Autor Wątek: Luz zacisku przedniego hamulca w E10  (Przeczytany 5780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Darecki

• Gość
Luz zacisku przedniego hamulca w E10
« dnia: 04 Stycznia 2005, 19:08:38 »
Zauważyłemm że zacisk przedniego hamulca tarczowego ma luz. Powoduje to nieprzyjemny stukot szczególnie w czasie jazdy po naszych dziurawych drogach. Skuteczność hamowania jest dobra. Klocki hamulcowe są jeszcze w 3/4 dobre. Jak pozbyć siętego stukotu czli jak pozbyć sięluzu w zacisku. Czy klocki są może do bani? Czy ktoś miał z tym problem?

krystek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2005, 15:17:42 »
a czy ten stukot nie jest raczej spowodowany końcówką drążka, łącznika stabilizatora???? Ja bym tam szukał raczej przyczyn stukania, a nie na zaciskach. Bo przecież sam twierdzisz że hamują oki

Darecki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2005, 20:38:48 »
Dzięki za sugestie.....ale jednak okazuje sięże luzik powodują wyrobione tuleje przesuwne zacisku przedniego hamulca tarczowego (zabrzmiało fachowo hihihi...). Trza rozbebeszyć zacisk, dotoczyć i wymienić tulejki i hulaj dusza ... A swoją drogą to niezły stukot funduje mi ten luźny element i kto by sie spodziewał że to zasisk hamulca  :lol:

Darecki

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2005, 20:41:15 »
Małe sprostowanko do powyższego. Chodzi oczywiście o kołki przesuwne a nie tulejki... :oops:

krystek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2005, 22:48:44 »
no tak i co tu więcej gadać!!!!!!

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2005, 13:42:28 »
Cytat: Darecki
Trza rozbebeszyć zacisk, dotoczyć i wymienić tulejki

Przecież tam nie ma tulejek które można dotoczyc! Tulejki były w poprzednim modelu. Najpierw sprawdz czy masz na jednym(chyba górnym)  ślizgaczu gumke.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2005, 15:04:58 »
Tak jak piszeserwisSJ, Na tych nazwijmy je bolcach są takie gumki, i jak sięwyrobią to potem cały zacisk klekocze, szczegulnie na drobnych nierównościach, najlebiej to sprawdzić jadąc na kostce brukowej i w trakcie " klekotania " przycisnąc lekko hamulec, powinno wtedy przestać klekotać. Ja wymieniłem oba bolce razem z gumkami i jest spokoj.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2005, 16:07:02 »
Ooo:) czyli pomogłem 2gi raz :oops:

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2005, 10:43:41 »
I co Darecki, usterka usunięta?

Darecki

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2005, 21:12:16 »
Ustareka usunięta! Ale jak to opisać..... hm....zaraz... po kolei. Najpierw gość rozbebeszył cały zacisk. Potem uchwyt który miał w ręku i pokazał mi go zaniósł celem dotoczenia nowych elementów mówiąc że to często sięzdarza gdyż to są elementy mosiężne i często siępsują (wybijają). Jak to wsio poskładał do kupy to cud ale klekotanie znikło. I cóż 70 PLN i Corolka cichuteńko sunie po polskich dziurach. Niestety kiepski ze mnie mechanik i inaczej tego opisać nie potrafię. Dzięki wszystkim za porady. Pozdrawiam. :aclap

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl