Autor Wątek: Corolla Verso 1.8 MMT Sol - doświadczenia użytkownika  (Przeczytany 85861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kruppe

• Gość
Corolla Verso 1.8 MMT Sol - do¶wiadczenia u¿ytkownika
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Stycznia 2005, 12:39:18 »
Cytat: ZACHARY
Czytam to i nachodzi mnie taka myśl: czy niektórzy kupują auta za karę?

Errare humanum est. A piszę, ponieważ forum jest po to by dzielic sięopinaimi i chce aby inni wiedzieli, że być może nie wszytko jest tak jak w reklamach.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Stycznia 2005, 14:28:38 »
Kruppe,

W taki sposób nigdy nie znajdziesz auta idealnego. Tylko patrz jakie opinie przeważają wśród ludzi:
- Toyota jest głośna, mało pakowna, ale sięnie psuje tak często jak inne (Twoja mimo wszystko jest raczej wyjątkiem)
- Renault ma lepsze nawiewy, ale siępsuje
- Panzerwagen jest bardzo cichy, ale siępsuje i jest niemiecki (IMO fuj ;-) )

Gdyby tak patrzeć, to nigdy nie znajdziesz niczego ciekawego, albo nie będzie Cięstać na to co wybierzesz  :adiabelek

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Stycznia 2005, 14:51:16 »
Cytat: Kruppe
Errare humanum est...

Ależ oczywiście, że każdy z nas błądzi. Szkoda jednak, że nie przyjrzałeś sięautu dokładniej podczas jazdy testowej być może zauważyłbyś /pomijając oczywiście usterki!/ przeszkadzające Ci niedoskonałości samochodu. Chyba, że decyzjęo zakupie podjął ktoś za Ciebie.
Szczęśliwie jak pisałeś to auto służbowe i niech będzie dla Ciebie to pocieszeniem, że nie wydałeś na niego pieniędzy.

adi

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Stycznia 2005, 21:43:42 »
Cytat: ZACHARY
Czytam to i nachodzi mnie taka myśl: czy niektórzy kupują auta za karę?

tez tak wlasnei mysle :-DD czemu nei kupiles tych samochodow ktore tak tu chwalisz :wink:

adi

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Stycznia 2005, 21:46:18 »
zreszta jesli naweiwy sa takim problemem to wydaje mi sie ze nie tak zle z Twoim samochodem :wink:

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Stycznia 2005, 22:20:38 »
Cytat: adi
zreszta jesli naweiwy sa takim problemem to wydaje mi sie ze nie tak zle z Twoim samochodem :wink:

Jest super. Od piątku stoi w serwisie - spodziewany termin odbioru: poniedziałek. Zepsuł się, cytujęza serwisem: "sterownik łapy sprzęgła". Musi to być jakaś niespotykana awaria, bo nie wiedzą czy do piatku sprowadzą tęczęść. Samo wykrycie usterki zajęło im 3 dni  :aduh

Dlaczego nie kupiłem Ave ? Wolęminivany. Dlatego mam prywatnie Scenica (jakoś sięnigdy nie zepsuł wbrew stereotypom).

A co do tego, czy kupiłem samochód za karęi czy jestem jakiś nienormalny, skoro nie przetestowałem go dokładnie, to mogętylko pozazdrościć w 100% trafionych decyzji, niezmienności zdania i niezakłóconej satysfakcji ze wszystkiego co moi krytycy kiedykolwiek kupili. Mi niestety zdarzają sie wpadki, ale nie każdy może być doskonały - to przywilej wybranych.

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Stycznia 2005, 22:28:22 »
Cytat: Jackal
- Toyota jest głośna, mało pakowna, ale sięnie psuje tak często jak inne (Twoja mimo wszystko jest raczej wyjątkiem)

No i własnie z tym mitem bezawaryjności chciałbym polemizować. Kiedys na pewno tak było, ale teraz Toyota z uwagi na koszty musiała pogorszyć jakość - cudów nie ma. Zwłaszcza zważywszy na wysoką zyskowność Toyota Motor Co. Po za tym - skoro Toyoty sięnie psują, to dlaczego są takie odległe terminy w serwisach ?

A co do opinii na forum, to nie jest ono pod tym względem miarodajne, bo skupia raczej miłośniów tej marki (co ja tu robięw takim razie ?), a ci są bardziej zadowleni niż przeciętny uzytkownik.

mjr

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Stycznia 2005, 22:35:10 »

A co do opinii na forum, to nie jest ono pod tym względem miarodajne, bo skupia raczej miłośniów tej marki (co ja tu robięw takim razie ?), a ci są bardziej zadowleni niż przeciętny uzytkownik.

"Ci" (miłośnicy) potrafią sobie lepiej radzić z problemami. Niektóre z problemów dla "normalnych zwykłych ludzi" wymagają wizyty w ASO a dla miłośnika marki, to mile spędzona sobota przy samochodzie.

Na tym wg mnie wygląda różnica w zadowoleniu z posiadania jedynie słusznej marki  :adiabelek

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Stycznia 2005, 22:44:56 »
Cytat: mjr
[
"Ci" (miłośnicy) potrafią sobie lepiej radzić z problemami. Niektóre z problemów dla "normalnych zwykłych ludzi" wymagają wizyty w ASO a dla miłośnika marki, to mile spędzona sobota przy samochodzie.

No tak, ale po pierwsze mam dwie lewe ręce a po drugie po to kupujęnowe samochody, żeby mieć gwarancję...

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Stycznia 2005, 10:15:40 »
Cytat: mjr
[

No tak, ale po pierwsze mam dwie lewe ręce a po drugie po to kupujęnowe samochody, żeby mieć gwarancję...

Masz sporo racjia, ale....

... no właśnie, ja na przykład mam Yarisa i jestem z niego bardzo zadowolony, choc dotychczas byłe miłosnikiem i dalej cenięte auta - Hondy, ale teraz po doświadczeniach z Yarisem, miałbym dylemat czy kipic Corollęczy Civica, przy Accordzie sprawa jest jasna - bardziej mi sie podoba i ma lepsze zawieszenia - przynajmniej jak dla mnie, ale np. Corolla verso jest moim marzenim, pomiomo twych złych doswiadczeń. I raczej moim nastepnym autem bezie właśnie Corolla Verso.
Yaris tez nie jest idealny - skrzypia plastiki, jest mniejszy niz inne auta tego segmentu, padł mi klakson, ale jakbym miał kupowac ponownie to też wybrął bym Yarisa (może tylko diesla  :chmmm ). Tak, że nie ma samochodów idealnych. Japończyki też sie psują, ale np. fiaty to pomyłka - miałem SC przez 4,5 roku i nigdy więcej fiata  :cno

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Stycznia 2005, 10:50:21 »
Po za tym - skoro Toyoty sięnie psują, to dlaczego są takie odległe terminy w serwisach ?

Sam sobie odpowiedziałeś, w serwisach nie są przyzwyczajeni do ciężkiej pracy, i zanim zwołają ekipęto mija tydzień ;-)

A na serio, nawet najlepsze  i niepsujące sięauto (nie znam takiego) wymaga czasem przeglądu, prawda? A skoro Toyoty zajmują3-cie miejsce pod względem sprzedaży w Polsce (nowe auta), to sporo osób robi przeglądy w ASO i to przez 3 lata trwania gwarancji.

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Stycznia 2005, 12:11:55 »
Pedro: Dobrze sięzastanów nad wyborem. Potem nikt Cięna forum nie będzie żałował, tylko jeszcze Ci dołożą  :wink: . Biorąc pod uwagęstatystyke, to mój egzemplarz zapewnia bezawaryjność TCV produkowanym przez następne 5 lat, ale to auto jako minivan nie jest najlepsze:
- malutki bagażnik (minvany to auta rodzinne),
- brak stolików z tyłu przednich siedzeń,
- brak schowków w podłodze i szuflad pod siedzeniami,
- mała ilość gniazd elektrycznych (tylko 2),
- bardzo utrudnione przechodzenie z 1 rzędu do 2-giego ( z uwagi na podłokietniki i nieprzesuwany schowek),
- brak relingów (nie mówie o porzecznych ale nawr podłuznych nie ma),
- koniecznośc przebijania tylnego zderzaka w celu zamontowania haka (niedługo haki trzeba będzie demntowac, gdy nic nie jest holowane - ciekawe jak to sie da zrobić bez zdejmowania zderzaka),
- brak mozliwości składania siedzenia pasażera w stolik, co utrudnia przewóz dłuższych rzeczy ( w Zafirze wykorzystwywalismy tęopcejędo... przewijania dzecka  :wink: )
- (moim zdaniem) niska, mało ergonomiczna pozycja za kierownicą,
- praktyczny bark bagaznika przy przewozie 7 osób,
- wywołująca przęciągi klima, zabójcze w przypadku małych dzieci,
Jest też paręinnych wad, niezleżnych od tego, czy to minivan, czy nie, ale o tym juz pisałem.
Ma też TCV, gwoli sprawiedliwości kilka zalet jako minivan:
- przyzwoite siedzenia z tyłu,
- miejsce na schowanie rolety przy przewozie 7 osób,
- mozliwość złożenia siedzeń 2 i 3 rzędu "na płasko" (fajne, tylko nie bardzo wiem, po co).

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Stycznia 2005, 12:34:27 »
Pedro: Dobrze sięzastanów nad wyborem. Potem nikt Cięna forum nie będzie żałował, tylko jeszcze Ci dołożą  :wink:

Złośliwiec ;-)

Cytuj (zaznaczone)

- malutki bagażnik (minvany to auta rodzinne),

Trudno sięnie zgodzić, niestety Corolla kombi i Verso nie są liderami w kryterium pojemności.

Cytuj (zaznaczone)

- brak stolików z tyłu przednich siedzeń,

Jako chwyt marketingowy stoliki wyglądają super, tylko po co?

Cytuj (zaznaczone)

- brak schowków w podłodze i szuflad pod siedzeniami,

Zawsze sięzastanawiałem po co robić tyle schowków, przecież człowiek potem nie pamięta gdzie co schował  :cno

Cytuj (zaznaczone)

- mała ilość gniazd elektrycznych (tylko 2),

A ile potrzebujesz i co do nich podłączasz, skoro 2 to za mało?

Cytuj (zaznaczone)

- bardzo utrudnione przechodzenie z 1 rzędu do 2-giego ( z uwagi na podłokietniki i nieprzesuwany schowek),

Jakie przechodzenie? :shock:  Rozumiem, że dzieciaki bawiąc sie w chowanego mogą wykorzystać auto jako skrytkę, ale bez przesady  :bnono

Cytuj (zaznaczone)

- brak relingów (nie mówie o porzecznych ale nawr podłuznych nie ma),
- brak mozliwości składania siedzenia pasażera w stolik,

Tu sięzgadzam, niedoróbka jakaś  :athunbsup

Cytuj (zaznaczone)

- (moim zdaniem) niska, mało ergonomiczna pozycja za kierownicą,

To chyba kwestia gustu, a fotel możesz regulować, ale projektantom chyba chodziło o zachowanie wrażenia jazdy autem osobowym, a nie ciężarówką.

Cytuj (zaznaczone)

- praktyczny bark bagaznika przy przewozie 7 osób,

Albo rybki, albo akwarium. Nawet w chwalonym przez Ciebie Scenicu, Renault nie mógł sobie  z tym poradzić i musiał wypuścić dłuższą wersję7-osobową.

Swoją drogą, jestem Ci wdzięczny za dokładny opis i wszechstronną ocenę, na pewno przyda sięprzy podejmowaniu decyzji kupna  :bbravo

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Stycznia 2005, 14:23:34 »
Masz wiele racji, ale mi zalezy na aucie 5-miejscowym, a też chciałbym odliczyc VAT, więc Scenic odpada, choc mi siębardzo podoba, a grand niby troche dłuższy jest poprostu brzydki przez nieproporcionalna bryłę.
A oglądałeś np. Honde FR-V ??? Z zewnątrz całkiem przyjemna, ale w srodku! Siedząc jako kierowca ma sie wraszenie że sie siedzi na drzwiach, schowków mało i niedokońca przekonywujący układ 3+3.

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Stycznia 2005, 14:26:09 »
A potrząc na inne Van mało który pozwala odpisac VAt (Scenic Grand, Corolla Verso, Zafira ale z automatem i tylko wieksze typu Escpace, Sharan, Galaxy). Wiec może warto rozważyć TCV, gdyz jako jedyna ma homologacje na 5 osób i wtedy nie ma problemu małego bagaznika  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl