Autor Wątek: RAV 4 II 2.0 diesel proszę o ważne informacje przed zakupem  (Przeczytany 18314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ariusz

• Gość
Cześć!

JEstem w trakcie poszukiwań toyoty RAV4 II. Chciałbym sie dowiedzieć od Was o newralgiczne punkty tego auta, na co nalezy zwracac uwagę przy zakupie, jak się sprawuje ogólnie ten model z tym silnikiem, jak zawieszenie, skrzynia biegów, blacharka, elektryka. jednym słowem wszystko.

Jeszcze jedna prośba do uzytkowników z warszawy. czy znajdzie sie ktoś chętny, kto dał mi się z bliska przyjrzec temu modelowi?:)

Offline raw

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV 4 II 2.0 diesel proszę o ważne informacje przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2010, 22:26:11 »
Hej.

Co prawda nie mam diesla ale benzynę i to 1.8 czyli napęd tylko na przednią oś.

Jeśli chciałbyś obejżeć ten model to wpadnij we czwartek na spota i sprawa będzie załatwiona.

Co do tego modelu to ogólnie wad i słabych punktów brak. W dieslu co prawda trzeba uważać na turbinke i koło dwumasowe bo ponoć pada. Ja swoją ravką zrobiłem już 100 tyś km i przez ten okres nic się nie działo.

Zapraszam we czwartek na spota do galerii mokotów a będzie można więcej porozmawiać na ten temat.

sylwekb6

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2010, 10:46:03 »
Witam!
Posiadam ravkę od 2 lat d4d2.0 i przejechane mam 152tys.Rok 2002.
Jedyną z wad tego modelu jest napewno koło dwumasowe,które ostatnio wymieniłem.Koszty zakupu i wymiany to kwota wahająca się od 2000 do 5000tysięcy złotych. Napewno musisz liczyć się z tym wydatkiem bo to jest bardzo awaryjna część i w końcu i tak padnie.Objawem dużego zużycia jest stukanie w okolicach sprzęgła gdzie ono się znajduje , drży pedał sprzęgła przy wciskaniu i silnik głośniej pracuje.Jeżeli zdecydujesz się na zakup przejedż się kilka kilometrów,najlepiej na rozgrzanym silniku (jak sam piszesz najpierw przejedż się sprawdzonym samochodem a wtedy łatwiej ci będzie ustalić jak zachowuje się testowany model).Jeżeli już kupisz ten model to moja rada , to nie jest samochód do ruszania z piskiem opon-główna przyczyna zużyci dwumasy.Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa tankuj tylko na pewych stacjach paliwowych,bo silnik jest bardzo czuły na szajs! Reasumując jednak Ravka to wspaniał autko jeżeli będziesz dbał to można przelecieć na tym silniku ponad milion km.

DariuszM

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2011, 08:44:17 »
Witam!
Sprawdzanie koła dwumasowego gołym okiem to odpalenie autka otworzenie drzwi i lukniecie czy drżą czy nie. Jeżeli podskakuja otwarte tzn że dwumasówka felerna. Oczywiście musi byc słychac gwizdzącą turbinke przy przyspieszaniu. Sprawdz czy wszystkie kontrolki zapalaja sie przy właczonym zapłonie. ( niektorzy kryjac problem odcinaja kontrolke). Przed zakupem zwiedziłem pol kraju zanim kupiłem. Pozdro

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2012, 11:56:45 »
Witam, a czy ten silnik (2,0D4D 116KM) ma filtr cząstek stałych? jeśli tak to od którego roku? Przy okazji żeby nie tworzyć nowego wątku zapytam o to samo, ale w przypadku diesla 2,2 w wersji 136KM (bo 177KM to chyba wszystkie mają?). No i na koniec - czy był w RAV-ce montowany 2,0D4D w wersji 126KM ? Bo nie spotkałem się.
pozdrawiam
"With Oden on our side..."

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2012, 12:42:45 »
Witam, a czy ten silnik (2,0D4D 116KM) ma filtr cząstek stałych?
nie ma

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2012, 15:29:27 »
Ok, czyli rozumiem że RAV-4 z tym silnikiem nigdy DPF-u nie miała. A jeśli chodzi o dalszą część mojego pytania, podpowie ktoś? Zaznaczam, że chodzi mi konkretnie o RAV-4, nie o inne Toyoty z tymi silnikami. (Zaznaczam to, bo na przykład przy francuskim 1,5dCi jest taki bałagan, że w jednym modelu samochodu będzie on miał filtr, a w drugim już nie. Ba, do pewnego czasu było nawet tak, że w tym samym modelu samochodu z tego samego roku w jednym się trafił, a w drugim go nie było, zależalo od serii produkcyjnej). No, ale nie o "francuzach" tu mowa <diabel>
"With Oden on our side..."

Adak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2012, 19:41:48 »
To ja odgrzeje kotleta, może tu zajrzysz?

Ujeżdzam Ravke z 2005r z właśnie 2l dieslem.
Na co uważać? Na padające wtryski (nie ma ich jak zregenerować, a jeden nowy kosztuje 2500pln, przeciętnie przed 150-200k km nie ma z nimi problemów), na padające dwumasy (tu różnie, bywa że po 60 a bywa że i po 160k km), padające turbiny (to rzadko).

Ogólnie jednostka dość niezawodna, trzeba pamiętać o rozrządzie po 105k km. 116KM wersja w Rav4 drugiej generacji nie miała nigdy DPFa. Co nie znaczy że kocha jazdę po mieście - jeśli jej czasami nie pociśniesz to lubią się zastać kierownice turbosprężarki, ale to zupełnie inny problem niż z DPFem (wystarczy ją przegonić raz na 2-3 miesiące).

Jeśli jeszcze szukasz takiego egzemplarza odezwij się na priv - nie sprzedaje swojego ale jako że codziennie jeżdżę to mam styczność na bieżąco i może coś podpowiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl