Autor Wątek: Strzela w układ wydechowy przy zejsciu z obrotów na LPG ??  (Przeczytany 20122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

far77

• Gość
Dokałdnie taki objaw występuje na LPG,sprawdzone zawory,ustawiony zapłon,ustawione LPG i cały czas strzela przy zejsciu z obrotów na LPG,na benzynie objaw nie wystepuje.Instalacja gazowa 1 generacji udajaca 2 generacje ze sterownikiem STAG 2-L i śruba przy registrze,może poprostu przy puszczeniu pedału gazu,LPG cały czas jest podawane ??

AGILESS

• Gość
Odp: Strzela w układ wydechowy przy zejsciu z obrotów na LPG ??
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2010, 20:26:15 »
Witam
Nie strzela w wydech tylko w dolot, a to groźne dla przepływomierza. Jak długo masz reduktor, bo może membrany do wymiany się kwalifikują, jeśli regulacje już były i nic to nie dało. Sprawdź kable WN, świece i podjedź gdzieś na regulację.

far77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2010, 20:43:29 »
Strzela w wydech wyraźnie,carina e 2.0 gli nie posiada przepływomierza i oczywiscie kable,świece,kopułka i palec były zmienione.Auto bardzo ładnie jezdzi na gazie bez zadnych zadławień,napisałem ze instalacja jest wyregulowana.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2010, 22:26:26 »
.......napisałem ze instalacja jest wyregulowana.

Oczywiście, że przeczytałem, ale warto to zrobić samemu i być pewnym, masę opisów znajdziesz w sieci.

Jak ze spalaniem?? Czy na PB jeździ normalnie?? Czy wolne obroty są stabilne na LPG??
Napisz, jaki masz reduktor i czy było w nim coś grzebane?. Jeśli ma ponad 100kkm to membrany na bank masz do wymiany. Dokręć na początek śrubę na wężu LPG o pół obrotu i zobacz jak będzie zachowywał się silnik po dodaniu gazu i puszczeniu. Napisz, co się dzieje, będziemy dalej kombinować.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2010, 23:13:57 »
Strzela raz czy tylko tak pyka ze 3 razy?Jak pyka to nie masz się o co martwić.Jak strzela głośno to prawdopodobnie masz podawaną za dużą ilość gazu ,który przepala się do końca w wydechu.Sprawdź filtr powietrza,jak jest nadpalony to strzela w dolot a nie w wydech.

far77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2010, 20:23:36 »
Instalacja gazowa ok 50 tyś przebiegu,ustawiona prawidłowo-były próby z przykręcaniem śruby na registrze i cały czas to samo,na benzynie jeżdzi normalnie,wolne obroty całkowicie stabilne,filtr powietrza nowy i napewno nie strzela w dolot.To nie są strzały mocne ale takie właśnie kilkukrotne metaliczne pyknięcia w wydech co jest mocno drażniace akustycznie.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2010, 00:08:03 »
W takim razie nic się nie dzieje  :-) Ja się już przyzwyczaiłem do tego.

far77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2010, 14:07:51 »
Hmmm,no dziwna sprawa,miałem pare aut zasilanych LPG i żaden nie strzelał/pykał tak w układ wydechowy,zauważyłem że sytuacja pojawia sie po nagrzaniu silnika.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2010, 20:31:32 »
Nie jestem specjalistą od LPG  ale  wg mnie nie powinno  być  żadnego ,,pykania".
To tylko gdybanie - żeby  się  nie  okazało, że  zawory wydechowe ,,puszczają".

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2010, 20:45:21 »
U mnie pyka jak mam bogatszą mieszankę i puszczę pedał gazu przy 3000-4000 obrotów.Kiedy skręcałem parownik na uboższą pykania nie ma lub było sporadyczne.Pytałem się kiedyś kilku gazowników o to ale wszyscy zgodnie odpowiadali ,że tak może być.

far77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Maja 2010, 16:54:41 »
Ostatnia sprawa to parownik,niby przejechane ma 50 tyś ale zauważyłem typowy objaw sztywnych membran,dzisiaj wyjachałem rano i było troszke chłodniej-praktycznie do momentu nagrzania silnika wolne obroty na LPG znikły,potem było OK ale zaczeły się pykania w wydech.Mam wrażenie że poprostu może już nie utrzymywać parametrów,Bawic się w regeneracje czy poprostu kupic nowy ??

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Maja 2010, 17:51:40 »
Witam
Widzę, że kolega w końcu zwrócił uwagę na reduktor (parownik), o którym pisałem w pierwszym poście  <brawo> .

Bawic się w regeneracje czy poprostu kupic nowy ??

Musisz się zorientować czy są dostępne komplety naprawcze. Napisz, jaki reduktor posiadasz.

Nie jestem specjalistą od LPG  ale  wg mnie nie powinno  być  żadnego ,,pykania".
To tylko gdybanie - żeby  się  nie  okazało, że  zawory wydechowe ,,puszczają".

Dokładnie, potwierdzam. Przydałoby się również sprawdzić luz na zaworach. Wydechowe lubią się szybciej zacieśniać przy jeździe na LPG, jeśli któryś jest podparty to strzelanie w wydech też może występować, oby nie były nadpalone, ale wtedy raczej czułbyś brak mocy.

far77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Maja 2010, 18:19:11 »
Tak jak pisałem wczesniej zawory były sprawdzone i sa OK bez najmniejszych zastrzezeń,według wyciągu homologacji reduktor TOMASETTO ale jaki model to niewiem bo jest zamontowany pod puszką bezpieczników.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maja 2010, 18:30:38 »
....reduktor TOMASETTO ...........

Bezapelacyjnie wymień na coś innego!! Jeździłem sporo na Lovato i BRC. Lovato- proste w regulacji, BRC ciężkie do ustawienia wg. opinii wielu „gaziarzy”, ale stabilne na długi czas, sam ustawisz bez problemu. Te dwa reduktory mogę Ci śmiało polecić.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maja 2010, 19:33:10 »
Kup Lovato.Ja mam Brc i faktycznie ciężko to wyregulować...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl