Autor Wątek: jak wymienic pasek w rav4 d4d  (Przeczytany 11822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

glusio

• Gość
jak wymienic pasek w rav4 d4d
« dnia: 17 Czerwca 2010, 16:24:34 »
Witam mam problem piszczy mi strasznie pasek w rav4 d4d z 2004/2005 roku jak go wymienic ? stary jest luzny mam już nowy chce się z tym uporac

plpegaz

• Gość
Odp: jak wymienic pasek w rav4 d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2011, 20:15:55 »
hejo,
wczoraj tą operację przeprowadziłem, zdejmij dolną osłonę pod silnikiem - tą po lewej stronie (możesz odkręcić tylko 3 śruby i ją odchylić), dobrze jest lekko podnieśc samochód żeby się swobodnie głowa i ręce mieściły, na głowe założ latarkę czołówke lub zorganozuj inne źródło światła, potrzebny bedzie oczkowy klucz 14 (najlepiej taki nie za duży ok 15 cm bo wiekszym nie podejdziesz ze wzgledu na brak miejsca) i sporo cierpliwości bo dostęp do napinacza jest utrudniony, jak popatrzysz z dołu na pasek wieloklinowy to jest on napinany przez napinacz którego docisk jest regulowany śrubą 14 - główka tej śruby wychodzi w kierunku chłodnicy i jest trochę przesłonięta przez gumowe rury chłodnicy i klimy, żeby zdjąc stary pasek trzeba poluzować napinacz odkręcając śrubę (kierunek przeciwny do wsazówek zegara (wąż od klimy mozna lekko odchylić np. podwiązując go do przedniego pasa), jak poluzujesz napinacz (kółko napinacza przesunie się w kierunku chłodnicy) pasek można zsunąć, zakładasz nowy i napinasz - operacja odwrotna - śruba napinacza 14 dokręcana zgodnie ze wskazówkami zegara, dobrze napnij bo nawet nowy pasek jak jest nie napięty hałasuje jak diabli, jak nie piszczy na skręconej na maksa kierownicy to ok - powodzenia

Offline centurion007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: jak wymienic pasek w rav4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2011, 23:52:47 »
Parę dni temu miałem problem z luźnym paskiem.
Wspomaganie mi przerywał i pisk oczywiście.
Próbowałem dotrzeć do omawianej śruby z góry.
Prawie mi się udało - wykonałem parę obrotów (z braku dojścia nie mogłem przyłożyć odpowiedniej siły) ale nie wpłynęło to na napięcie paska.
W akcie kapitulacji, czyt. desperacji, pojechałem do ASO.
Mechanik poinformował mnie, że oprócz śruby ustalającej położenie napinacza jest jeszcze śruba kontrująca z lewej strony (stojąc przodem do auta).
Po demontażu lewego reflektora i dolnej osłony silnika operacja się udała.
165 PLN zostało w ASO.
RAV4 `03 D4D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl