 łożyska? U mnie też hałasuje coś i nie wiadomo co. Proponowano mi wymienić łożyska i tak się przymierzam...

pozdr
adamno
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//
Toyota Avensis 1.8 LPG 2007

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwca 2010, 18:20:37 »
na przod pewnie cos ok150pln/sztuka = 300
na tyl ok300pln/sztuka = 600

to orientacyjnie z allegro...
jak to mowia, kiedy lozysko sie konczy to i sloniowe ucho uslyszy <diabel>

Proponowano mi wymienić łożyska i tak się przymierzam...

pozdr
adamno

co tu proponowac? na poczatek moze lepiej przydalaby by sie wlasciwa diagnoza?
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2010, 18:45:43 »
co tu proponowac? na poczatek moze lepiej przydalaby by sie wlasciwa diagnoza?
Dokładnie. Stetoskop i wszystko będzie jasne... Olejesz diagnostykę to potem się jeszcze okaże, że to wyząbkowane opony hałasowały a 900 pln w plecy  <diabel>

Swoją drogą zmień zakład, jeśli nie potrafią zdiagnozować łożysk...

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwca 2010, 20:25:25 »
Pod lewaruj najpierw jedno kolo przednie a drugie siedzi mocno na ziemi wystartuj i wlacz bieg.Nastepnie ostani bieg i rozpedz i wylkacz silnik wrzuc na luz i sluchaj tak przynajmniej mozesz sprawdzic przod. Nie buj sie ,mechanizm roznicowy zadziala i zacznie sie krecic kolo bez oporu.Dla pewnosci zostan w aucie.
Moze zostaly nie fachowo zalozone te lozyska.Mozes nabijal je mlotkiem i one juz za zycia zostaly zniszczone.Pzdr.A8.2,2
P.S moje maja przebieg rzedu 500 000km i wszystko pracuje bardzo cicho od nowosci.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl