Autor Wątek: same basy = wzmaczniacz padł?  (Przeczytany 1425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DanielF

• Gość
same basy = wzmaczniacz padł?
« dnia: 10 Maja 2010, 13:01:22 »
Coś się popsuło a potem samo naprawiło (więc pewnie niedługo padnie całkiem). Podejrzewam wzmacniacz, bo objaw był taki, że bez względu czy włączyłem radio, czy magnetofon (CD niestety wymontowane), to słychać było wyłącznie basy. Wydaje mi się, że w ogóle działał tylko głośnik basowy (gdzieś z pod siedzenia chyba), a średnie w drzwiach i gwizdki z przodu w ogóle. Nie pomagało żadne klikanie/kręcenie, wyłączanie/włączanie radia ani zapłonu. Po ok. 1h postoju i krótkiej jeździe było to samo. Potem po ok. 4h postoju awaria sama zniknęła.
Wiem, że to zgadywanka, ale może spotkał się ktoś z czymś takim?

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: same basy = wzmaczniacz padł?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2010, 15:38:25 »
Zgaduje że głośnik niskotonowy masz podłączony do wzmaka a reszte głośników to z końcówki mocy radia ...
Jeśli sie samo naprawiło to moim zdaniem cos nie kontaktuje w kostce w radiu ... wyjmij radio i sprawdź wszystkie połączenia ...

Pozdrawiam.

DanielF

• Gość
Odp: same basy = wzmaczniacz padł?
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2010, 12:06:14 »
Dzięki, ale chyba nie :) Mam pdfa ze schematem elektrycznym i tam narysowane, że wszystkie głośniki są podłączone do wzmacniacza, osobno średnie jedną parą, gwizdki równolegle do przednich średnich, a woofer czterema kabelkami. Z radia do wzmacniacza sygnał leci dwoma parami, basy nie są wydzielone. A że podejrzane byłoby żeby na raz poluzowały się cztery pary kabli, to stawiam że to jednak wzmacniacz.
Tylko nie znam się, to nie wiem czy wzmacniacze się tak psują, że np. jedna końcówka mocy raz działa, raz nie, a druga cały czas działa. Bo to chyba możliwe, że jest jedna końcówka stereo na 4 średnie i 2 gwizdki + jedna mono na basy? Możliwe żeby się jakoś sprzęgła i przygrzała i że się to więcej nie powtórzy, czy jednak zagrzebać, wydłubać ten wzmacniacz i zanieść go do jakiegoś elektronika?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl